Stát a společnost jako firma? Úchylná představa

21. dubna 2012
Stát a společnost jako firma? Úchylná představa

Praha – Petr Nečas je sice podle svých slov zakuklený cholerik, ale většina lidí ho vnímá jako kliďase, jenž nedovoluje emocím ovládnout svou mysl. Tak pohodového až apatického jako ve čtvrtek vpodvečer jsem ho ale snad ještě nezažila. Přitom důvodů k nervozitě měl tolik, že by je mohl rozdávat: rozpad dosavadní koalice, osud vlády na vlásku, stoupající preference levice, chystaná demonstrace nespokojených občanů. Možná už v té chvíli ale věděl, že svou "bezpečnou většinu" bude v pondělí mít.

Na neděli jste svolal schůzku tří předsedů koaličních stran. Znamená to konec vládní spolupráce s Věcmi veřejnými? 

Ano, začal proces vypovězení koaliční smlouvy s Věcmi veřejnými.

Přes ujištění Radka Johna, že VV s vámi chtějí pokračovat ve vládnutí, aby zabránily nástupu ČSSD a KSČM?

My jsme řekli, že si nedovedeme představit spolupráci s politickou stranou, která je skrytě řízena člověkem, jenž byl, byť nepravomocně, shledán vinným z korupce.

Rozumím tomu tak, že i když Vít Bárta už není členem klubu VV, řídí podle vás stranu přes svou ženu Kateřinu Klasnovou, která povýšila do role vyjednávačky?

To personální spojení naznačuje, jak vypadá omezení vlivu Víta Bárty na VV. Navíc z této strany nezazněl vůči jeho osobě žádný distanc. Všichni jsme čekali, že se Věci veřejné a pan Bárta nějak zachovají. Místo toho přišlo jeho neuvěřitelné vystoupení v televizi a vyvolání další politické krize kolem odvolání ministra dopravy Pavla Dobeše.

Jenže u toho všeho a celé historie VV Karolína Peake a její přívrženci asistovali. Oni se přece nenarodili před týdnem.

Souhlasím, veškeré pokusy tvářit se, že nemáme svoji politickou minulost, jsou naivní. Na druhou stranu platí, že i v politice se snažíte spoustu věcí ovlivnit zevnitř, a v jednom okamžiku zjistíte, že to už není možné.

Do jaké míry na to přišla paní Peake sama a do jaké jí v tom pomáhal třeba Kamil Jankovský nebo někdo z ODS? Má se totiž za to, že jen dokončila proces, který před rokem hloupě začali Kristýna Kočí a Petr Tluchoř.

To se ptejte pana Tluchoře a slečny Kočí, o tom nic nevím. Takové otázky jsou legitimní a zaslouží si odpověď, ale musejí směřovat na paní místopředsedkyni vlády Peake. Nejsem její tiskový mluvčí.

Jste předseda
ODS, která mohla mít zájem na rozkolu VV a získání jejich důvěryhodnější části.

Člověk zaslechne leccos a podle toho koná. Když vláda začínala, bylo na ministerských a náměstkovských postech pět lidí s minulostí z ABL. Už několik týdnů tam není ani jeden. Kroky jsem tedy činil průběžně a vytrvale.

Ovšem bez součinnosti s Peake.

Ano. Na druhé straně paní Peake a ministři Jankovský a Pavel Dobeš se ve vládě projevovali jako konstruktivní partneři, byť tvrdě hájili program VV. To nebylo z jejich strany žádné kývání ODS a TOP 09. Řešili ale problémy jednáním, nikoli vyráběním dramatických a někdy melodramatických krizí.

Nebyly by i s ohledem na budoucnost ODS férovější předčasné volby?

Možná to tak dopadne. Řada mých kolegů by možná byla ochotna jít do nějaké stojedničkové koalice, já ne.

A do jaké ano?

Nesmí být závislá na tom, jak se jeden či dva poslanci vyspí. (Ve čtvrtek večer se grémium ODS usneslo, že Karolína Peake musí sestavit klub o deseti lidech – pozn. red.) Není to dáno jen číslem, ale také konkrétními jmény. Stočtyřkovou většinu založenou třeba na panu Šlégrovi, Paroubkovi, Škárkovi a slečně Kočí bych za bezpečnou neoznačil ani omylem.

I když budou mezi novými oporami vlády jiná jména, bude to kabinet postavený na přeběhlících, nebo snad ne?


To nejsou přeběhlíci. Jsou to stejní poslanci, s nimiž jsme uzavřeli koaliční smlouvu, kteří podporovali tuto vládu, dali jí důvěru, ze sta procent hlasovali pro návrhy jejích zákonů.

Akorát že teď budou v jiné straně, než za jakou byli zvoleni.

Ano, v jedné z koaličních stran došlo ke konfliktu, který část těch lidí řeší odchodem. Přeběhlíkem je ten, kdo vymění vládní tábor za opoziční či naopak. Například pan Huml, který kandidoval za VV a nyní přešel k sociální demokracii.

Víte, ono jde o to, že pokud do pondělka paní Peake sežene těch deset oveček, nikdy se nezbavíte otázek, kým a jak byli pozitivně či negativně motivováni, řečeno s vaším exposlancem Moravou.

Asi tady budou pokusy takový dojem vytvořit, možná se objeví i nějaká provokace. Já můžu za sebe říct, že jsem podobné motivační metody nikdy nepoužíval a na svá stará politická kolena se je učit nebudu.

Po necelých dvou letech vládnutí jste splnili zhruba dvě třetiny svého programového prohlášení. Přesto je vaše sestava tak neoblíbená, že ODS a TOP 09 v preferencích předstihli i komunisté.

Jestli moje vláda dělá nějakou chybu, tak spočívá ve špatném způsobu komunikace. Druhým důvodem jsou příliš časté vnitrokoaliční střety. Lidé právem očekávají, že se ministři budou zabývat jejich starostmi, ne problémy svých stran. A pak je tu objektivní hospodářská situace. Od konce roku 2008 zaznamenáváme stagnaci, pokles nebo slabý růst. To se na náladě lidí muselo projevit. V neposlední řadě je tady fakt, že jako vláda rozpočtové odpovědnosti děláme spoustu nepopulárních kroků.

Myslím, že hlavní příčina mizivé důvěryhodnosti vaší vlády je úplně jinde. V prioritách ODS pro prvních 100 dnů vlády se píše, že chcete zakotvit právo občanů na ochranu před korupcí. To zní – po soudním verdiktu nad představiteli VV, odhaleních kolem dopravního podniku Praha, dialozích mezi Bémem a Janouškem či odsouzení šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu – jako výsměch.

Ale tyto věci se, na rozdíl od minulosti, dostávají před soud a řeší se. Ministři odstupují při prvním podezření. Přijali jsme zákon o veřejných zakázkách, masově se využívají elektronické aukce a zveřejňujeme, jak který ministr hlasoval ve věcech spojených s tendry a granty.

Vidíte, a přesto Petr Kellner, miliardář bez politických ambicí, který nemá důvod k populistickým výrokům, říká, že korupce v České republice je větší než v Rusku.


Šlo o výrok šéfa podnikatelské skupiny, která má větší ekonomické zájmy v Rusku než v Česku. Z tohoto pohledu šlo o hodnocení určené spíš ruským uším, byť zaznělo v českém tisku. Nepochybuji, že ruskou ambasádou bylo zaznamenáno.

Váš předchůdce Mirek Topolánek uvedl, že naši společnost neřídí kmotříci typu Romana Janouška či Tomáše Hrdličky, ale opravdoví magnáti, jako jsou Pavel Tykač a Andrej Babiš. Není jejich moc skutečně větší než ta vaše?

Jistý pokus o oligarchizaci české politiky tady je. Já si třeba Andreje Babiše jako podnikatele obrovsky vážím. Je to člověk, který své firmy skutečně od píky buduje. Platí tu daně, neutíká jako představitelé jiné firmy, kteří to tady kritizují, ale jsou v podstatě velkou holandskou společností (skupina PPF Petra Kellnera má sídlo v Holandsku – pozn. red.). Zásahy magnátů do české politiky budí velké otazníky. Řada těchto lidí se stala velmi bohatými na základě finančních transakcí se státem, počínaje privatizačními a konče obchodními. Prováděli je dlouhá léta, a najednou si po letech vzpomněli, že v této zemi je korupce? Na mě to příliš důvěryhodným dojmem nepůsobí.

Profesor Jiří Přibáň řekl, že buď se vrátíme ke kořenům politiky, nebo se vydáme cestou politických byznysmanažerů.

To bych považoval za strašlivé. Bylo by to v rozporu s tradicí evropské demokracie. Pojímat stát a společnost jako velkou firmu by bylo děsivé, jakkoli je to v některých kruzích populární. Podle mne je to úchylná představa. V žádné podnikatelsko­politické projekty nevěřím.

Proč na nich tedy dál chcete stavět – neboť i Peakovci byli zvoleni za VV – a rovnou nehodíte ručník do ringu?

Za určitých okolností může být i ručník v ringu nečestný, protože se jím vzdává boj. Nebo naopak. Záleží na okolnostech a interpretaci. Předčasné volby nevylučuji, nebude-­li tu silná podpora vlády s reformním programem. V jiné bych jako premiér neseděl ani o den déle, než by bylo nezbytně nutné. Dřívější volby ale této zemi nepřinesou nic pozitivního.

Co třeba velkou koalici s ČSSD?

Já při vyslovení názvu sociální demokracie nemám červenou mlhu před očima, je to legitimní politická strana. Velkou koalici si ale dovedu představit jen za mimořádných okolností typu válečného konfliktu nebo totálního ekonomického kolapsu.

Koalice ČSSD a ODS v červenci 2012 tedy nepřipadá v úvahu?

Pro mne takové spojenectví – na rozdíl od některých představitelů TOP 09 – nepřipadá v úvahu.

Neznepokojuje vás, že ministerstvo školství je už tři týdny bez šéfa?

Velmi. I proto pro mne bylo nepřijatelné jednání špiček VV, které v situaci, kdy bylo nutné toto křeslo obsadit, místo nominace nějaké osobnosti začaly vyrábět novou vládní krizi v podobě tlaku na odchod dalšího ministra. Nad tím zůstává rozum stát a byl to jeden z důvodů, proč jsem řekl, že takhle už pokračovat nemůžeme.

(Autor: Kateřina Perknerová)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády