Věřím, že situace uvnitř poslaneckého klubu ODS je vyřešena

6. listopadu 2012
Věřím, že situace uvnitř poslaneckého klubu ODS je vyřešena

Předseda ODS a premiér Petr Nečas to konstatoval poté, co se poslanci ODS Jan Florian a Tomáš Úlehla přihlásili k podpoře tzv. konsolidačního balíčku a Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa oznámili složení mandátu.

„Chci potvrdit, že nebyl nalezen kompromis mezi většinou poslaneckého klubu ODS a nyní již jen pěti našimi kolegy, kteří jsou členy poslaneckého klubu ODS o podobě takzvaného konsolidačního balíčku. Mnohokrát jsme spolu jednali ve snaze naleznout řešení, jak z jejich, tak z naší strany,“ řekl Petr Nečas.

„Ocitli jsme se v situaci, kdy proběhl kongres ODS a současně je ve třetím čtení návrh zákona, jehož předmětem je konsolidační balíček, a s tímto návrhem je spojena důvěra vlády,“ dodal premiér, podle kterého před středečním hlasováním o důvěře vládě existovala pro pět protestujících poslanců ODS jen dvě politicky poctivá a lidsky důstojná řešení. „První je respektovat rozhodnutí kongresu, podle kterého mají poslanci ODS respektovat většinové stanovisko poslaneckého klubu. Anebo druhé rozhodnutí, tzn. odejít z mandátu, ponechat si nadále svůj názor, nicméně poslanecký mandát dále nevykonávat.“ Podle Nečase jsou politicky poctivá a lidsky důstojná obě tato řešení.

„Těchto pět kolegů zůstává v ODS, dva z nich zůstávají v našem poslaneckém klubu. Nemáme žádný důvod jakýmkoli způsobem se k nim chovat pejorativně, nebo je stranicky ostrakizovat. Prostě si podrželi svůj názor a řeší je těmito dvěma politicky poctivými způsoby,“ řekl předseda ODS na adresu pěti poslanců. „Věřím, že tento konflikt uvnitř našeho poslaneckého klubu je tímto krokem našich pěti kolegů vyřešen,“ dodal.

RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády

Štítky:
tisková zpráva