Premiér Fiala: MotoGP se vrací do Brna, přivede desetitisíce diváků a pomůže prestiži České republiky

28. srpna 2024
Premiér Fiala: MotoGP se vrací do Brna, přivede desetitisíce diváků a pomůže prestiži České republiky

(www.vlada.cz) Po pěti letech se v roce 2025 do ČR vrátí šampionát MotoGP. Ve středu 28. srpna 2024 to na tiskové konferenci v Brně oznámil premiér Petr Fiala společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem, primátorkou Brna Markétou Vaňkovou, prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem, předsedou představenstva společnosti Automotodrom Brno Karlem Hubáčkem a dalšími.

Díky spolupráci státu, města Brna, Autoklubu ČR a Jihomoravského kraje se podařilo zařadit Velkou cena Brna do kalendáře mistrovství světa silničních motorek. Autoklub ČR a Automotodrom Brno se společností Dorna Sports podepsaly memorandum a díky tomu se už v létě příštího roku pojede tato tradiční úspěšná akce. Součástí mistrovství světa je právě i nejsledovanější kategorie MotoGP.

To je možné i díky přislíbené podpoře státu. Na financování se budou podílet veřejné i soukromé subjekty. Město Brno i Jihomoravský kraj přispějí každý 35 mil. Kč. Stát prostřednictvím Národní sportovní agentury přidá podle předsedy vlády vyšší desítky miliónů korun. Po organizační stránce se o pořádání obnovené Grand Prix České republiky zasadí Autoklub ČR společně s Automotodromem Brno.

„Závody silničních motocyklů mají na brněnském Masarykově okruhu tradici od 50. let minulého století. Jde o prestižní celosvětovou událost, která do České republiky a hlavně na jižní Moravu přivede desetitisíce návštěvníků, často ze zahraničí. Jsem moc rád, že se nám podařilo na tuto tradici navázat a mistrovství světa silničních motocyklů se do Brna po pěti letech vrátí,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Stát se rozhodl pro podporu závodů nejen proto, že nový vlastník garantuje klíčový rozvoj areálu, ale i kvůli tomu, že v minulosti šlo o jednu z nejnavštěvovanějších sportovních akcí. Pro region jde o důležitou událost, která má pozitivní ekonomické dopady pro celou ČR.

Přesný termín obnovených závodů bude znám v následujících týdnech po finalizaci kalendáře FIM pro rok 2025. Jisté ale je, že bude v letní sezóně.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS