Petr Fiala v Napřímo o koalici s Babišem: Nemožné, nepředstavitelné, nebezpečné

28. srpna 2024
Petr Fiala v Napřímo o koalici s Babišem: Nemožné, nepředstavitelné, nebezpečné

(tn.cz) Hostem středečního letního speciálu pořadu Napřímo ze zahrady Strakovy akademie byl premiér Petr Fiala (ODS). V rozhovoru s Bárou Divišovou mluvil mimo jiné o krajských volbách a možných koalicích na regionální i celostátní úrovni.

Já jsem rád, že jdeme v koalici SPOLU v těch nejsilnějších krajích, Jihomoravský, a nejpočetnějších, Moravskoslezský, Středočeský, kde věříme v úspěch, taky Liberecký, popsal Petr Fiala svůj postoj k situaci, kdy v řadě krajů SPOLU jako celek nekandiduje.

Musí to vycházet ze situace v tom regionu. Závisí to na síle jednotlivých stran, na nějaké historii a také třeba na nějakých osobnostních, personálních i programových předpokladech, vysvětloval důvody Petr Fiala. Aby ta koalice fungovala, tak jí musí věřit voliči. A uvěřitelná třeba není, když ty strany tam spolu historicky mají velké konflikty o některé věci, které se opravdu týkají přímo toho regionu, dodal Fiala.

A podobné principy podle něj platí i v povolebním vyjednávání. Jedna fáze je to samotné volební klání, ale potom je druhá fáze těch, řekněme, voleb, nebo sestavování té vlády, kdy se prostě musí sestavit většina. A to si myslím, že je potom úkol, a je to v tomto případě na té regionální politické rovině, aby se prostě domluvili, řekl Petr Fiala.

A často je to prostě jinak, než v té celostátní politice, kde opravdu zásadní roli hraje ideové směřování, program, hodnoty, uvedl Petr Fiala. V regionální politice jsou podle něj důležitější konkrétní specifické problémy. To podle něj vysvětluje třeba situaci v Ústeckém kraji, kde je ODS v koalici s hnutím ANO a Spojenci pro kraj.

​​Spolupráci s ANO na celostátní úrovni ale vyloučil. To je jako úplně nemožné, nepředstavitelné, nedávalo by to žádný smysl. To, co nabízí, je podle mého názoru nesprávné pro Českou republiku, nebezpečné. Viděli jsme, co tady předváděli, když vládli, takže tohle pro mě není žádné téma, vymezil se Petr Fiala.

Jako cíl do krajských voleb si stanovil obhájit tři hejtmanské posty, které ODS má aktuálně. To si myslím, že je důležitý moment. Máme tři, Martina Kubu, Martina Červíčka, Vítězslava Schreka. Všichni jsou výborní a věřím, že znovu uspějí, řekl Petr Fiala s tím, že by ale byl rád, pokud by se počet podařilo navýšit. Potenciál vidí třeba ve Středočeském kraji, kde na pozici kandiduje Jan Skopeček (ODS).

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS