Pořád věřím v rozumnou dohodu

21. září 2012
Pořád věřím v rozumnou dohodu

Pokud stabilizační balíček nezíská ve sněmovně většinu, není jiná možnost než vyhlásit předčasné volby, říká v rozhovoru pro HN premiér Petr Nečas.

Máte z jednání s šesticí "rebelujících" poslanců pocit, že mají vůli se dohodnout? Byl byste ochoten ustoupit v otázce DPH? 

Věřím, že dojdeme k rozumnému kompromisu už jen proto, že tito poslanci sami deklarují, že si pád vlády nepřejí. Jsem připraven jednat, ale nikoli v přímém přenosu. Jako první se s mým pohledem na věc seznámí členové pracovní skupiny. 

Proti balíčku se postavilo šest poslanců, v klubu je ale víc politiků, kteří mají s úpravami daní problém. Jakou v tom podle vás hrál roli fakt, že v čele nespokojenců stojí Petr Tluchoř? 

Poslanecký klub dobře ví, že naší prioritou je postupně snižovat zadlužování státu a konsolidovat veřejné rozpočty. Nepřijetí konsolidačního balíčku by ohrozilo státní rozpočet na příští rok. Proto věřím v rozumnou dohodu a o žádných osobních důvodech nechci ani spekulovat. 

Řekl jste, že pokud balíček nebude schválen, padá vláda a situace spěje k předčasným volbám. Proč nepřipadá v úvahu, že by prezident pověřil sestavením vlády někoho jiného? 

Pokud vláda nezíská podporu ve sněmovně, dojde k tak zásadnímu porušení koaliční smlouvy, že tuto podporu stěží znovu získá na stejném koaličním půdorysu. A žádná jiná proreformní sestava neexistuje. V takové situaci jsou předčasné volby jediným korektním řešením. 

(Autor: Kateřina Eliášová)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády