Petr Fiala v Blesku o odchodu Pirátů: Jsou uražení a útočí na mě, kde mohou! Bartoš to nezvládal

10. října 2024
Petr Fiala v Blesku o „rozvodu“ s Piráty: Jsou uražení a útočí na mě, kde mohou! Bartoš to nezvládal

(www.blesk.cz) Dvoje volby, odchod Pirátů z vlády, změny na ministerstvech či zvýšení platů politiků. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes odpovídal ve studiu Blesku. Pozastavil se nad rozpadem pětikoalice, o Pirátech pronesl, že jsou uražení a útočí na něj, kde mohou.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Nepochybně ne, naopak postupoval jsem naprosto správně. Ministr Bartoš nezvládal svůj resort,“ odmítl Petr Fiala, že by odvoláním ministra pro místní rozvoj pochybil.

Fiala oznámil své rozhodnutí odvolat Bartoše z postu ministra na konci září jen pár hodin poté, co s ním mluvil osobně. Bartoš přitom po schůzce tvrdil, že premiér má zájem o pokračování spolupráce. Fialovo chování si tak končící předseda Pirátů vyložil jako „podraz“.

„Nedokázal mi představit ani další plán postupu, jak s tou situací naložit,“ vysvětloval dále premiér Petr Fiala, proč Bartoše odvolal – jako hlavní důvod stále uvádí nepovedenou digitalizaci stavebního řízení. „Byla to varianta, která byla možná, ale byly pravděpodobnější jiné varianty,“ řekl Petr Fiala, jestli počítal s tím, že tento krok vyvolá odchod Pirátů z vlády. Na otázku, jestli hraje šachy a tedy dokáže promýšlet strategie dopředu, Fiala odpověděl, že šachy v mládí hrával.

„Je to důsledek toho, že pirátská strana nevyvodila odpovědnost z toho, co se jí nepovedlo,“ trval si na svém Petr Fiala s odkazem na digitalizaci. Bartoše označil za špatného manažera, který svůj vlajkový projekt nezvládl. Nechtěl tomu už přihlížet.

Odvolání Bartoše nicméně se svými koaličními partnery předjednáno neměl, přiznal Petr Fiala. „To že nefunguje stavební řízení, to přece věděli všichni. Ne jenom moji koaliční partnery. Z toho hlediska si myslím, že to nebylo překvapení,“ prohlásil.

Vztahy s Piráty má osobně podle svých slov i po celém vývoji dobré. „Nijak se na něm nezlobím. Ale oni na mě útočí, kde mohou,“ konstatoval Petr Fiala. Podle něj by se měli zamyslet, zda je třeba se chovat uraženě a nerozumně, spíš by měli hledat cestu, jak pomáhat České republice, radil. „Já se o to snažím vždycky a nad nějaký personální nekomfort se dokážu přenést,“ uvedl předseda vlády.

A že by si vytvořil ze spojenců nepřátele? „Mně se může pod ruce každý, tam nikdo nic špatného nenajde (…) já si myslím, jsem neudělal nic, co by se jich (Pirátů, pozn. red.) mělo zvlášť dotknout,“ hájil se Fiala. Věří, že spolupráce může pokračovat i v dalším volebním období. „Ale na spolupráci vždycky potřebujeme dva partnery,“ upozornil. Čeká na nového předsedu Pirátů.

Fiala: Boj o Lipavského? Žádný nebyl

Ministr zahraničí Jan Lipavský po vyhazovu Bartoše oznámil, že odchází od Pirátů. Byl také odhodlaný podat demisi. Když ji ale Fialovi přinesl, premiér jej přemluvil ji stáhnout. Ve vládě tak pokračuje jako nestraník.

Petr Fiala odmítl, že by sváděl boj o setrvání Lipavského v jeho kabinetu. „Já jsem svedl boj s Milošem Zemanem o to, aby Jan Lipavský a všichni, které jsem navrhoval, se stali členy vlády (…) Domluvil jsem se s ním (Lipavským, pozn. red), že zůstane v kabinetu. Žadný boj to nebyl,“ vysvětloval Petr Fiala. „Jan Lipavský se správně odpovědně rozhodl, že zůstane členem kabinetu,“ navázal premiér Petr Fiala.

„Já nevím, jestli to není rekord v historii České republiky, jak rychle jsem zrekonstruoval vládu,“ pochválil se předseda vlády Petr Fiala. Lipavskému prý za setrvání ve vládě nenabídl navýšení rozpočtu resortu zahraničí na příští rok.

Podle Petra Fialy je důležité, aby u ministra zahraničí byla kontinuita. „Ministerstvo zahraničí (…) není to standardní resort. U zahraničních kontaktů nepotřebujete jen stranickou vizitku,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS