Se schválením konsolidačního balíčku spojí vláda svou důvěru

5. září 2012

Vláda znovu předloží Poslanecké sněmovně tzv. konsolidační balíček ve znění, se kterým již dříve vyslovili poslanci souhlas ve třetím čtení. Po hlasování o zákonu vráceném Senátem to prohlásil premiér a předseda ODS Petr Nečas. Pro zákon tentokrát nehlasovalo šest poslanců klubu ODS a nebylo tak naplněno ústavou vyžadované kvórum 101 hlasů.

 „Nastalo, co jsme očekávali. Já osobně i vedení ODS bereme tuto skutečnost na vědomí. Hned zítra zasedne vláda a předloží do Poslanecké sněmovny zákon ve stejném znění, v jakém byl poslaneckou sněmovnou schválen ve třetím čtení. Vláda se schválením tohoto zákona zároveň spojí svou důvěru,“ řekl novinářům po skončení hlasování Petr Nečas.
 
Připomenul zároveň, že schválení tohoto zákona je podmínkou pro sestavení státního rozpočtu na příští rok. „Nejde o vzdorovité gesto. Bez schválení tohoto balíčku se v příštím roce prohloubí deficit státního rozpočtu o 25 miliard korun. Nebude tedy možné schválit rozpočet s deficitem v nominální výši 100 miliard korun a stlačit ho tak pod tři procenta HDP,“ připomněl Petr Nečas.
 
V této souvislosti zmínil důvěru, které se České republice dostává ze strany mezinárodních institucí a finančních trhů. „Vláda pod mým vedením chce i nadále dělat realistickou rozpočtovou politiku založenou na své důvěryhodnosti a poctivých číslech,“ dodal Nečas.
 
Vláda by měla o návrhu konsolidačního balíčku rozhodnout již na svém čtvrtečním zasedání.
RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády