Pravej podcast: S odstupem bude naše vláda hodnocena pozitivně, říká premiér Petr Fiala

25. července 2024
Pravej podcast: S odstupem bude naše vláda hodnocena pozitivně, říká premiér Petr Fiala

(FORUM 24) Povolební pauza skončila a Pravej podcast je zpět! Vrací se ve velkém stylu, protože hostem 18. dílu není nikdo jiný než předseda vlády Petr Fiala (ODS)! Vstoupil by do Mladé ODS? Jaký je jeho oblíbený podcast? Co říká jako milovník fotbalu o letošním Mistrovství Evropy? Proč věří, že zpětně bude jeho vláda hodnocena pozitivně? Co ho nejvíce těší na práci ministrů za ODS? A jak vzpomíná na vlastní léta na ministerském postu?

Poslechněte si 18. díl Pravýho podcastu s premiérem Petrem Fialou!

„Vůbec jsem neměl ambice dělat politiku aktivně,“ říká Fiala o svém mládí, „moje cíle byly úplně jiné, chtěl jsem se věnovat vědě a výzkumu.“ Svůj pozdější vstup do politiky vysvětluje takto: „Nemám představu o tom, že mám dělat nějakou funkci, ale ve chvíli, kdy mám pocit, že věci, na kterých mi záleží, jsou ohroženy, snažím se je ovlivnit.“

Premiér odpovídal také na aktuální otázky ohledně tendru na nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech. „Ve všech klíčových kritériích byla nabídka od korejské strany lepší než ta od Francouzů,“ zdůvodňuje Fiala výběr firmy KHNP. „K počtu bloků bych chtěl říct, že rozdíl mezi jedním a dvěma bloky je přes 20 % úspory, takže tady také nebylo co řešit,“ dodává Petr Fiala ke schválenému počtu dvou bloků.

Co se budoucnosti týče, do konce volebního období by premiér chtěl hlavně dokončit započaté věci, jako je např. důchodová reforma. „Cíl je jasný, dohoda je udělaná, parametry jsou nastaveny, ale ďábel je v detailu a abychom tyto věci dokončili, bude třeba ještě spousty hodin ve Sněmovně,“ vysvětluje Petr Fiala. Volbami ale reformní snahy nekončí: „Po tom, co jsme zdědili po Andreji Babišovi, kterého ten stát vůbec nezajímal, nám 4 roky nestačí. Mou ambicí tedy je, abychom uspěli a mohli pokračovat. A jsem připraven se tomu naplno věnovat,“ říká předseda vlády České republiky Petr Fiala.

Podcast vzniká ve spolupráci s Pravým břehem – Institutem Petra Fialy a Institutem pro pravicovou politiku.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS