Slavnostní recepce u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny

6. září 2012
Slavnostní recepce u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na slavnostní recepci u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny. Hotel Praha, 6. září 2012

Vážený pane velvyslanče, dámy a pánové, naši ukrajinští přátelé a přátelé Ukrajiny,
 
jsem velice rád, že vás dnes mohu všechny srdečně pozdravit při příležitosti ukrajinského státního svátku Dne nezávislosti. Činím tak za sebe i Senát Parlamentu České republiky. Naše dva národy hodně spojuje. Připomněl bych za všechny příklady boj našich legionářů za 1. světové války u Zborova a za 2. světové války boje našich vojáků proti hitlerovským nacistům u Sokolova či Kyjeva. Stejně tak můžeme uvádět vazby kulturní, hospodářské, sportovní. Příkladů by se našlo jistě mnoho, ale přesto se dnes paradoxně stále teprve poznáváme. Mohou za to desetiletí sovětské diktatury, kdy nám Čechům svébytný a starobylý ukrajinský národ mizel v oparu frází o sovětském člověku.
 
Ale i stíny minulosti lze využít pro lepší budoucnost. Naše společné vzpomínky na neblahé roky komunistické totality nám totiž dávají cenné impulsy pro realistický pohled na všechny soudobé křižovatky procesu evropské integrace i otázky euroatlantické bezpečnosti.
 
Proto si přeji, abychom se co nejčastěji setkávali na bilaterální úrovni, kterou považuji za základ jednání pro tvorbu jakýchkoliv dalších evropských projektů. S velkým zájmem sleduji ukrajinskou politiku, která usiluje o standardní demokratické mechanismy, mezi které patří významná role národních parlamentů. Samozřejmě, že máme na leccos rozdílné pohledy i rozdílné politické tradice, ale právě o tom je setkávání a debaty, které mohou leccos objasnit a vysvětlit.
 
Opravdu je o čem na česko-ukrajinské úrovni hovořit. Dnes jsme však nepřišli pracovat, ale slavit svátek našich hostitelů. Proto všem přeji příjemný den.
 
Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním