Václava Klause zpátky do ODS zvát nebudu

2. listopadu 2012
Václava Klause zpátky do ODS zvát nebudu

Petr Nečas je před víkendovým kongresem ODS vcelku optimistický. "Ve straně není nikdo, kdo by mě mohl věrohodně nahradit," říká na adresu svých oponentů. Návrat Václava Klause podle něj není aktuální a bude ho řešit až tehdy, pokud si o něj prezident sám výslovně řekne. Značka ODS je podle Nečase sice poničená víc než kdy jindy, stále je to však možné řešit, domnívá se.

- HN: Pokud na kongresu obhájíte post předsedy ODS a dál budete stát v čele vlády, jaký to bude mít smysl? Bude menšinová, závislá na náladách několika poslanců?

Jestli budu mít menšinovou, nebo většinovou vládu, to se ukáže až v následujících týdnech. Myslím, že nakonec budu mít většinu. Nejde jen o to, kolik hlasů to bude. I kdyby nakonec byla většina velmi těsná, může být stabilnější než dejme tomu nějaká nesoudržná stopatnáctka. Je pravda, že původní vládní většina neexistuje a my se tomu musíme pružně přizpůsobit, aby bylo možné efektivně vládnout.

- HN: Co si pod tou pružností máme představit?

Nevidím důvod specifikovat své politické činění. Rozhodovat se bude až v konkrétních hlasováních. Nic jiného se nepočítá.

- HN: Proč se ale potom hlasování o konsolidačním balíčku odkládalo až do doby po kongresu ODS? Myslíte, že kongres vaše stranické "rebely" zmáčkne tak, aby hlasovali s vámi?

Víc a víc se ukazuje, že ve skutečnosti této skupině o žádné daně nejde, že je to jen záminka k mocenskému střetu a k mému sesazení z pozice předsedy ODS a premiéra. Já to beru na vědomí a podle toho se budu chovat. K odkladu došlo proto, že situace v koalici byla nervózní. Mohla se ještě dál zdramatizovat nejrůznějšími koaličními nevěrami, kdy by pro ten nebo onen zákon nehlasovala skupinka tu z ODS, tu z TOP 09, tu z LIDEM. A to by bylo špatné.

- HN: Jenže hlavní problém je v ODS. Co podle vás změní kongres?

Dá jasný mandát novému vedení.

- HN: A na co vám to bude ve sněmovně, kde rozhodují poslanci, každý sám za sebe?

Budu mít silnější mandát pro jednání s našimi nespokojenými poslanci i koaličními partnery.

- HN: A pomůže vám to v jednání s lidmi kolem Petra tluchoře, kteří vás chtějí svrhnout?

Přiznávám, že nyní je situace velmi nečitelná a nejistá. Ale po kongresu, pokud zvítězím, to budou mít poněkud těžší.

- HN: Nerozštěpí se ODS?

Samozřejmě, že někteří mohou nakonec upřednostňovat svůj osobní zájem před zájmy značky, za kterou byli zvoleni. Nikdo z nás se sice nemůže považovat za tak úchvatného, aby si myslel, že byl zvolen kvůli sobě – byli jsme zvoleni za ODS –, ale uznávám, že se někdo může začít chovat nesoudržně se zbytkem klubu a ODS, že může podlehnout mesiášské představě, že on je jediný spravedlivý a pravověrný. Ale ODS není jen poslanecký klub. Je to primárně 25 tisíc členů – a členská základna se štěpit nebude.

- HN: Můžete nám popsat svůj pohled na genezi oné tluchořovské "rebelie"?

Když se rozpadly Věci veřejné a koaliční formát se zúžil na většinu 101 hlasů, tak se váha každého poslance prudce zvýšila. Tušil jsem, že konkrétní lidé něco podniknou, a věděl jsem, co mají za lubem. Takže jsem si dokonce ani na léto neobjednal zahraniční dovolenou. Předpokládal jsem, že to, co se nakonec stalo teď v září, mohlo vypuknout už v červenci. Ne nadarmo jsem říkal, když z vlády odešly VV, že musí za kabinetem stát celý klub. Všech 51 poslanců. Na to všichni kývli, včetně těch, co stojí nyní proti.

- HN: Co mají za lubem?

U Petra Tluchoře jde o pokus vrátit se do hry jako vlivná figura ODS. A ví, že k tomu vede cesta jen přes moji politickou mrtvolu.

- HN: Máte pocit, že vaše předsednictví je úspěšnou etapou ODS? když vezmete pět volebních nevýher, nejrůznější aféry...

... většina afér ale nemá kořeny v době mé vlády.

- HN: A co kauza Pavla drobila na Státním fondu životního prostředí?

Pečlivé vyšetřování státního zastupitelství prokázalo, že to jeho kauza nebyla. Pan Drobil, přesto že dostal mediální cejch, neudělal nic nelegálního ani neetického.

- HN: Znovu: Bylo to úspěšné období ODS?

To ukáže až větší časový odstup. Působíme v nesmírně komplikovaném období. Poprvé nesestavoval vládu vítěz voleb. Poprvé měla ODS méně mandátů než dva koaliční partneři. Žijeme také v období táhlé ekonomické krize, v období, kdy se dostavuje nechuť lidí z politiky, únava z ekonomických problémů. Já jsem se před dvěma lety postavil do čela ODS, chci v něm stát i nadále. Chci ODS vyvést z této komplikované situace. A vím, jak to udělat. Netrpím naivními iluzemi. Vím, že to bude dlouhý a komplikovaný pochod. Na zázračná a rychlá řešení nevěřím.

- HN: V jakém stavu je ODS?

Značka ODS je mimo vší pochybnost poškozena. Ztrácí důvěryhodnost, a to je klíčová záležitost, kterou musíme vyřešit. Důvěryhodnost se vždy pohybovala v sinusoidách a teď jsme v období minima, které je hlubší než kdykoli předtím. Je to závažná situace, ale řešitelná.

- HN: Co značku ODS poškodilo?

Je to proces,který se spustil před mnoha lety. Na místní, krajské a celostátní úrovni působili lidé, jejichž vliv na značku ODS byl negativní. A nyní jsme stále spojováni s lidmi jako pan Janoušek nebo pan Dalík, kteří už přitom v ODS nemají vůbec žádný vliv. Já jsem řadu těchto lidí eliminoval úplně a dalším jsem omezil hrací prostor a neustáleho zmenšuji. Na druhou stranu tr ám na tom, že zdrcující většina členů ODS jsou poctiví, tvrdě pracující lidé, kterým není možné vůbec nic vytknout.

- HN: když Václav klaus v roce 2008 opouštěl post čestného předsedy odS, řekl, že odS už není stranou idejí, ale stranou lobbistických zájmů. Platí to?

Částečně ano, ale částečně ne. Všechny politické strany od 90. let čelily nájezdu lobbistů, kteří chtěli koncentrované ekonomické zájmy propojit s politikou. Všechny mu částečně podlehly. Netýká se to jen ODS. Celou dobu, kdy jsem ve vedení ODS, jsem proti těmto věcem vystupoval. A opravdu jsem nebyl nikdy miláčkem těchto zájmových skupin a nejsem dodnes.

- HN: když se prvním místopředsedou stane Martin kuba, jak to přispěje k tomu, aby veřejnost lépe vnímala značku odS? Řada lidí si ho spojuje právě s regionálně byznysovým pojetím politiky, které kritizujete.

Martin Kuba má ambici jít do vedení ODS. Celou dobu, co jsem předsedou, ho velmi pozorně sleduji. A mohu říci: žádná mediální podezření, že je řízen špagátky zpoza kulis, se mi nepotvrdila. Naopak. Má vlastní politické postoje. Je velmi pracovitým a agilním ministrem průmyslu. A jeho klíčovým úkolem je přesvědčit veřejnost, že jeho mediální pověst neodpovídá realitě.

- HN: Budete se cítit bezpečně, když vám bude Martin kuba krýt záda?

Pokud se jeho aktivita na ministerstvu překlopí i do aktivity ve vedení ODS, tak jsem přesvědčen, že bude přínosem. Vedení strany má být dobře namixované. Vedle populárních tváří na plakáty tam musí být i lidé, které můžeme nazvat bojovým plemenem – takoví pitbullové nebo vlčáci. A to by mohl být právě Martin Kuba. Věřím, že kongres sestavu namixuje správně.

- HN: V roce 2010 jste si vedení mixoval sám. Namixoval jste dobře?

Já jsem přesvědčen, že ano. Byla to jednotka stvořená k rychlému pochodu. Jenže pak přišla kauza Michálek, která obrazně řečeno prostřelila Pavlu Drobilovi obě stehna. Pak se totéž stalo Alexandru Vondrovi. To jsem v roce 2010 nemohl předpokládat.

- HN: Pozvali jste Václava klause na kongres?

Ano. Ale nemůže přijet, protože odlétá na summit Evropská unie – Asie. Poslal nám zdravici, ale ještě jsem ji neviděl.

- HN: Příznivci Václava klause uvnitř odS říkají, že jakékoli nové vedení by mělo Václava klause pozvat zpět do pozice čestného předsedy, který by měl ale tentokrát mít i právo účastnit se grémia. Uděláte to?

Jakýkoli impulz by musel vzejít od pana prezidenta. Když v roce 2008 pozici čestného předsedy opouštěl, označil svůj krok za definitivní. Pokud by si to rozmyslel, musí to říci, a není mi známo, že by to udělal. Do té doby o tom nemá smysl vůbec spekulovat.

- HN: Václav klaus se v poslední době chová k vládě nepřátelsky. Vetoval řadu zákonů, komplikuje vládnutí, připomíná to dobu před koncem topolánkovy vlády.

Jakékoli veto nám život neulehčuje, zvláště když se dostáváme pod časový tlak v souvislosti se schválením rozpočtu. A pokud jde o důchodovou reformu: ta byla schválena už před rokem a od 1. ledna budou mít lidé právo převést prostředky do důchodových fondů. Prezident teď vetoval jen technickou normu. Hrozí tady obrovské problémy právního a rozpočtového charakteru.

- HN: Proč vám to dělá?

To se musíte zeptat jeho. Možná ani aparát prezidenta nedocenil komplikované právní aspekty druhého pilíře reformy...

- HN: Vaše vládnutí je komplikované. Máte nějakou hranici, kdy řeknete "pánové, tak tohle už nemám zapotřebí, jdu od toho"?

Každý má své "red lines," mám je i já. A jsou přesně nastavené. Pokud by vládnutí bylo neefektivní, pokud by to bylo jen agonické přežívání, nebudu u toho. Ale pokud chcete slyšet, jestli odejdu, když neprojde ten nebo onen zákon, tak to neřeknu.

- HN: Poslanci, kteří jsou k vám loajální, říkají, že smyslem rebelie je odstranit Nečase proto, aby tendr na dostavbu temelína mohli vyhrát rusové. Slyšel jste to taky?

Já jsem slyšel tolik věcí, že kdybych všechno bral vážně, tak bych žil jen ve světě politických mýtů. Nemá význam, abych tady rozvíjel nějaké teorie.

- HN: Nepozvedl jste obočí, když ČeZ z tendru na temelín vyloučil francouzskou Arevu?

Areva fatálně selhala k našemu vzteku. My jsme velice stáli o to, aby v soutěži bylo silné evropské řešení. Stáli jsme o tři konkurenceschopné nabídky (v soutěži je ještě americká Westinghouse a rusko-české konsorcium MIR.1200 – pozn. red.). Čím více uchazečů, tím větší je tlak na cenu směrem dolů. Areva si není ochotná přiznat, že si špatně vybrala tým, který na nabídce pracoval. Udělali takové chyby, že to prostě neumožnilo, aby ČEZ postupoval jinak. A co vím zevnitř ČEZ, tak chtěli – stejně jako já – tři uchazeče a tři dobré nabídky. Když Areva předložila to, co předložila, zavládlo tam zděšení. Francouzi to hrozně podcenili.

RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády