Evropská komise obnoví proplácení prostředků ze strukturálních fondů pro Českou republiku

23. července 2012
Evropská komise obnoví proplácení prostředků ze strukturálních fondů pro Českou republiku

Dnes jsem telefonicky hovořil s komisařem pro regionální politiku Evropské unie Johannesem Hahnem. Ten mě informoval, že Evropská komise obnoví v nejbližších dnech proplácení prostředků v sedmi operačních programech České republiky. V těchto fondech bylo proplácení pozastaveno Evropskou komisí v průběhu letošního jara na základě zjištění systémových pochybení při řízení a provádění kohezní politiky ČR.

Vláda ve spolupráci s Evropskou komisí připravila harmonogram kroků a opatření nezbytných pro odstranění nedostatků a pro obnovu plateb pro Českou republiku, tzv. Akční plán. Evropská komise ho nyní vyhodnotila jako splněný a komisař Hahn výslovně ocenil spolupráci české vlády s Evropskou komisí. Nic tak nebrání tomu, aby proplácení prostředků bylo obnoveno. Formálně k němu dojde poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem koncem července.
 
Současně pokračuje úzká spolupráce mezi českou vládou a Evropskou komisí na odstranění zbylých dílčích nesrovnalostí v sedmi operačních programech, ve kterých bylo proplácení pozastaveno kvůli dílčím nesrovnatelnostem. Jde o operační programy OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Podnikání pro inovace, ROP Střední Čechy, OP Přeshraniční spolupráce ČR-PL. U těchto operačních programů je cílem nalézt během letních měsíců shodu na nápravných opatřeních tak, aby v průběhu podzimu mohlo být proplácení prostředků obnoveno i zde a aby nedošlo ke ztrátám z celkové alokace ze strukturálních fondů pro Českou republiku.
RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády