Premiéra za ODS vždycky potopili vlastní členové

8. září 2012
Premiéra za ODS vždycky potopili vlastní členové

Pane premiére, už jste si začal stříhat pomyslný metr, kolik dní vám ještě zbývá ve funkci? 

Musím říct, že tato otázka zní od prvních týdnů, co jsem do vlády nastoupil. Stále se to hemží předpověďmi, do kdy vláda padne. Tady bude velmi záležet na tom, jak se budou jednotliví aktéři chovat, nakolik zvítězí zodpovědnost, nakolik nějaké osobní zájmy. 

Není to paradox, že se stále předpovídá pád vaší vlády, přitom před dvěma roky jste nastoupili s nejsilnější většinou 118 hlasů? 

To nominální číslo není až tak rozhodující. Nicméně je skutečností, že v průběhu období se rozpadl jeden koaliční partner, že koalice byla od začátku tvořena dvěma úplně novými stranami, byť ta jedna tzv. nová strana byl pouze retrofit již použité politické garnitury. A někdy nestandardní chování některých partnerů nepotvrzovalo tu sílu 118 hlasů. Očekával jsem, že se většina začne drolit, takže moc překvapený nejsem. To byl i důvod, proč jsem se snažil koalici s VV, i když to bylo někdy utrpení, držet co nejdéle. Mám pro to takové přirovnání, že dokud ve startovacím stupni rakety je dost paliva, tak má být startovací stupeň využit, a až palivo vyhoří, má být stupeň odhozen. 

Jinými slovy, když vám véčkaři posloužili, tak jste je využil, a když vyhořeli, tak jste je odhodil a vyhandloval je za LIDEM? 

Lze tomu rozumět tak, že dokud to přinášelo akceschopnost koalice, nemělo význam spojenectví s VV nějak narušovat, překlápět to v nějakou menšinovou vládu. V situaci, kdy se ale vnitřně rozdělily, tak nic jiného už nezbývalo. 

Mluvíte o nestandardním chování koaličních partnerů, ale váš dnešní problém je v nestandardním chování vašich stranických kolegů, kteří mohou nakonec způsobit váš definitivní konec. 

Ano, je to tak. Premiéra za ODS vždycky potopili vlastní členové, nikdy to nebyli koaliční partneři. Ať to byl Václav Klaus v roce 1997 a trio Zieleniec, Ruml, Pilip, nebo Mirek Topolánek v roce 2009 a trio Tlustý, Schwippel, Raninec. Je to zřejmě osud předsedů ODS i jako premiérů. Na druhou stranu je skutečností, že teď je nejslabším článkem koalice z hlediska spolehlivosti ODS. To je realita. 

Co s tím? 

Postup našich šesti kolegů je porušením všech pravidel a všech dohod. Má-li strana fungovat jako politická strana, a nikoli jako spolek baráčníků, musí platit dohody. Pokud se dohodne nějaký koaliční kompromis, je schválen klíčovými orgány ODS, jako je výkonná rada a poslanecký klub, tak nejde, aby se zvedla malá skupinka nebo několik jednotlivců a dohodu zrušili. Proto pevně doufám, že je to ojedinělý výstřel, a nikoli způsob chování, který se teď stane běžným. Z ODS by to udělalo totálně nevěrohodného a nečitelného partnera. Koneckonců při těsných poměrech, které nyní jsou, se může zvednout tu několik jedinců TOP 09, tu tři poslanci LIDEM a chovat se úplně stejně. Pak nedáme dohromady vůbec nic. Politika je obtížná práce, při koaličním vládnutí je založená na kompromisech, které jsou někdy velmi krvavé. Ale základ fungující politické strany je dodržování pravidel a dohod. 

V čem vidíte motivaci vašich rebelů? Oni tvrdí, že vládnete autoritativně, s nikým se nebavíte... 

Musím se tomu trochu usmívat. Debata například o konsolidačním balíčku byla v poslaneckém klubu vedena mnoho a mnoho hodin. 

A nikdo z dnešních rebelů ani nepíp’?
 

Neříkám, že nepíp’. Říkám, že byla vedena debata. Byla vedena i na výkonné radě, což je nejvyšší orgán ODS mezi kongresy, a tento balíček podpořila. 

Jednomyslně? 

Netvrdím jednomyslně, ale dominantní většinou. Zrovna tak v poslaneckém klubu. 

Ale tam bylo závazné hlasování... 

Ano, ale to dvouhvězdičkové hlasování musí někdo schválit. Opět to byla zdrcující většina klubu, která s tímto postupem souhlasila. Bylo to většinové rozhodnutí a jediný možný způsob fungování politické strany. 

Tak v čem vidíte tu rebelii, když jste to tak podrobně probrali na všech úrovních? 

Nechci si hrát na amatérského psychologa. 

Nemusíte si hrát na psychologa, jen řekněte svůj názor. 

Do hlavy svým kolegům nevidím a znovu opakuji, že následující dny a týdny ukážou, jaká je jejich skutečná motivace. Zda jde skutečně o zodpovědné chování jako politického partnera, který drží dohody, na kterého se dá spolehnout, zda jde skutečně o ODS. Pak se dohodneme velmi rychle. Jestli jsou za tím nějaké jiné zájmy, tak dohoda zřejmě nebude možná, a pak se ukáže, že skutečným cílem těchto kroků je něco jiného. Já ale chci věřit, že se jedná u mých kolegů o to první. 

To, že věříte v odpovědnost svých kolegů, jste mi v rozhovoru říkal zhruba před třemi týdny, ale ukázalo se, že jste se zmýlil. Proto se snažím zjistit, co si o motivaci vašich členů myslíte. 

Nechci podsouvat svým kolegům nějakou jinou motivaci než tu, o které oni oficiálně mluví. Zda to zní nebo nezní věrohodně, nechť posoudí každý, kdo se chce podívat do médií. Já jim to ale nechci podsouvat. 

Máte na mysli souvislost několika rebelů s projektem IZIP, kvůli kterému v pondělí podalo ministerstvo zdravotnictví trestní oznámení? Prý jste měl ministru Hegrovi říct, že tím pokládá vládu.
 

Nebudu komentovat své rozhovory s jednotlivými ministry. Opakuji, že nechci svým kolegům podsouvat jiné motivy, než o kterých hovoří, a pevně věřím, že to prokážou tím, že se poměrně rychle a slušně dohodneme. 

Takže se tím distancujete od těchto spekulací, jak vás k tomu vyzval Tluchoř? 

Jak se mám distancovat od různých novinových článků, se kterými nemám nic společného? Nežijeme přece v zemi, kde předseda vlády určuje titulky v médiích. Nejsem ten, kdo by tyto věc rozšiřoval a měl na nich zájem. 

Jakou roli v rebelii vašich kolegů může hrát prezident Václav Klaus?
 

Jakou roli v tom hraje pan prezident, netuším. Je to otázka spíše na něj. 

A co takhle zhrzený Topolánek, s kterým je Tluchoř coby vůdce rebelů v úzkém kontaktu? 

Spekuloval bych. Pouze chci říct, že chci být první budoucí bývalý předseda ODS, který svým následovníkům nebude okopávat kotníky. 

Neboli naznačujete, že ti bývalí předsedové vám s chutí kotníky okopávají? 

Nic takového jsem neřekl, to je vaše interpretace. 

Máte vůbec nějaké kontakty s prezidentem, hovoříte spolu? 

Samozřejmě že ano. Nedávno jsme měli i schůzku. 

Rebelové vám vyčítají, že příliš podléháte ministru financí Kalouskovi. 

Považuji to za úsměvné a hloupé. 

Ale navenek to vypadá, jako byste spolu soutěžili, kdo tomu tady vládne a kdo má hlavní slovo. 

Má-li vláda dobře pracovat především v ekonomické oblasti, tak musí být nějaký elementární vztah mezi předsedou vlády a ministrem financí. Nemohou spolu válčit. Všechny návrhy, se kterými přišel pan ministr financí, jsme pečlivě projednávali a řadu z nich jsme dali pryč, nepustil jsem je. Mělo jít třeba o dramatické očesání paušálů pro živnostníky. Takže to, o čem hovoříte, jsou spíš jakési mýty než skutečnost. 

Jak se vám poslouchala Kalouskova slova o tom, že rebelie vašich členů je útokem na vás a vládu?
 

Samozřejmě našich šest kolegů dělá našim politickým soupeřům v předvolební kampani velkou radost. Za normálních okolností by přece čtvrteční noviny vyšly s palcovými titulky o zatčení náměstka hejtmanky Ústeckého kraje. Místo toho vyšly titulky, ve kterých se objevovalo moje jméno kvůli nepřijetí konkrétního zákona. Takže nepochybuji o tom, že volební štáby sociální demokracie, TOP 09 a další mají bezpochyby radost. 

Je fascinující, že tady mnozí mluví o útoku na vás, o útoku na vládu, ale nikdo z koaličních politiků nemluví o útoku na peněženky občanů, který váš konsolidační balíček přinese. Připouštíte si vůbec něco takového, nebo vás víc zajímají vaše vnitrostranické spory?
 

Já si za balíčkem stojím, považuji ho za rozumný a vyvážený kompromis s tím, že ve svých důsledcích lidem naopak pomáhá. 

Jak? 

Když snižujeme deficit veřejných financí, lidem to šetří peníze. Vezměte si, že kdyby Česká republika platila za své dluhopisy stejné úroky, jako platí Polsko, které je považováno za relativně solidní zemi, stálo by nás to na dluhové službě o 14 miliard korun víc. Takže to jsou konkrétní částky, které šetříme lidem. Když nebudeme snižovat deficity, lidé v budoucnosti zaplatí daleko víc než v důsledku tohoto konsolidačního balíčku. Je to konflikt krátkodobých a dlouhodobých výhod. 

Určitě nikdo nezpochybňuje snahu o snižování schodku, ale zdá se, že jste se prostě zasekli a nechcete slyšet ani názory mnohých ekonomů, kteří zvyšování daní kritizují. Proč s vaším balíčkem nemůžete počkat rok dva do doby, až bude ekonomika v kondici? 

Tím pádem ale prohloubíme deficit, což se okamžitě odrazí na důvěryhodnosti naší země. Jen tyto poslední turbulence znamenaly na sekundárních trzích růst úroků za naše dluhopisy, byť šlo jen o krátkodobý výkyv. 

Říkáte, jak si za balíčkem stojíte, ale jedním dechem připouštíte, že kvůli rebelům jste ochotni ho nějakým způsobem změnit. Jak? 

Nebudu vzkazovat, co a jak se může změnit. Sedneme ke stolu a velmi rychle poznáme, jestli se někdo chce dohodnout, nebo jestli jde jen o záminku. Na balíčku se rozhodně nesmí změnit nic tak, co by zvýšilo deficit veřejných financí, který je plánovaný pro příští rok pod tři procenta HDP. 

Co je tak tajného na tom, že nemůžete říct, jak se může balíček změnit? Pak to vypadá, že nejde o snahu o kompromis, ale o nějaké zákulisní politické handly, něco za něco. 

Myslím, že to v pravý čas oznámíme. Opravdu by to nebylo korektní vzkazovat si to přes média. 

Jste ochotni slevit z toho, co kritizují rebelové nejvíc, tedy z dalšího zvýšení DPH?
 

Nebudu zabíhat do detailů. Musím pouze říct, že balíček v sobě obsahuje 25 miliard, bez nich je nesestavitelný státní rozpočet tak, aby deficit byl pod třemi procenty HDP. Jen jednoprocentní zvýšení obou sazeb DPH znamená výnos 16 miliard korun. Rozpočet je tak napjatý, že někde nemáme prostředky ani na kofinancování evropských programů. Rozpočet jde úplně na dřeň. Myslím, že ani někteří ekonomové si ne vždy uvědomují, jaké jsou proporce jednotlivých částek. Na nedávném jednání NERV jsem jednoho významného člena dostal do úzkých otázkou, kolik jsou příjmy státního rozpočtu. Bylo vidět, že od akademických pouček ke konkrétní praxi s konkrétními dopady je strašně dlouhá cesta. 

Dá se očekávat kompromis na vypuštění tzv. solidární daně pro vysokopříjmové skupiny? 

Klíčové je, aby šlo sestavit státní rozpočet s plánovaným deficitem. 

Už na jaře jste slibovali rušení úřadů kvůli úsporám, ale kde nic tu nic. Možná by to koalici pomohlo. 

Jen v letech 2010 a 2011 jednotlivé resorty ušetřily 80 miliard korun, i teď je rozpočet založen na velmi výrazných úsporách. Ty ale vyžadují legislativní změny. 

Které úřady chcete zrušit? 

Primárně se musí redukovat agendy a v důsledku toho úřady. Chceme zjednodušit celý systém státní správy, třeba různých kontrolních a inspekčních činností. Některé agendy stát dělat nebude, některé se sjednotí tím, že například různá výkaznictví budou v elektronické podobě přes Český statistický úřad. Úspora pro rok 2014 by měla být kolem 12 miliard. 

Někteří koaliční poslanci, vaši zastánci, se teď zaklínají tím, že pokud nebude balíček schválen, nastane hrůza v podobě sjednocené 17,5procentní sazby DPH. To zní jako žert, když jste to jako koalice silou prosadili už loni. 

Ano, to jsme schválili před rokem a čtvrt. Od té doby se nějak pohnula ekonomika a je skutečností, že pokud by místo aktuálního návrhu – tedy 15 a 21 – byla jednotná sazba 17,5 procenta, znamenalo by to výpadek příjmů ve výši zhruba 22 miliard korun. O to by se prohloubil deficit. 

Jenže výpadek je i letos kvůli letošnímu zvýšení DPH a není vyloučeno, že bude pokračovat i příští rok. Kde je jistota, že znovu nepřijdete s tím, že vám chybějí peníze a znovu budete zvyšovat daně? 

S daní z přidané hodnoty směrem nahoru už rozhodně hýbat nebudeme. 

Máte jistotu, že když se dohodnete s vašimi rebely, že se stejně tak dohodnete s koa -ličními partnery, hlavně s TOP 09? 

Musím odmítnout představu, že jsme se změnili ve čtyřkoalici. Tedy ODS, TOP 09, LIDEM a šestice členů ODS. Tady jsou tři koaliční strany, které se musí dohodnout, a výsledek by měl být, že všichni poslanci ODS budou respektovat většinové stanovisko. Jinak to nejde. 

Nedrolí se vám tak trochu pod rukama celá koalice? Vaši členové se bouří proti zvyšování daní, někteří poslanci kolem Karolíny Peake najednou začali tvrdit, že jim vadí církevní restituce, a možná najdou spojence i u vás. 

Je to tak. Je to přesně věc, na kterou jsem těchto šest kolegů při jednání klubu velmi důrazně upozornil, že to může nastat. A také to nastalo okamžitě. 

Nebylo by lepší to lidově řečeno zabalit? 

Teprve se ukáže, jak se to drolí. Po více než dvou letech vlády pod mým vedením toto je první zákon, který se nepodařilo prosadit. 

To může být začátek neposlušnosti, když už vás někteří členové nechtějí poslouchat. 

Neposlouchají mě. Je tady většinový názor a nelze zavést teror menšiny, kdy nějaká skupinka si začne dupat a vykřikovat: vy většina nás budete poslouchat a bude po našem. Takhle přece nemůže nejen politická strana, ale jakákoli skupina pracovat. 

Pokud by vaše vláda nezískala kvůli daňovému balíčku důvěru, budou v ohrožení církevní restituce. Pro někoho plus, pro vás možná minus. 

Je to tak. Šest našich kolegů rozpoutalo něco, co může vést k ohrožení celé řady kroků, které koalice prosazovala nebo chystala. To je stejné, jako když cvrnknete do domina a ty kostičky začnou padat. To oni udělali a teď musíme doufat, že to co nejrychleji zastavíme. 

Spekuluje se o tom, že by vás na kongresu mohl vystřídat ve funkci předsedy strany Martin Kuba, který sice tvrdí, že chce být místopředsedou, ale nevyloučil, že pokud byste nebyl znovu zvolen, šel by do toho. Cítíte se ohrožen? 

Necítím. 

Minulý týden skončil ve funkci policejní prezident. Prý jste vůbec netušil, že ministr Kubice okamžitě jmenuje Červíčka bez konzultace s vámi. Je to tak? 

Jeho postup jsem mu vytknul, nicméně je to v jeho pravomoci a nese za to odpovědnost. 

Nechystáte se ho odvolat, když vás tak obešel?
 

S prací pana ministra vnitra jsem spokojen. Jeho krok se jmenováním pana Červíčka nebyl překvapivý, protože ho ohlásil v rozhovoru pro Právo zhruba dva týdny před tím. 

(Autor: Naďa Adamičková)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády