Studio Stop

26. dubna 2012
Studio Stop

Hostem diskusního pořadu ČRo 6 byl 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka.


Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Příjemný večer, vážení. I dnes je pro vás připraveno Interview Studia STOP. Od mikrofonu se jako vždy hlásí Petr Holub a Jana Šmídová. V předvečer sněmovního hlasování o důvěře Nečasovu koaličnímu kabinetu jsme se vypravili do senátního studia Českého rozhlasu. U jeho mikrofonu s námi zasedl místopředseda horní parlamentní komory občanský demokrat Přemysl Sobotka. A Přemysla Sobotky jsme se jako čelného představitele vládní Občanské demokratické strany otázali. Věříte, že vláda zítřek přežije a že se zdaří rekonstrukce pravicové koalice?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Pevně věřím, že ano. A rozhodne se o tom tento pátek, kdy současná vláda, která v tom svém koaličním půdorysu se rozpadla, tak požádá o důvěru. A tam se ukáže ta číslovka, která jde za touto vládou.

Petr HOLUB, moderátor:

A je to převládající názor uvnitř ODS? Nejsou tam někteří, kteří si myslí opak?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě jsme demokratická strana, tak jsou názory, ale musím říct, že výrazně menšinové, které preferují jinou cestu. Ale v daném okamžiku výrazná většina chce, aby se pokračovalo z důvodu toho, co se děje v ekonomice České republiky.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Jaká ta menšina tak asi je, když zůstaneme u čísel?


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Jsou to jedinci.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Jedinci. A zůstaňme ještě u čísel. Tak, padají ta magická čísla 102, 103. To už by bylo dobré, kdyby to bylo 103. Tak jak to ve čtvrtek, v den před hlasováním vidí Přemysl Sobotka?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já možná vám odpovím, že pevná 101 je víc než nepevná 118, 115. A ono se to nakonec ukázalo. Samozřejmě čím menší číslo, číslovka, která bude podporovat tuto vládu, tím více budou muset všichni pracovat.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Ale bude to větší drama. Jedna jednička si zlomí nohu a bude ležet někde na ARU a co bude se zákony?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ale, podívejme se, jak to probíhalo a s tou 101 máme zkušenosti řadu vlád. A myslím si, že právě to, že těch poslanců bude méně, tak o to více budou se snažit být na místě, pokud to myslí vážně.

Petr HOLUB, moderátor:

A vy akceptujete variantu, že vládu nebudou podporovat tři strany, či tři poslanecké kluby, ale dva poslanecké kluby a skupina nezařazených poslanců? To si myslíte, že by šlo snést ještě?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tak ten náš požadavek, teď se bavíme o požadavku Občanské demokratické strany, byl na půdorys tří klubů. Ale máme tady třetího partnera a oni deklarovali, že klub nepotřebují. A na to se zapomíná v těch, v tom mediálním obraze a informačním obraze. Takže TOP 09 nepotřebuje klub, takže v daném okamžiku jsme na tomto půdorysu, někdo to nazývá platformou, někdo skupinou poslanců, ale spíše to, co bude následovat, bude důležité.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Ale někdo to také nazývá přeběhlíky.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já možná řeknu jiné slovo. Uprchlíci z Věcí veřejných. Což je možná slovo, které signalizuje, že ti lidé už nechtěli mít s tou politikou Věcí veřejných nic společného.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A dáte za ně, za ty uprchlíky ruce do ohně? Teď myslím ODS. Protože ti lidé se zvláštně rozmýšleli, rozmýšleli se dlouho, samozřejmě tento obraz zase skrývá v sobě nějaké negativní konotace, že se jim muselo něco slibovat, že se muselo udělat tamto, tohle to. Prostě nějaké politické kšefty. Tak co o tom ví Přemysl Sobotka?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já o žádných kšeftech nevím. Já pevně věřím, že žádné nejsou, že je to z politického přesvědčení lidí, kteří už nechtěli mít nic společného s tím, co se dělo ve Věcech veřejných. A myslím si, že za ty dva roky, co tato politická strana je v Poslanecké sněmovně, tak předvedla opravdu dokonalé, teď nevím, jestli mám říct trojité, dvojité Axel-pauseny.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Ještě než půjdeme do té budoucnosti, jak jste řekl, ta bude důležitější. Předpokládal jste to, pane Sobotko, před těmi dvěma lety, že tedy to bude všechno v rytmu Salchova a ty umělecký a technický dojem nebudou úplně nejlepší?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Víte, vznik každé politické strany, a Věci veřejné šly z komunální politiky a na jednom billboardu se třemi krásnými ženami, nebo mladými ženami a s jedním heslem oslovily půl milionu voličů. A dostaly se do Poslanecké sněmovny. Našel se tady průsečík programový a na tom vznikla tato vláda. Dva roky to fungovalo, udělala se řada reforem a myslím si, že ten výsledek není špatný. Ovšem ukázalo se také, že politika vyžaduje určité zkušenosti a určitou férovost toho přístupu. A tady se ukázalo, že je to naopak.

Petr HOLUB, moderátor:

A teď ale zůstává otázka, jak dlouho může vláda, která bude případně zítra odhlasována ve sněmovně, vydržet. Protože ten model dvě strany a několik samostatných poslanců není z definice příliš stabilní. Tak jestli si třeba myslíte, že by to mohlo vydržet do konce roku a že to je vlastně její smysl, nebo že se dá spolehnout na nějaké delší trvání.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Předpokládám, že obě politické strany, to znamená ODS, TOP 09 plus tito poslanci, že půjdou za vládním programem, který má být totožný s tím, co udělala původní vládní koalice. A pokud se ten program bude dodržovat a budou to opravdu ti poslanci, všichni dohromady, myslet vážně, tak se může vládnout až do konce funkčního období. Ono nejde o to, že v této chvíli by padla vláda. To samozřejmě by bylo velké drama. Pro občany by to bylo nové téma zase v krátké době, nové volby. Ale jde o to, co se odehrává v Evropské unii, co se odehrává s ekonomikou. Každý den slyšíme jednu depresivnější zprávu o ekonomice v jednotlivých zemích. A ať už je to jižní křídlo, nebo některé země z Evropské unie jsou na tom poněkud méně dobře, abych to řekl diplomaticky. Dá se to nazvat, že jsou na tom velmi špatně ekonomicky. A jakýkoliv problém, který v daném okamžiku by vznikl ve Španělsku, by znamenal destabilizaci i naší ekonomiky.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Ony ty kulisy jsou opravdu velmi dramatické. Nicméně zůstaňme ještě chvíli u toho aranžmá, které patrně zítra tedy sněmovnou projde. Věci veřejné, a už jste to ostatně naznačil, pronásledovaly nejrůznější karamboly, odposlechy, aféry. Máte jako ODS nějakou záruku, že s tou praxí už se přestane a že třeba byste si přímo mohli jaksi do nějakého aranžmá vtělit podmínku, aby už to tak nepokračovalo?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Je to samostatný politický dneska subjekt, jinak se to nedá nazvat. A oni, a pevně doufám, že potvrdí to, co říkali, když odcházeli od Věcí veřejných. To znamená, že už chtějí pokračovat bezproblémově v té vládní koalici a s tím programem reforem. A pokud dodrží, kdybych přesně věděl, jak to dopadne, tak samozřejmě ano, ale my nemáme právo dneska od nich chtít žádné záruky. A ty jediné záruky, které od nich musíme chtít, tak to je vládní program.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A Studio STOP dnes hovoří s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Petr HOLUB, moderátor:

Já bych se ještě vrátil ty dva roky zpátky. Vy jste tehdy se domluvili na vládě se stranou, která vznikla nedlouho předtím. A ta z principu je málo stabilní a vlastně se dalo předpokládat, že se rozpadne. Nebylo tedy rozhodnutí ODS unáhlené, když chtěli vzít do vlády takovou stranu? Tam nejde o to, že to byly Věci veřejné a jaké jsou, když nějaká strana nově vznikne, tak ona se ve vládě zpravidla rozpadne.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Tak já to ještě doplním, TOP 09 také nově vznikla. Možná byla mladší než Věci veřejné. Takže ...

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Teď jste to doplnila. Samozřejmě jsou určité tradiční politické strany, ale ono jich moc není. Když to vezmete, tak v daném okamžiku po 90. roce je to ODS, sociální demokracie a komunisté. Všichni ostatní měli vznik a svůj zánik poměrně rychlý a teď si vzpomínejme na Unii svobody, na ostatní, ještě je tady KDU-ČSL. Ale to je strana, která už se dneska dostala mimo pomalu rozlišovací schopnost voličů, i když těch 5 procent cosi signalizuje. Chyba? Ukažte mi na půdorysu výsledku voleb, o kterém rozhodli voliči této země, jak jsme to měli udělat jinak. Velká koalice? Já si myslím, že pro mě byla v té době absolutně nepřijatelná. A tak vznikl tento trojkoaliční projekt.

Petr HOLUB, moderátor:

Právě na to jsem se chtěl zeptat, jestli nakonec by za té situace nebylo lepší udělat velkou koalici. Protože tam se dalo do značné míry předpovědět, co ty dvě velké strany budou dělat. Nakonec určitou formu vládní spolupráce už měly v letech 98 až 2002. To vůbec si nemyslíte, že by bylo lepší řešení třeba po těch, po té dvouleté zkušenosti?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

V tom roce 2010 určitě ne. Protože tam ta polarizace názorová a způsob, jak jsme chtěli my řešit tu krizi ekonomickou, která byla a jak to chtěli řešit sociální demokraté, kteří vlastně nenavrhovali nic kromě pár drobností, které by neměly význam z hlediska státního rozpočtu. A navíc ta nevraživost byla obrovská v té době. A vzpomeňme si, že lídrem byl pan Paroubek, který sám odešel a teď, nazveme to přeběhlictví podle mediálního obrazu, anebo je to nová politická strana? Zase podle mého pojetí jsou to uprchlíci.

Petr HOLUB, moderátor:

Teď tedy ovšem došlo k tomu, že Věci veřejné se rozpadly, jak se ostatně dalo čekat. A my občané teď čekáme na nějaké řešení, které tedy zřejmě zítra bude. Ale když tedy vláda přišla o tu bezpečnou většinu, to si myslím, že přišla, tak jaký je hlavní důvod, že ODS odmítá předčasné volby? To je myslím teď klíčová otázka a tu by měli představitelé ODS nějak důvěryhodně zodpovědět.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

My v těch posledních možná měsíci jsme dvakrát přišli s tématem předčasné volby, pokud se situace nevyřeší. Situace se vyřešila tímto způsobem. My neodmítáme předčasné volby. Ale jestli je tady šance na to, že by ten vládní program mohl být dokončen, no, tak samozřejmě, a to je zase zpátky k té Evropské unii a k té ekonomice, by bylo trošku nestabilní, a to trošku je fakt s nadsázkou a hodně minimalizované, takže je tady šance. Pokud ta šance nebude, tak samozřejmě předčasné volby jsou pro nás tématem.

Petr HOLUB, moderátor:

A vy říkáte tedy, že jedním z těch hlavních důvodů je obava, že by tady vznikla politická, v důsledku z toho nějaká ekonomická nestabilita. Ovšem když se podíváte třeba jenom po východní Evropě, tak za poslední rok padly 4 vlády. A zatím se nezdá, že by ty země byly v nějak výrazněji větších potížích než byly tedy ještě předtím. Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko, Rumunsko.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ano. To je samozřejmě pravda. Ale jenom ti chytří ekonomové, kteří do toho vidí, a ministerstvo financí ví, jak se mění rating těch jednotlivých zemí, jak se dluhová v podstatě povinnost, která je, jak najednou se zvyšuje. A ztráta každého procenta z té dluhové služby znamená miliardy. A já si myslím, že v této chvíli ODS jde jediným směrem. A to je minimalizovat ztráty pro Českou republiku. Že můžeme naopak ztratit v očích veřejnosti a u voličů, to je jasné. Ale dali jsme přednost České republice před vlastním tričkem.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, právě. Já bych se teď zaměřila na to vaše vlastní tričko. Pro vás by bylo nakonec výhodné dohodnout rychle předčasné volby. Preference ODS mohou ještě klesat. Ostatně někteří analytici, například pro Český rozhlas 6 sociolog Jan Herzmann, říkají, že pro ODS je lepší prohrát v červnu a zabodovat na podzim v krajských a senátních volbách. Tak, co to mu říkáte?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já stále zůstanu raději u té České republiky než u těch krajů. Ano, teď kdybychom to položili, bylo by to nejjednodušší řešení s nejmenší v podstatě ztrátou kytičky, když to tak řeknu. Protože viníkem by byl někdo jiný než ODS. Ty volby podle průzkumů bychom měli prohrát. Nástup levice a ultralevice se dá předpokládat. Jak by pracovali sociální demokraté s případným vítězstvím, podle mého názoru určitě ne stylem jako pan premiér Fico na Slovensku. Kde i předtím, vzpomeňme na to, jak tvrdě kritizoval Dzurindovy reformy, jak je všechny zruší. Nic nezrušil a v daném okamžiku to vypadá, že také mnoho věcí nezmění než nějaké drobnosti. Protože je mu jasné, že ekonomika má jasné parametry a ty parametry se musí dodržovat.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, nicméně pan Fico je v luxusní situaci. Protože má nebývalou většinu a může v podstatě si rozhodovat sám. To u nás asi není možné. Vy se obáváte, pokud by zvítězila levice, teď myslíme ČSSD a tou ultralevicí myslíte KSČM, že by ty ústupky Lidového domu šly ještě nad rámec evropských zvyklostí?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já možná ve vašich očích a i posluchačů jsem zbytečně tvrdý antikomunista. Ale mně vadí ten program komunistické strany. A na to by se nemělo zapomínat. Že znárodňování je jejich základní pilířový prvek. A už jsme to tady zažili. A ozývají se dneska hlasy ze sociální demokracie, že s komunisty je možno, že už to jsou vlastně jiní, hodní. Ne, nejsou. Jsou stejní, a proto já se zase obávám, že, že pokud by vládla sociální demokracie s komunisty, že by to pro tuto zemi nebylo dobré.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, vám to vadí, vadí to opravdu mnoha lidem, mnoha politikům. Ale veřejnosti, když se díváme na nejrůznější průzkumy veřejného mínění, už to tolik nevadí a ten belzebub není skryt tedy v rudém hávu.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

No, zas můj osobní názor a nejenom můj, i mnoha lidí, s kterými hovořím, ono to je právě to skryté. Vzpomeňte si. A ti, co si pamatují, anebo mají znalosti, jak to vypadalo po druhé světové válce, také slibovali hory s dolama. A následně přišel Únor a nebudeme znárodňovat a přišli v podstatě živnostníci o všechno. A národ se dostal do totálního marasmu. My zřejmě máme krátkou paměť.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A Studio STOP debatuje s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Petr HOLUB, moderátor:

Já bych se ještě vrátil k těm předčasným volbám. Rozhodně bych si je nepřál, protože by mi to přidělalo spoustu práce. Ale vy jste právě říkal, že hlavním důvodem, proč ODS by se vyhnula těm předčasným volbám, tak to je vlastně udržení obrazu serióznosti České republiky třeba v Evropské unii, ve finančních trzích. To je srozumitelný argument. Uvádí se ještě jeden. Že se musí dokončit reformy. Tak jsem se chtěl právě zeptat, jaké reformy se mají dokončit, když tak nějak to vypadá, že už jsou všechny odhlasovány.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

No, tak nemáme hotovou daňovou reformu. A to já si myslím, že je pro tu příjmovou část rozpočtu velmi, velmi důležitá, důležitá záležitost. A řada dalších ještě momentů i v tom sociálnu i ve zdravotnictví je potřeba udělat. Ty daně já vidím jako pilířové. Tady se straší, jak se dramaticky zvýší DPH, ale podívejme se po Evropě, jak vypadá DPH v jednotlivých zemích. Že na tom nejsme v žádném nadprůměru. A jedno procento navýšení DPH znamená ze stokoruny jednu korunu. A myslím si, že státnímu rozpočtu by to pomohlo a občanům, i když je to bude trápit, tak to zase tak dramaticky je nebude poškozovat.

Petr HOLUB, moderátor:

To tedy znamená, že tím, tou hlavní, nebo jednou z hlavních motivací jsou daňové úpravy, které by přispěly k lepší bilanci státního rozpočtu. Rozumím správně? Nebo tam jde ještě o něco jiného?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě. To je ta příjmová část. Ale já, a podle mého názoru je to obecný pohled, je potřeba zmenšit tu výdajovou část těch státních peněz. To znamená udělat restrikci výdajů ve všech státních institucích, zmenšit jejich počet a pokud se toto nepodaří, tak samozřejmě bezedná díra bude pokračovat.

Petr HOLUB, moderátor:

A vy se obáváte, že kdyby, řekněme, byly ty předčasné volby a teď by byla levicová vláda, že nebude šetřit? Já jsem četl jeden odborářský materiál a je pravda, že sociální demokracie často spoléhá na odborové experty, a tam se píše o tom, že by se podnikly nějaké kroky na zvýšení daní, tedy zlepšení příjmů státního rozpočtu. Jsou to registrační poplatky, vyšší majetkové daně, majetková přiznání. Tím by se prý získalo 50 miliard.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tak, nevím odkud ta čísla mají. Ale velké téma milionářská daň a podobně. Ono když se pak dopočítáte a navíc s tím, jak firmy odcházejí z České republiky se svým sídlem, tak ono to nebude žádných 50 miliard, bude to daleko menší číslovka. Ale přesné údaje nemám. Ale toto jsou odhady ekonomů zase trošku jiného ražení než toho odborářského, protože odboráři, kteří křičí pryč s touto vládou, takhle to nechceme, nechceme důchodovou reformu. A vzpomeňme si, co bylo v roce 2009, 2010 v některých zemích v Evropě, jak dramaticky se snížily platy, snížily se důchody. A byly protesty. Ale také nebyly protesty, protože ty země, ti občané respektive to pochopili a nastartovali najednou růst, který je vysoký.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Hovořil jste, že je třeba dokončit daňovou reformu. Jaké reformy ještě za ty dva roky chce vláda, pokud tedy se těch dvou let dožije, dokončit a zrealizovat?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:
No, tak jsou to věci, které zase zabíhají do té výdajové části. To jsou úpravy sociálního systému, i když i v tom se pokročilo. Je to zdravotnictví, protože zdravotnictví není vůbec jednoduchá situace. Každý tomu rozumí, každý ví, že by bylo dobré mít nemocnici ve svém městečku. Ale zapomíná se na tu kvalitu a tady předpokládám, že pojišťovny, které jsou zdrojem peněz pro zdravotnictví, že sehrají svoji významnou roli.

Petr HOLUB, moderátor:

Vy tedy chcete pokračovat v reformách. Ale když se na to člověk podívá z určitého odstupu, tak to vypadá politicky jako pěkně bezvýchodná situace. Existují výzkumy veřejného mínění, podle kterých roste popularita komunistů až ke 20 procentům. Což je zřejmě rekordní číslo v polistopadovém vývoji.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Navíc jste byli předstiženi komunisty alespoň v jednom tedy výzkumu, byl to výzkum CVVM.

Petr HOLUB, moderátor:

A ta popularita, ta vlastně roste v důsledku úsporných reforem prostě. Lidé, kteří jednak musí platit vyšší daně, jednak přišli o práci, což tedy je spíše v důsledku ekonomické krize, tak najednou dávají vše za vinu vládě a dávají přednost komunistům. Vy teď budete dělat další úsporné reformy, takže ta popularitu komunistů poroste ještě nahoru.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Jasné. To je nálada, která je u občanů. A to je vrcholný a výsostný člověk, který rozhoduje u voleb. Jestliže se touto cestou rozhodne, tak já mám obavy, že za 2, za 3 roky se dočkáme něčeho, co asi nikdo v této zemi nechtěl, ani těch 20 procent, kteří podporují komunistickou stranu. Protože ta situace je jenom o té náladě. A přiznám se, že mnohým lidem se nežije dobře. Já netvrdím, že se žije skvostně, ale na druhou stranu máme jednu z nejmenších nezaměstnaností vůbec v Evropské unii. Vždyť to je přeci věc, která je minimálně medializovaná. Je to škoda.

Petr HOLUB, moderátor:

Člověk celkem nepochybuje, že komunisté by chtěli ty poměry vrátit zpátky, pokud možno co nejvíc. To tak je převládající názor. Myslím si to také. Ale oni sami by nemohli změnit poměry v této zemi. Oni by museli mít spojence. Tedy pravděpodobně sociální demokracii. A to není úplně samozřejmé, že by sociální demokracie jim šla příliš na ruku. Přece jen se honosí tím, že je evropskou stranou a tudíž by si jistý distanc měla udělat. Vy si myslíte, že je tam riziko, že část sociální demokracie by šla do nějakého takového, řekněme, retro režimu?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já myslím, že do úplně retro režimu ne. To jako by bylo zbytečné strašení. Ale do té práce vlády, která by na tomto půdorysu vznikla, by to mělo určitě dopad. A pamatujeme všichni, co to bylo regulovaná ekonomika, nařídilo se, co se má vyrábět, nemá vyrábět. A bohužel ale je to tak trošku i obraz Evropské unie. Protože Evropská unie také reguluje a ztrácí se ten půdorys těch 4 základních svobod, které tady byly. A každá regulace znamená omezení. A omezení znamená, že aktivní lidé ztrácí šanci.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:
Naším dnešním hostem je občansko demokratický místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Vláda ztrácí body těmi reformami, ale mnohem více bodů ztrácí různými korupčními aférami. To je i případ vaší strany. Občas něco někde vyplave. Teď jsme zrovna svědky kauzy Dlouhý. Nebudu to dál rozebírat. Samozřejmě občané to vědí. Jde o nevysvětlitelné peníze na účtu ženy jednoho z významných členů ODS v Jihočeském kraji. Ale není to aféra poslední. Tak, zamysleme se nad korupcí a nad nejrůznějšími negativními vlivy, které právě srážejí tu pověst vlády. Co tomu říkáte, pane Sobotko?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tak, je to pro mě nepřijatelná věc. Všechny tyhle ty kauzy, které jsou spojené s korupcí. Tady se říká, vláda, která měla jeden z pilířových programů boj s korupcí, tak nic nedělá. Ale pak já položím otázku těmto lidem. Proč se objevují ty kauzy? Protože se pravděpodobně vyšetřuje a zjišťuje. To znamená, že jsou tady prvky a poměrně velké boje s korupcí. A víte, na celém světě je korupce. Nedá se totálně vymýtit. A já když slyším průzkumy různých institucí, že jsme někde na 50. místě, když položí otázku komukoliv kdokoliv, jestli slyšel o korupci, no, tak samozřejmě slyšel. Vždyť jsou toho plné noviny.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, jedna věc je korupce, která se, jak říkáte, vyšetřuje. Pak jsou skandály opravdu čistého ražení. A to je například odposlech telefonátů bývalého pražského primátora, význačného člena ODS, místopředsedy ODS Pavla Béma s lobbistou Janouškem. Tak se to tak různě pořád médii propírá. Teď se ukazuje, že Pavel Bém může být nakonec klíčovou postavou v hlasování o osudu vlády. Tak nejsou to už velké paradoxy české politiky?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě. Ale kauzu Pavla Béma ODS vnitřními mechanismy vyřešila. Pavel Bém není členem dneska ODS. A to, co se tady odehrávalo v Praze a to, co je dnes v těch odposleších, je pro mě ...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, právě si chci říct, jak se vám to tak poslouchá?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tragicky se to poslouchá. To vám řeknu. A jsem z toho opravdu nešťastný. Ale na druhou stranu nechme to dovyšetřit. Je třeba ten problém té havárie, kterou měl pan Janoušek a z mého pohledu nestandardní postup policie, protože je prapodivné, že nešel okamžitě do vazby, že byl vyšetřován pod vlivem alkoholu. Pak se ta výpověď stává méně věrohodnou a u soudu špatně prokazatelnou. To jsou chyby, které samozřejmě existují a mě to moc mrzí. Protože já bych rád, aby ty základní pilíře, to znamená policie, v podstatě státní zastupitelství a soudy pracovaly a pracovaly rychle a pracovaly podle pravidel.

Petr HOLUB, moderátor:

A je tady tedy rozhořčenost občanů na korupční aféry. Je tady nespokojenost s nepopulárními úspornými reformami. Znamená to, že z těchto důvodů už existuje v Česku dost lidí, kteří by si přáli návrat k jistotám toho předlistopadového režimu, tam bylo leccos jistějšího než bylo dnes. A právě s jejich podporou nakonec by mohla vzniknout vláda, která by udělala nějaké ty zpětné kroky v tom společenském, anebo ekonomickém vývoji. Berete to jako reálné riziko?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já si dovolím zareagovat na vaši poznámku. Leccos bylo jistějšího. Ano, bylo jisté, že v krámech bude minimum zboží a že nám soudruh generální tajemník řekne, že všeho je dost, vázne rozvoz. Na to si pamatujme, jak nebyl toaletní papír a jak do 4 hodin byl chleba, pak už nebyl. Jestli toto byly jistoty, po kterých občané touží ...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Kupodivu mnoho asi po tom touží. To slyšíme i v těch nejrůznějších anketách.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Jasné. A je to bohužel i možná, nebo určitě vina nás politiků, že jsme nedokázali vysvětlit celou situaci. A možná i proto tady diskutujeme i v tom pohledu té zprovázanosti Evropské unie. Já to nechám na voličích. Ale určitě budu dělat maximum pro to, v těch všech aktivitách Občanské demokratické strany, aby tady nedošlo k tomu, že komunisté budou mít svůj slavný comeback.

Petr HOLUB, moderátor:

A vy to tedy berete jako reálné riziko, že by skutečně společnost nejen nakonec komunisté, od kterých by se to dalo čekat, bude chtít návrat zpátky?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Možné je všechno. Ale jestliže se podíváme na to, co se děje, 100 tisíc lidí v sobotu v pražských ulicích protestují proti vládě, dopadne výsledek, že sociální demokracie v předčasných volbách vyhraje. A ať se to líbí nebo ne, v rámci Evropské unie a v rámci toho, co je potřeba, tak budou dělat také restrikce a pak bude dalších 100 tisíc, které budou chtít shodit vládu, která dneska těmi odboráři je podporovaná, závorka sociální demokracií. Vždyť oni tam stáli v čele s komunisty na té demonstraci. Jestliže milion lidí někde stávkuje, ať už v Řecku nebo někde, to by žádná vláda nemohla vládnout. A rozhodující přeci jsou volby. Tak ať voliči rozhodnou. Ale teď dělejme maximum pro to, abychom udrželi docela slušnou situaci ekonomickou v České republice.

Petr HOLUB, moderátor:
 
Ona existuje taková metoda, jak zastavit vzestup komunistů. A to je, že se pozvou do vlády. Například tento manévr vyšel velice dobře ve Francii. Protože právě oni se potom stanou terčem kritiky, že i komunisté jsou ti oni nahoře, kteří nás neustále trápí. Myslíte si tedy, že by to byla dobrá metoda i v Česku pozvat KSČM do vlády?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Česká komunistická strana, nebo Čech a Moravy, zůstává stále stejná, jako byla před listopadem 89. Francouzští komunisté a italští byli poněkud jiného ražení a dá se říct s nadsázkou, to byli tak trošku ti kavárenští a oni nikdy nechtěli dramaticky privatizovat majetky soukromé. A naše komunistická strana, moje ne, chraň bůh, ale v České republice, ta to má stále v programu. A já se toho obávám.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A zamířil jste do Evropy, a tak v ní chvíli zůstaneme. Evropské státy musí šetřit. A tato nutnost byla důvodem, proč ve většině zemí nastoupila k vládě pravice. Některé pravicové strany se během krize úspěšně etablovaly, například ve Švédsku. V jiných jejich úsporná politika neuspěla. Zmiňme Dánsko, Nizozemsko, Itálii. Pane Sobotko, nedoplatí nakonec evropská pravice obecně na nezbytnost úspor? Jak přežije v kulisách té krize, která pořád nekončí?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Nevím, ale jestliže Evropská unie zhruba od toho 70. roku se rozhodla, že bude žít na dluh, a vytvářela v podstatě regulovanou ekonomiku, ale prosperující, chraň bůh, ale žilo se na dluh. Přeci 3 procenta Maastrichtských kritérií, to je dluh. To není žádné vítězství. Vyrovnaný, přebytkový rozpočet je vítězství. A ta pravice v daném okamžiku jedná podle půdorysu a ta, ty severské země tím směrem jdou. 1,1, 1,9. 0,1 si schováme na horší časy. Levice a Evropská unie toho byla jasným a je jasným příkladem. 1 a 1 jsou 3. Protože tu jednu si půjčíme. A ono se to musí jednou splatit. A teď nás to dohonilo.

Petr HOLUB, moderátor:

Takže pravice do značné míry trpí tím, co se odehrávalo v minulých desetiletích. Ale nicméně faktem je, že pravice teď oslabuje v Evropě. A nastupují opět levicové strany, jak bývá zvykem. A ty se chtějí vrátit na vrchol s tím, že stát teď více podpoří ekonomiku, pomůže nastartovat růst a právě díky tomu se ty dluhy odbourají. A já jsem se chtěl zeptat, proč tedy současná vláda nepřipravuje nějaká prorůstová opatření? Vy si myslíte, že to není možné?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tak, samozřejmě, že prorůstová opatření jsou v tom projektu současné vlády. Ale my jsme nejprve potřebovali udělat inventuru i na té příjmové, i na té výdajové části. A pokud se ušetří, tak zbydou peníze na takzvaná prorůstová opatření. Ale zas na druhou stranu, co máme podporovat jako vláda? Já myslím, že pilířové jsou dálnice, jsou silnice, jsou železnice, eventuelně dostavení Temelína. To jsou pro mě pilířové věci. A všechno ostatní už je podle mého názoru v tom minimalizovaném regulovaném prostředí. Přeci podnikatelé dávají práci tím, že vytvářejí své rozumné projekty. Takže tady je ta síla té ekonomiky.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Říká Přemysl Sobotka. A nyní jdeme na záležitost, která se Přemysla Sobotky týká osobně. Do primárek před prezidentskými volbami budou v Občanské demokratické straně dva kandidáti. Uvedl to po jednání stranického vedení předseda ODS a premiér Petr Nečas. Utkají se v nich místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, zde přítomný, a také europoslanec a někdejší významný severomoravský politik Evžen Tošenovský. Místopředsedkyně strany a šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová před několika dny svou případnou účast v prezidentském klání odmítla. A my to teď jdeme s panem Sobotkou všechno rozebírat. Tak, paní Miroslava Němcová potěšila zvláště ženskou část voličstva, že se vrhla do boje. Že jsme třeba mohli mít prezidentku. Tak budeme zklamány. Nevíte, proč nakonec od toho boje odstoupila, proč to vzdala?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Kromě toho oficiálního prohlášení, které měla, jsme neslyšeli ani a grémiu, ani na výkonné radě jediné slovo, které by vysvětlovalo tento krok. Její rozhodnutí podle mého názoru poněkud nešťastné, protože rok, rok a půl udržovala občany i média v tom, že půjde kandidovat, že půjde do těch primárek. Zůstali jsme dva. A já si myslím, že pro primárky je to stále dost.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A proč je to nešťastné?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

No, protože ten obraz, který vytvořila, že bude kandidátkou, a pak to během jednoho, dvou dnů celé zbourá, tak to vidím jako nešťastný krok politika. Protože politik má stát za svými slovy a za svými sliby. A ona, ona, aniž bych se jí chtěl nějak dotknout, se dneska posunula mimo tuto, tuto hru.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Prý neměla například podporu premiéra a předsedy.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Jak to ví? Možná, že se to někde kuloárně dozvěděla. Já nevím, jestli mám podporu předsedy a dalších ...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, když vás navrhl oficiálně.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ne, ne, ne, ne, ne. Oficiální návrh byl v regionu, tak jako Evžen Tošenovský má z moravského, Severomoravského kraje, tak já mám z Libereckého. Ta nominace je podle našich pravidel.

Petr HOLUB, moderátor:

A z vašeho pohledu to je vlastně dobře, že jste přišel o soupeře.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Je to úsměvné, co říkáte. Víte, já celý život sportuju a kdysi i dost špičkově. Nikdy jsem nechtěl prohrát. A bylo mi jedno, jestli jsme nastupovali proti prvoligovému nebo druholigovému nebo okresnímu přeboru ve volejbale. Vždycky jsme chtěli vyhrát. A já jsem měl vždycky tendenci mít tu kapitánskou pásku a chtěl jsem vyhrát s tím manšaftem.

Petr HOLUB, moderátor:

Ale je možné, že právě paní předsedkyně Němcová si uvědomila současnou situaci a třeba si řekla, samozřejmě spekuluji, že nemá velké vyhlídky na to v těch prezidentských volbách uspět. On když se člověk podívá na preference, které se dnes průběžně zveřejňují, tak tam vypadá, že vůbec nemá smysl kandidovat za politickou stranu, protože lidé zřejmě favorizují nestranické kandidátky. Fischer, Švejnar, Zeman prakticky taky nestraník.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A já jen dodám ještě jedno číslo. Němcová podle dubnového průzkumu agentury Factum Invenio disponovala podporou 5,5 procenta lidí. Ostatní straničtí kandidáti se nedostali ani přes 3 procenta. Ale máte slovo, pane Sobotko.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já se usmívám. Vždycky, když slyším, že nepolitická politika a politik bez příslušnosti je ten nejlepší, nejkrásnější a nejpevnější. Všichni si vzpomínáme, že vláda pana Fischera, která nezvykle dlouho vládla, tak měla nepředstavitelnou šanci. A já jsem s tehdejším premiérem Fischerem i s ministrem financí opakovaně hovořil na téma řekněte lidem pravdu, že je problém ekonomický. A že si konečně utáhneme opasky. Neudělali to, přestože kuloárně říkali, ano, ta situace je špatná. Pak to říkali i na veřejnost. Ale ne tak důrazně. A všichni říkali, my do, politiku nechceme dělat dál. A já říkám, ale to právě máte tu obrovskou šanci. Nejste závislí na volbách, neexistuje přeci žádný člověk v této zemi, který nemá politický názor. A jestliže říkáte, že pan Zeman není politik a není závislý na politické straně, vždyť má svoji politickou stranu. Byl sociální demokrat, je to politik, který je jasně vyhraněný. Pan Švejnar se nechá nominovat od sociální demokracie, musí se ztotožňovat s politikou sociální demokracie. Že paní Bobošíková se nechá nanominovat komunisty, to už já vnímám trošku s rozpaky, protože to nevím, co si o tom mám myslet. Takže každý jsme politikem a odmítám, že by člověk, který kandiduje, měl být nepolitikem. Pak můžeme říkat, chceme vládu odborníků. Švec nebude nikdy dobrým ministrem obuvnictví.

Petr HOLUB, moderátor:

Ale v každém případě musíte počítat s tím, že ta karta, já nejsem straník, já jsem kandidát všech občanů, že bude vynesena. A vy si tedy myslíte, že máte proti ní šanci?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě, že ano. Já pevně doufám, že budou probíhat určité besedy, kde bude sedět řada kandidátů, pokud vyhraji primárky, tak budu mezi nimi, pokud ne, tak nebudu. A tam musí a měl by hlavně, ne musí, nemusíme nic. Ale měl by každý z kandidátů říct svůj pohled, jak si představuje řešení té situace, ať už na politické scéně, jaký má pohled na demokracii, jaký má pohled hlavně na ekonomiku. Protože můžeme říkat nádherné věty, ale pokud nebude fungovat ekonomika, tak lidi budou nespokojený a budou na ulici. A budou nešťastní v hospodách a tam se ukáže, jestli to jsou skutečně lidé, kteří nemají názor, anebo jestli jsou to lidé, kteří mají názor. A když mají názor na tyto věci, které jsem teď jenom zmínil, no, tak jsou s politickým názorem. Tak jsou politici a nejsou to žádní nadlidé.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A Studio STOP stále debatuje s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Samotné primárky začnou v ODS koncem dubna. Konec dubna už máme.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ne, ne, začátkem května, já vás přeruším.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Začátkem května. Tak dobře, tak začátek května už také máme. A kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních, v oblastních sdruženích, volba samotná se odehraje během května a června v 9 volebních regionech. Tak už jste v plné zbroji, pane Sobotko, už vyrážíte skoro?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

No, tak samozřejmě ten plán je jasný. V každém kraji bude jedno nebo více shromáždění pro členskou základnu, samozřejmě pro novináře i pro veřejnost. Ale tam bude za standardních a striktních podmínek šance hlasovat pro členskou základnu. Jsou to primárky uvnitř ODS, nejsou to primárky pro občany této země. A čeká nás to do konce června a následně budou vyhlášeny výsledky. I když průběžně z každého toho kraje budou vyhlašovány vždycky, myslím v neděli, výsledky, jak to tam dopadlo procentuálně.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:


A pak se vrhnete do toho ostrého boje, pokud zvítězíte.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

A pokud vyhraji, což bych rád, tak potom už ta strategie bude úplně o něčem jiném.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A jaká bude ta strategie? Už to máte promyšlené?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Paní redaktorko, dopředu se přeci plány neříkají. A ...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Možná taktika by se aspoň mohla oznámit, když ne strategie.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:
 
Já si myslím, že každý, kdo bude kandidovat, a vlastně každý politik má určitou historii. A ta historie znamená určité názory a tím, že já se v té takzvané velké politice pohybuju opravdu řadu let a možná i vy víte, že neměním moc své názory, a že ty mé pohledy na svět jsou zhruba stejné, a v tom je ta devíza, na které já budu stavět.

Petr HOLUB, moderátor:

A jste tedy kandidát na prezidenta, pokud projdete ...

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Kandidát do primátorek na prezidenta.

Petr HOLUB, moderátor:

Budete kandidátem, jestli projdete primárkami. A tak už je na čase se vás zeptat, jaká je podle vás hlavní úloha příštího prezidenta? Ona totiž role prezidenta si myslím není úplně jasná nikde na světě. Teď to například zažili v Německu. Tam si také zvolili nestranického odborníka jménem Köhler. A ten neuspěl, když se dostal do nějakých politických poryvů. Pak si zase zvolili obratného a zkušeného politika Wulffa. Ale i ten se dostal do korupčního skandálu, byť byl tedy v menší, daleko menší míře korupční než naše skandály. A teď zase sázejí na morální autoritu. Je to evangelický farář a bývalý antikomunista Gauck se jmenuje. Tak jaký si myslíte, že by měl být český prezident? Na co bychom měli vsadit my?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

No, tak český prezident by určitě měl být Čech. To je jako základ. Měl by hájit zájmy České republiky, neměl by zapomínat na to, že jsme sice součástí Evropské unie, ale jsme stále suverénní zemí. A to je ten jeho hlavní půdorys. Hlavně v té zahraniční politice. On je, prezident je součástí zahraniční politiky. A obhajovat zájmy České republiky přeci není nic špatného. Dělají to všechny země na světě, ať už jsou součástí nějakého soustátí, nebo něco takového. A pak by měl být určitým svorníkem, když to řeknu, ale ty věty asi budeme říkat všichni stejné, ale na druhou stranu by měl jasně deklarovat, jestli ten směr vládní je takový, který vyhovuje České republice, anebo jestli se ta země směřuje do nějakého úskalí a do nějakých problémů a pak na to musí upozorňovat. Od toho má tu šanci vstoupit do médií a říkat ty věty. Takže v každém případě by to měl být prezident s určitou historií, s určitým politickým názorem na věc. A s určitou představou, jak se chce pohybovat v zájmu České republiky.

Petr HOLUB, moderátor:

Takže by to měla tedy spíše být ta morální autorita, ke které dospěli Němci a člověk, který může být vzorem pro ostatní a který může sjednocovat tu zemi?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

To samozřejmě je pravda. A jsou ale systémy, a my nemáme prezidentský, my jsme parlamentní demokracie, něco jiného je role prezidenta Francie nebo ruského prezidenta. To jsou dominantní pánové nad vládou nade vším. Tady je to ten mix, který se vybudoval historicky. Ale on ten mix byl přerván na 40 let. Plus válečné období. Takže ono 50 let se ztratily právě ty hodnoty, které přinášel první a druhý prezident Československa. To znamená Masaryk a Beneš. A pojďme se vrátit k tomu, že prezident by měl být určitou, určitým příkladem. A neměl by být se svými kauzičkami zdrojem pro Blesk a titulní strany.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

My tady sedíme v sídle Senátu. Ostatně kulisu nám tvoří pověstní pávi, kteří se tady procházejí v parku. Nicméně se musíme zeptat Přemysla Sobotky. Senát se na podzim obmění, třetina jeho členů bude znovu volena. Tak přece jenom se musím zeptat, co vás vedlo ODS k nabídce TOP 09 na společné kandidátky v těch volbách do třetiny Senátu? Nemáte dost vhodných osobností? Nebo co si vůbec o tom myslíte? To bylo poměrně překvapivé. A překvapivě rychle to nakonec bylo smeteno se stolu z obou stran.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Tak, tohle téma se mezi představiteli, některými představiteli ODS a TOP 09 rozebíralo už řadu měsíců. My jsme s tou nabídkou přišli, je to v podstatě pokus, nebo byl to spíš už dneska pokus o to jakoby spojovat tu pravici. A ti protagonisté zapomněli na to, že TOP 09 a ODS a vládní koalice je sňatek z rozumu. Že to není žádná láska. A že my nejsme CDU-CSU v Německu, abychom žili v podstatě takhle blízko u sebe. Takže ten pokus jsme udělali, byl to signál...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

A koho to napadlo?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:
 
Vyšlo to z dílny předsedy ODS.

Petr HOLUB, moderátor:

Ještě jsem se chtěl zeptat, když se bavíme o událostech posledních dní. Objevil se nový kandidát ODS na prezidenta Jaroslav Kubera.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Když už tedy jsme v tom Senátu tady...

Petr HOLUB, moderátor:

Hovořil jste s ním o tom, co ho to napadlo?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ale on sám vůbec s tím nápadem nepřišel. Je to můj velký kamarád. A všichni víme, že on často mluví s velkou nadsázkou. Ale toto není jeho představa. On to spíše dostal do té polohy, ano, byl bych dobrý prezident. Ale nepůjdu do toho, takže...

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

No, někdo ho ale musel asi pobídnout trošku.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ale, tak věřte, že někdy stačí rozhovor s jedním člověkem a následně se ta situace medializuje. Tu ambici on určitě nemá.

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka:

Říká Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu. Děkujeme za rozhovor.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já díky za pozvání, na shledanou.

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním