U pamětní desky brigádního generála Václava Morávka v Kolíně

10. září 2012
U pamětní desky brigádního generála Václava Morávka v Kolíně

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky u pamětní desky brigádního generála Václava Morávka v Kolíně.

Vážené dámy a pánové, spoluobčané,
 
srdečně zdravím všechny přítomné, kterým chci poděkovat za to, že si dnes našli čas, abychom si zde mohli připomenout památku zdejšího rodáka a veliké osobnosti českého protinacistického odboje – jednoho z legendární trojice „tří králů“ štábního kapitána Václava Morávka.
 
Vzpomněl jsem si na něj minulý týden při smutné příležitosti posledního rozloučení se zesnulým válečným veteránem a vězněm komunistického režimu panem generálem Tomášem Sedláčkem. Pana generála jsem řadu let znal a hlavně jsem znal jeho pohnuté životní osudy. A právě na jeho pohřbu mne napadla otázka, jaké osudy by měli, pokud by válku přežili, hrdinové jako byli Morávek, Mašín a Balabán?
 
Vím, že historici nemají rádi, kategorii „kdyby“, ale přesto nepochybuji o tom, že by se po únoru 1948 komunisté ve svém nenávistném totalitárním myšlení zachovali stejně krutě k Václavovi Morávkovi a jemu podobným, jako se chovali k Tomáši Sedláčkovi a jeho druhům. Tyto věci si musíme o to více připomínat, protože bez živých svědků hrdinství i zrady v naší minulosti se lehce můžeme stát lodí bez kotvy, se kterou si pohrávají vlny proměnlivých nálad našeho přízemního sobectví a malověrnosti.
 
Bohužel tradiční neúcta značné části Čechů k vlastním hrdinům se dnes ostudně projevuje i v postojích poměrně velké části české veřejnosti k našim současným vojákům, kteří v zahraničních misích statečně hájí naše civilizační hodnoty před nenávistným barbarstvím, které způsobilo, že dnes před ním není bezpečné jakékoliv místo na světě. Stejně tak nejsme schopni stále najít ani vyvážený pohled na naši minulost a necháme jej často formovat demagogy a populisty všeho druhu.
 
Přesto zůstávám optimistou a stále věřím, že mezi námi žije a vždy bude žít více těch, kteří nemyslí jen na sebe, mají rovnou páteř, vztah ke své zemi a také upřímný obdiv a úctu k lidem jako byli Václav Morávek či třeba Tomáš Sedláček.
 
Čest jejich památce!
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním