Premiér Fiala při otevření Českého domu v Paříži: Chceme, aby sport učil mladé lidi hrát podle pravidel

26. července 2024
Premiér Fiala při otevření Českého domu v Paříži: Chceme, aby sport učil mladé lidi hrát podle pravidel

(www.vlada.cz) ​​​​​​​Předseda vlády ČR Petr Fiala otevřel před zahájením XXXIII. letních olympijských her v pátek 26. července 2024 Český dům. Ten nabídne vnitřní i vnější prostor nejen pro sportovní fanoušky. Jde o unikátní neformální místo pro setkávání diváků a sportovců.

„Sport nám vždy přináší národní hrdost, viděli jsme to nedávno při mistrovství světa v hokeji a také před pár dny, když Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon,“ uvedl premiér Petr Fiala s tím, že jistě podobné situace zažije ČR právě nyní na olympiádě.

Petr Fiala připomněl, jak úzce je sport spojen se životem společnosti i s historickými událostmi. Sport má podle předsedy vlády vždy společenskou funkci, která se v průběhu let proměňuje. Zdůraznil také úlohu a důležitost sportu v životech dětí a mládeže: „Sport učí mladé lidi vyhrávat, ale také prohrávat, hrát podle pravidel. Učí, že úspěch nemůže přijít bez toho, že do něj vložíme nějakou námahu, a také to, jak je důležitý fyzický pohyb.“

Podle premiéra je velmi důležitá právě olympijská myšlenka míru a soupeření podle pravidel – což v současné době nerespektuje Rusko vůči Ukrajině. Proto se ČR, Český olympijský výbor i Národní sportovní agentura od začátku staví k účasti ruských a běloruských sportovců negativně.

Premiér při návštěvě Českého domu poděkoval za výbornou organizaci realizačnímu týmu Českého olympijského výboru a také dobrovolníkům, kteří se na přípravách podíleli.

České výpravě pak popřál hodně štěstí. „Přeji vám, ať jsou pro vás olympijské hry tady v Paříži velkou radostí. Našim sportovkyním a sportovcům přeji spoustu medailí a spolu s miliony českých občanů vám budu držet palce,“ řekl Fiala na závěr.

České olympijské domy mají historicky velmi dobrou pověst. I tentokrát zde návštěvníci poznají českou kulturu i gastronomii. Dominantou prostoru před Českým domem je socha Davida Černého „Věra“, která je poctou gymnastce a sedminásobné olympijské vítězce Věře Čáslavské.

Odpoledne zavítá předseda vlády Petr Fiala s manželkou Janou na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na recepci do Elysejského paláce, a večer se společně zúčastní slavnostního zahájení Letních olympijských her 2024 v Paříži.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS