Trest za reformy se dal očekávat

15. října 2012
Trest za reformy se dal očekávat

Podle premiéra Petra Nečase za porážku ODS mohou aféry a neoblíbené reformy. Přesto říká, že vedení ODS se kvůli krajským volbám nezmění.

Následují odpovědi na další otázky, které dostával na tiskových konferencích. 

Co je příčinou špatného výsledku ODS? 

Ty výsledky ukazují, že se jedná o porážku pravice jako takové, což není překvapivé. Je to důsledek nepopulárních, ale naprosto nezbytných reforem, které musíme dělat především s ohledem na dlouhodobý vývoj naší země. Také z toho výsledku vyplývá, že na tom profitují protestní strany v čele s KSČM a také řada regionálních uskupení. 

Prezident Václav Klaus uvedl, že výsledek voleb je jednoznačný a každý si z něj vyvodí závěry. Jaké závěry vyvodíte vy? 

Pan prezident má právo svobodně vyjadřovat své názory. Pochopitelně budeme ten výsledek analyzovat. A je toho hodně, o čem nyní musíme uvnitř ODS mluvit. 

Jak se tyto výsledky odrazí ve vedení ODS? Vyvodíte z nich osobní odpovědnost? 

Jsem přesvědčený, že vedení ODS na centrální úrovni nese odpovědnost za volby do Poslanecké sněmovny. Pouze těmito výsledky se poměřuje úspěch nebo neúspěch celostátního vedení. A není to pouze záležitost ODS. Také sociální demokracie prohrála krajské volby v roce 2000 a 2004 a na jejím celostátním vedení se to nijak neodrazilo. 

Znamená to, že vedení ODS za ty výsledky necítí odpovědnost? 

Samozřejmě, že cítí. Kdo by necítil. Na druhou stranu se odpovědnost odvíjí od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. 

Dá se výsledek hlasování do krajů a do Senátu vyložit tak, že voliči pravice jí spočítali četné korupční aféry? 

Mohlo se to odrazit. Na druhé straně to, že se objevují tyto aféry a řeší se, znamená, že se ta strana stává tím více transparentní. O korupci se s prominutím jen nežvaní, ale dělají se konkrétní kroky. 

Jak hodnotíte úspěch Jiřího Pospíšila, kterého jste vyhodil z vlády? 

Já ho hodnotím velice pozitivně a Jiřímu Pospíšilovi pochopitelně gratuluji. Je to výsledek jeho osobní popularity. Musím ale také říct, že kdyby byl dál ministrem, nestal by se lídrem v Plzeňském kraji a zřejmě bychom tam takto neuspěli. Takže to jsou spojité nádoby. 

Jak moc k tomu špatnému výsledku přispěl fakt, že
 ODS nyní není jednotná ve svém poslaneckém klubu? 

Mnohé nasvědčuje tomu, že tentokrát zůstali doma hlavně pravicoví voliči, kteří mohou být znechuceni nebo dezorientováni tou situací. A může se to týkat i voličů ODS. Domněnka, že ta nejednotnost ODS se odrazila v tom, že její voliči zůstali doma, je naprosto legitimní. 

Nebude to pro rebely další důvod, aby nepodporovali vládu? 

To ukáže budoucnost. Pokud jsou pravdivá jejich slova, že jim jde jen o věc, tak výsledky voleb jsou pro ně úplně nepodstatné. Oni tvrdí, že jim nejde o nějaké mocenské přeskupení, takže by to pro ně žádný nový důvod být neměl. Zatím nic nebrání tomu, abychom v jednání s nimi pokračovali. 

Neděsí vás posílení levice a hlavně komunistické strany? 

Považuji za nutné říct, že levice v těchto volbách neposílila. Před čtyřmi roky získala dohromady 50 procent, nyní jen 44 procent hlasů. Komunisté posílili na úkor ČSSD, takže jde o jistý přesun hlasů na levici. Pochopitelně mě rmoutí, že v mnoha krajích zřejmě brzy vzniknou koalice ČSSD a komunistů, protože to pro tuto zemi není dobrá zpráva. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády