Slavnostní zahájení mezinárodní výstavy novinářské fotografie 'World Press Photo'

13. září 2012
Slavnostní zahájení mezinárodní výstavy novinářské fotografie 'World Press Photo'

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na slavnostním zahájení mezinárodní výstavy novinářské fotografie „World Press Photo“. Univerzita Karlova, Karolinum, 13. září 2012

Vážené dámy a pánové, vážený pane primátore,
 
jsem rád, že vás mohu letos opět uvítat zde ve výstavních prostorách pražského Karolina na výstavě WORLD PRESS PHOTO 2012. Rád navštěvuji výstavy fotografií, ale u této výstavy se řadím mezi její návštěvníky dvojnásob rád. Málokdy máme totiž příležitost si v tak širokém a působivém záběru uvědomit, v jakém světě jsme v minulém roce žili. Zatímco nám televizní stanice i ostatní média každodenně nabízejí takovou záplavu zpráv a informací, že se v ní často ztrácíme jako v nějakém klipu či koláži, zde máme možnost se na chvíli v klidu zastavit a zaostřit v klidu svůj pohled k hlubšímu ohlédnutí.
 
Bohužel není to ohlédnutí vždy veselé. Pokud loňský ročník symbolizoval šokující portrét Talibanem znetvořené afghánské dívky Bibi Aishy od fotografky Jodi Bieber, letošní vítězná fotografie spolupracovníka deníku The New York Times španělského fotografa Samuela Arandy ukazuje pro změnu hoře jemenské ženy Fatimy, když objímá svého syna Zayeda, zasaženého slzným plynem při protivládních demonstracích. Natrvalo zachycená vteřina z mikrosvěta dvou lidí nás v klidu výstavní síně provokuje a nutí přemýšlet v širších souvislostech nejen o regionu, ve kterém dotyční žijí, ale i o nás samotných. Proto si této přehlídky cením. Ono těch příležitostí se v klidu a především z jistého nadhledu na naši neklidnou planetu podívat není v našem koloběhu každodennosti zase tolik.
 
Jsem velice rád, že od roku 1990 se právě tato velice prestižní výstava stala každoročním návštěvníkem Prahy. Věřím, že nás i letos zaujme a obohatí. Přeji Vám proto všem hezký den a zde při prohlídce vystavených fotografií i hodně klidu a prostoru k zamyšlení nad tímto světem.
Součástí této výstavy je i Cena Prahy, kterou letos získal Damir Sagol z Bosny a Hercegoviny, kterému předám pamětní list a knihu o Valdštejnském paláci. Hlavní cenu samozřejmě předá  primátor Prahy pan Bohuslav Svoboda.
 
Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním