Jde o miliardy z DPH. To přece není pár drobáků

6. září 2012
Jde o miliardy z DPH. To přece není pár drobáků

Jednat s odbojnými poslanci o nově předloženém daňovém balíčku je prý premiér Petr Nečas připraven. Ústup od zvýšení DPH považuje však za problematický.

Odpůrci zvyšování DPH se hájí ochranou konzervativních idejí ODS. Spekuluje se ale, že více jde o vnitrostranický boj. K jaké variantě se přikláníte vy? 


Snažím se zjistit co nejvíce informací. Připouštím, že můj soukromý dojem může být subjektivní a až budoucnost jednoznačně ukáže, zda jde o věc, o značku ODS a o respektování základních demokratických pravidel, jako je respektování většinového názoru politické strany, většinového názoru klíčových orgánů. Já chci připomenout, že tento stabilizační balíček byl podpořen jednoznačnou a dominantní většinou výkonné rady ODS.


Jaký vidíte prostor pro případné změny při projednávání totožného daňového balíčku? 


Podle koaliční smlouvy je koaliční strana povinna schválit zákon dohodnutý na vládě. V tomto světle je evidentní, že ODS před půlhodinou (sněmovna neschválila daňový balíček – pozn. red.) porušila koaliční dohodu, to je třeba férově říci, že tomu tak skutečně je. Na druhou stranu vždy platí to, že je možné dosáhnout dohody o změnách ve vládním návrhu, ale opět tak, že bude dosaženo koaliční shody.

 

Budeme jednat a já věřím, že zvítězí zodpovědnost. Dovedete si představit ústup od zvýšení DPH? 


Musím říct, že objem z DPH je více než 15 miliard korun a neexistuje kouzelný proutek, kterým by jen tak šlo přičarovat tuto částku. Mohl bych jmenovat, jaké mají moji kolegové z vlády problémy v rozpočtu. Představa, že jde o pár drobáků, které se najdou někde v rozpočtu, je diletantská a naivní. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády