Projev premiéra Petra Fialy na poradě českých velvyslanců

26. srpna 2024
Projev premiéra Petra Fialy na poradě českých velvyslanců

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 26. srpna zúčastnil pravidelné porady vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí, kde vystoupil s úvodním projevem.

Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane ministře, vážený pane národní bezpečnostní poradče, vážené paní velvyslankyně, vážení páni velvyslanci, generální konzulky, generální konzulové,

jsem rád, že mám možnost se s vámi opět po roce setkat na této pravidelné poradě vedoucích zastupitelských úřadů, že mám příležitost vám poděkovat za vaši práci pro českou diplomacii. Práci, kterou mám možnost na svých cestách také vidět, sledovat, oceňovat vaši profesionalitu a způsob, jakým zvládáte všechny překážky, které jsou s diplomatickou službou spojeny.

Já jsem v projevu na úvod toho loňského setkání, které jsme měli, připomínal dvě logické priority naší zahraniční politiky.

Loni jsem mluvil o tom, že tou první prioritou je bezpečnost – naše bezpečnostní strategie, naše ukotvení v mezinárodním prostředí nebo třeba také zajištění energetické bezpečnosti.

A ty jednotlivé aspekty nebo rozměry bezpečnosti jsou přímo propojeny s naší prosperitou. A prosperita byla ta druhá priorita, kterou jsem tu loni zmiňoval – například v souvislosti s ekonomickou diplomacií, podporou exportu nebo podporou strategických investic.

Tyto zastřešující okruhy naší zahraniční politiky se za ten poslední rok nijak nezměnily. A nezměnily se mimo jiné i proto, že se nijak nezměnila povaha mezinárodních vztahů ani rizika, která vytváří jejich dynamiku.

Mám velkou radost z toho, že nezůstalo jenom u slov. Česká republika – i díky vám – dokázala v řadě klíčových oblastí podniknout kroky, které naši bezpečnost a prosperitu výrazným způsobem posilují.

Dovolte mi, abych některé z těchto oblastí připomenul, abych krátce rekapituloval naše společné úspěchy a naznačil další směr, kterým v zahraniční politice musíme jít.

Rusko a Ukrajina

Vzhledem k situaci musím podobně jako v minulých letech začít tím, co pro naši politiku, co pro naši zemi, naši zahraniční politiku znamená válka v Evropě, odráží se to ostatně i v programu vaší porady.

Na postojích České republiky se nic nemění – nadále je v našem strategickém zájmu jak mnohostranná podpora napadené Ukrajině, tak zadržování agresora.

Neočekáváme nějakou výraznou změnu na bojišti, byť samozřejmě současné manévry ukrajinských sil na ruském území jsou určitou symbolickou změnou, ale fakticky si musíme přiznat, že zásadní zlom konfliktu teď očekávat nemůžeme. Stejně tak musíme počítat s tím, že by se agresivita Kremlu nějakým způsobem zmírnila.

Putinův režim dál míří na strategickou i civilní infrastrukturu, nadále porušuje konvence ve snaze demoralizovat soupeře. Jeho vůle bojovat a dobývat neslábne.

A současně Moskva nepřestává rozsévat chaos a podkopávat veřejné mínění doslova v celém světě, jak nám ostatně řada z vás vzkazuje ze zemí, kde působíte. S prodlužující se válkou jsou tyto pokusy stále nebezpečnější a my se jimi nesmíme nechat znejistit.

Spolu s našimi partnery se nevyhneme hlubší diskusi o tom, jak postupovat k těm zemím, kde už ruský vliv dosáhl takové úrovně, že ohrožuje nejen soulad v EU či NATO, ale kde tímto způsobem ohrožuje i naši vlastní bezpečnost.

Já se přimlouvám a víte, že to dlouhodobě prosazuji, za maximálně realistický a pragmatický přístup. Pamatujme, vždy si to pamatujme, že se musíme řídit konečným vlivem na zájmy České republiky, nikoliv třeba nějakou naší aktuální frustrací, byť je pochopitelná a byť je na místě. Naší odpovědí musí být proto promyšlené kroky, promyšlené kroky a ne pouze symbolická gesta.

Chtěl bych v této souvislosti také poděkovat Ministerstvu zahraničních věcí i dalším institucím za dosavadní úsilí o sankce proti ruským aktérům. Je dobře, že se nám je daří promítat i na evropskou úroveň.

Chtěl bych také ocenit iniciativy o omezení ruských diplomatů na zemi jejich akreditace nebo povinné použití pasů s biometrickými údaji pro ruské občany.

Navzdory té složité situaci na frontě Česká republika nepolevuje se svou pomocí Ukrajině, mnohostrannou pomocí Ukrajině: Umožnili jsme například společnosti EGAP zajišťovat české podnikatele při krátkodobých dodávkách na Ukrajinu. Na evropské úrovni diskutujeme možnosti dalšího financování projektů na Ukrajině skrze nové nástroje.

Ukrajinským partnerům předáváme know-how, školíme je na využití českých produktů například v energetice, zdravotnictví, infrastruktuře a podobně.

Širším smyslem této pomoci je, aby Ukrajina zůstala funkční, tam kde to jde, funkční a stabilní zemí, aby to umožnilo i to, že její poválečná rekonstrukce proběhne co nejrychleji a aby se postupně přibližovala evropským normám, což v budoucnu samozřejmě usnadní její začlenění do západních organizací. A toto všechno je v našem zájmu, toto všechno je v zájmu České republiky.

Muniční iniciativa

Za velký úspěch považuji tzv. českou muniční iniciativu, kde Česká republika stojí v čele spojeneckých snah o dodávky velkorážové munice přímo na frontu.

Je to munice, po níž je na Ukrajině poptávka a kterou v současnosti bohužel nedokážeme vyrobit sami, proto propojujeme dodavatele, kteří mají munice dostatek, s donory ze západních zemí, kteří jsou ochotni zaplatit dodávky.

Aktuálně Ukrajině dodáváme desítky tisíc kusů velkorážové munice každý měsíc. Dohromady jsme jí, nejenom v rámci české muniční iniciativy, ale i v rámci dalších iniciativ, které koordinujeme, dohromady jsem jí od zahájení ruského útoku na Kyjev dodali 2 miliony kusů velkorážové munice a 22 milionů kusů středorážové munice.

Mám velkou radost, že Česko dokázalo v této iniciativě úspěšně využívat svoje strategické výhody, svoje know-how a dovést ten dobrý nápad do úspěšného konce.

Iniciativa je nastavena robustně a transparentně a přes, a to si nezastírejme, přes obrovskou logistickou náročnost tohoto projektu se nám daří zachovávat bezpečnost všech zúčastněných a to je také důležité. Bezpečnost všech zúčastněných a přitom tak, aby Ukrajina s dodávkami mohla přímo počítat při plánování bojových akcí.

V každé zemi na obchody v rámci české muniční iniciativy dohlíží tým odborníků, každá vláda podmínky obchodu schvaluje nezávisle na ostatních. Na celý projekt dohlíží meziresortní komise, od začátku jsme připraveni i na možnost kontroly ze strany dárcovských zemí, což některé využily, například Dánsko.

Já tyto detaily tu zmiňuji i proto, že česká muniční iniciativa je terčem kritiky, kritiky různých aktérů, kteří pro to mají svou motivaci, včetně bohužel i opozice, že ty kritické poznámky se objevují v médiích – v tom směru, že v iniciativě je něco předraženého nebo netransparentního. Není tomu tak a nemůže tomu tak být – jak tržní ceny, tak úroveň utajení jsou zcela v souladu s tím, o jaké transakce se jedná, kdo má přímý zájem na jejich zmaření, na to nikdy nezapomínejme, a jaké bezpečnostní souvislosti a bezpečnostní rizika, pro osoby, které se toho účastní, jsou tady v sázce.

Je třeba myslet na to, že se bavíme o nesmírně složité, logisticky náročné operaci, která v novodobých českých dějinách nemá vlastně obdoby. A přesto je to akce, která je úspěšná, na kterou může být Česká republika opravdu hrdá.

Energetická bezpečnost

Pokud jde o bezpečnost, tak zásadní prioritou České republiky zůstává i nadále energetická bezpečnost. A troufám si říct, že jsme za poslední tři roky udělali v této oblasti všechno, co bylo v naší situaci možné.

V roce 2022 jsme se zbavili závislosti na ruském zemním plynu - díky dodávkám z Norska, díky nizozemského terminálu na zkapalněný plyn a dalším krokům. A na jaře příštího roku dosáhneme obdobné nezávislosti i na ropě, zase díky jiné iniciativě rozšíření ropovodu TAL.

Naše jaderné elektrárny přecházejí na západní dodavatele paliva, společnost ČEZ pro dostavbu dukovanské elektrárny jedná se spolehlivým korejským dodavatelem, kterého jsme vybrali.

Během krátké doby jsme takto dokázali zcela přenastavit energetické toky a po letech si opět zajistit energetickou nezávislost a to je mimořádně důležité.

A dalších cílů v energetické bezpečnosti můžeme a to i vzhledem k přírodním podmínkám České republik, dosáhnout jenom vyváženým přístupem, který pamatuje na rozšiřování obnovitelných zdrojů, ale soustředí se především na jádro.

Česko spolu se státy tzv. Jaderné aliance prosazuje prospěšné, technologicky neutrální podmínky vývoje investic v jaderné energetice.

Kromě rozšiřování stávajících jaderných elektráren se soustředíme na budoucí vývoj reaktorů nové generace, tedy malých, modulárních reaktorů, kde v tuto chvíli jednáme o společných projektech s klíčovými investory. Nejde nám o to, abychom jen něco koupili, chceme se podílet na vývoj a chceme se na tom podílet v globálním měřítku.

Řada zemí v našem regionu mění dosavadní strategii a předpokládají obnovený rozvoj jaderné energetiky, což je samozřejmě na jedné straně v našem zájmu, na druhou stranu to ale přináší zostřenou soutěž o zdroje, o experty, o kapacity dodavatelů.

V těchto oblastech je tedy třeba usnadňovat jednání a monitorovat vztahy se zahraničními partnery. A já vás při této příležitosti prosím o to, abyste podporovali české jaderné aktivity, všude tam, kde to bude potřebné a kde to bude možné.

Konkurenceschopnost, podpora průmyslu

Podstatnou součástí zahraniční politiky ČR je podpora našich firem. Taková podpora, aby se naše firmy dokázaly ještě úspěšněji etablovat na zahraničních trzích. Konstanty zůstávají – to je zásadní podíl průmyslu, exportní charakter ekonomiky, a tedy jakási závislost na mezinárodní situaci.

V poslední době se nám daří usnadňovat rozvoj inovací, aby se české firmy zbytečně neomezovaly na nejméně výhodné segmenty dodavatelských řetězců.

Exportní strategie do roku 2033 reaguje na světovou poptávku a počítá se snižováním energetické náročnosti, počítá s modernizací automobilového průmyslu nebo s rozvojem perspektivních odvětví jako je např. vodík, polovodiče, umělá inteligence, kyberbezpečnost, chytrá města.

Součástí této strategie je mj. podpora startupů a vyhledávání malých a středních firem se silnými globálními ambicemi. Takové firmy už také v ČR máme. Ty se snažíme podporovat a podporuji je i já osobně na svých zahraničních cestách.

I v této souvislosti bych vám chtěl poděkovat. Poděkovat za skvělou koordinaci vaší práce s kancelářemi agentury CzechTrade a hlavně za pomoc s přípravou podnikatelských misí, které českým firmám v posledních dvou, třech letech pomohly k řadě výhodných kontraktů. Myslím, že to co děláme v této oblasti je úspěšné.

Důležitou součástí podpory našich firem je také exportní financování. Dochází ke sbližování České exportní banky a Národní rozvojové banky, čímž vytváříme silnou bankovní skupinu přímo zaměřenou na podporu zájmů českých společností. Také EGAP v posledních dvou letech vykazuje jedny z nejlepších výsledků ve své historii.

Za český průmysl samozřejmě bojujeme i na úrovni vnitřního trhu EU. S pomocí přirozených spojenců, jako jsou země spíše v severní části Evropy, tlačíme na liberalizaci trhu, harmonizaci přeshraničního poskytování služeb a také snižování regulatorní zátěže.

Vnitřní reformy

Mohu připomenout i to, že jsme v posledních třech letech usilovali o to, abychom byli pro naše obchodní partnery atraktivní zemí, s níž se vyplatí obchodovat.

Co pro to děláme? Dali jsme do pořádku veřejné finance, plníme nyní maastrichtská kritéria. Pro letošní rok očekáváme růst ekonomiky ve výši 1,4 %. Příští rok očekáváme růst ekonomiky ve výši 2,7 %, což je v porovnání se zeměmi v našem regionu, ale i s celkovou úrovní těchto čísel v EU, vlastně solidní výsledek.

Bereme vážně také další věci, které jsou pro úspěch v obchodě důležité. Provádíme reformy vzdělávacího systému, aby čeští zaměstnanci dokázali lépe a rychleji reagovat na měnící se požadavky. Naprostý restart zažívají investice do dopravní a energetické infrastruktury, které se mění nejrychleji za desítky let. To je jedna z prvních věcí, na kterou se ptají investoři, když uvažují o strategických investicích.

Zodpovědně jsme také přistoupili k modernizaci a digitalizaci státní správy, i když tady musím říct, že bohužel ne všechno běží na 100 % podle plánu. Tady ty úspěchy někdy nejsou dost zdůrazňovány v té veřejné diskusi, ale já věřím, že jsou vidět. Sledují je ti, kteří je mají sledovat, tedy zahraniční ratingové agentury a také zahraniční investoři a nepochybně nám v následujících letech přinesou další prosperitu, což si všichni přejeme.

Prohlubování a navazování strategických partnerství

Jednou z posledních oblastí, které dnes zmíním, je prohlubování a navazování strategických partnerství. Budu tady nanejvýš stručný, protože zde není místo pro žádná překvapení.

USA

Silným pilířem naší bezpečnosti a prosperity je vztah se Spojenými státy, které zůstávají lídrem svobodného světa, hlavním pólem NATO a podstatným spojencem Evropy v boji proti autoritářským režimům.

Loni se nám podařilo významně posílit česko-americké partnerství díky Dohodě o obranné spolupráci. Profitujeme z ní také při modernizaci Armády. Připomínám některé rozhodnutí - 24 nadzvukových letounů F-35, 20 vrtulníků, společné projekty pro Ukrajinu a řadu dalších výhod.

Kromě obrany a průmyslu cílíme na efektivní dialog s USA v oblasti energetiky či třeba kybernetické bezpečnosti. Úspěchem je zařazení ČR mezi země, které mají nárok na poskytnutí speciálního obchodního víza.

Všichni teď sledujeme s napětím americkou předvolební kampaň, odhadujeme dopad souboje na budoucí transatlantické vztahy. A, a to pokládám za nejpodstatnější, jsme připraveni v této slibně se rozvíjející spolupráci s USA pokračovat, ať už z voleb vzejde jakákoli administrativa.

Evropa

Co se týče Evropy, v našem nejbližším sousedství jsou pro nás samozřejmě důležité všechny země a Slovensko je náš bratrský stát, ale z určitého hlediska jsou pro nás klíčoví zejména dva partneři, Polsko a Německo. V maximální míře s nimi spolupracujme v oblasti bezpečnosti, s Německem se rozvíjí spolupráce v energetice, vědě a výzkumu, u Polska stojí za to třeba zdůraznit dopravní infrastrukturu.

Pokud jde o Evropskou unii, mám za to, že rostoucí rivalita a multilateralita v mezinárodních vztazích vyžaduje, aby EU přijala řekněme standardní geopolitickou roli.

Ta ale musí jít ruku v ruce se zvyšováním strategické nezávislosti, a v tom jsme v minulosti neudělali dost, odolnosti kritické infrastruktury a ekonomické konkurenceschopnosti. Jsou tu už stanoveny určité cíle. Máme některé deklarace, které je možné beze zbytku podpořit a teď je nutné, aby se promítly do konkrétních činů.

Na celkovém vztahu EU ke konkurenceschopnosti, regulacím, tedy jejich snížení, funkčnímu ekonomickému prostředí, závisí naše bezpečnost, relevance ve světě a vlastně na tom závisí i dobrá budoucnost Evropské unie.

Šance tu je. Je tu šance na omezování regulací, na protržní politiku. Tu šanci bude představovat nové složení Evropské komise a ty cíle, které si předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen dala. Myslím, že v tom nacházíme společnou řeč a že konkurence, prosperita budou patřit mezi skutečné a hlavní priority pro příští období.

Svět

Pokud jde o vztahy ve světě, nepochybně bude pokračovat česká podpora Izraele, který zůstává naším spojencem, dnes stejně jako v jiných pro Israel historicky těžkých chvílích. Máme enormní zájem na deeskalaci krize na Blízkém východě.

Ekonomické i bezpečnostní proměny, kterými prochází světový řád, a všichni to vidíte, tak tyto proměny stále více vyžadují, abychom vyhledávali a prohlubovali partnerství na všech kontinentech. A to děláme.

Musíme se snažit podporovat nová strategická partnerství, být více aktivní v regionech, kde jsme dosud aktivní nebyli. Tam směřují třeba i moje zahraniční cesty, tam směřuje zahraničně-politické úsilí ČR. Musíme sledovat se svými spojenci i takové cíle jako je například snížení strategické závislosti Indie na Rusku, k čemuž mohou přispět i naše vztahy, které s Indií budujeme. Včetně mojí nedávné návštěvy a setkání s premiérem Módím. To byl jen jeden z příkladů toho, co musíme dělat a jakým způsobem musíme nastavovat naši strategii a naši zahraniční politiku.

Závěr

Dámy a pánové, mám radost ze všech zahraničněpolitických úspěchů, kterých Česká republika v posledních měsících a letech dosáhla. Svou dnešní řeč jsem pojal spíš prakticky a trochu výčtově. Udělal jsem to záměrně, abych zdůraznil, kde se něco podstatného mění a také abych připomenul, co naopak zůstává stabilní a předvídatelné.

Zapomínat ale nesmíme ani na obecnější hodnoty, které by naše jednání měly vést. Tou, která si dnes zaslouží zvláštní pozornost, je naše příslušnost k západnímu světu a to co z toho vyplývá.

Západ přirozeně brání stávající mezinárodní řád. Mezinárodní řád, který Západ významným způsobem spoluurčoval nebo přímo stvořil. Je to řád, který možná není ideální, ale zaručuje nám, to co je pro nás podstatné, zaručuje nám naši svobodu, geopolitickou rovnováhu, na níž závisíme. Nepřestávejme proto podporovat přirozenou autoritu Západu. To je přirozená hodnota, ke které se musíme hlásit.

Uvědomme si také jednu věc a já jsem ji zdůraznil při svém jarním setkání s americkým prezidentem Bidenem. Česká republika během našich životů prošla, zaznamenala, prodělala obrovský přerod. Ze země, z níž lidé utíkali, jsme se změnili v zemi, která se sama stala bezpečným přístavem pro lidi v nouzi.

To je úžasný vývoj, je to věc, která má určující vliv na naše životy, ale zároveň je to i silný, inspirativní příběh, který musíme všichni společně prezentovat ve světě.

Iniciativy, které dnes podnikáme na mezinárodní rovině, tuto naši obnovenou, přirozenou roli jasně reflektují. Dnes opět patříme mezi klíčové hlasy, pokud jde o obranu svobody, spravedlnosti a lidských práv.

Konečně si uvědomujeme náš díl spoluodpovědnosti za svět. Na to jsem opravdu hrdý.

A bez vašeho přispění, bez každodenního nasazení MZV, bez profesionality diplomatické služby, bychom toho nikdy nedosáhli. Za to vám děkuji. Přeji vám hodně štěstí do dalšího roku a hodně úspěchů ve vaší práci a těším se na diskusi.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS