Slavnostní zahájení filatelistické výstavy 'LIDICE 2012'

20. září 2012
Slavnostní zahájení filatelistické výstavy 'LIDICE 2012'

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky slavnostním zahájení filatelistické výstavy „LIDICE 2012“

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás srdečně pozdravil u příležitosti vernisáže filatelistické výstavy „Lidice 2012“, za kterou vděčíme Svazu českých filatelistů a Památníku Lidice. Bývám v Lidicích v posledních letech poměrně často a velice si cením toho, že toto místo, kde se nacističtí barbaři 10. června 1942 rozhodli jednou provždy vymazat z mapy jednu českou ves, je navzdory této tragédii dnes zdrojem řady zajímavých kulturních akcí.

Před několika dny jsem se v Litoměřicích zúčastnil benefičního projektu „Musica Teresiana“, kde jsem řekl, že „nemám rád prázdné formality a nejsem příznivcem pietních aktů a vzpomínek bez obsahu. Jsem naopak přesvědčen o tom, že i sebesmutnější vzpomínka na oběti válek a totalitních režimů by právě z upřímné úcty k těmto zemřelým měla obsahovat alespoň trochu pohlazení a lidského optimismu nejlépe prostřednictvím uměleckých prostředků jako potvrzení, že ti lidé nezemřeli nadarmo a že žádné zlo, násilí a nenávist nemohou být páchány do nekonečna, protože lidská svoboda a humanita si vždy nakonec najdou cestu z temnot k slunečním paprskům. Proto si cením toho, že například pietní vzpomínky v Lidicích jsou v posledních letech spojeny s vystoupením dětských pěveckých souborů či se soutěží dětské kresby.“

Proto jsem rád, že si zde v Lidicích našla svůj prostor i filatelistická prezentace, jelikož se domnívám, že i tento krásný koníček a co se týče formátu nejmenší umění má rovněž co říci k našemu světu a jeho pohnuté historii. Chci za to poděkovat organizátorům výstavy a vám všem popřát příjemný den.

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR