Premiér Petr Fiala v Blesku o Bidenově ústupu a Trumpovi, Ukrajině nebo Dukovanech

23. července 2024
Premiér Petr Fiala v Blesku o Bidenově ústupu a Trumpovi, Ukrajině nebo Dukovanech

(www.blesk.cz) Zdražování v Česku kvůli novému Green Dealu premiér Petr Fiala (ODS) odmítá, hovořil o tom v pořadu Ptám se, pane premiére. Andrej Babiš podle jeho slov selhal a choval se nezodpovědně, když pro Českou republiku při schvalování evropského Green Dealu nedojednal žádné výjimky. Prozradil také, jak to bude s investicí do Dukovan, která je odhadnutá na 400 miliard korun i s úroky a prozatím není jasné, odkud se prostředky na tuto investici století vezmou.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Premiér Petr Fiala se ostře vymezil proti kritice českého Green Dealu, kterou opakovaně vyslovuje Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. „My si nerozumíme s Andrejem Babišem a hnutím ANO o Green Dealu, v tom smyslu, že Andrej Babiš Green Deal schválil a nevyjednal nic pro Českou republiku,“ řekl Petr Fiala. Premiér zdůraznil, že rozhodování o Green Dealu proběhlo v Evropské radě jednomyslně, a Babiš selhal, když nevyužil možnost vyjednat výjimky pro Českou republiku.

Petr Fiala také popřel tvrzení, že se Green Deal negativně projeví na cenách pohonných hmot. „Nestrašme lidi, nevím, jestli jsou to titíž komentátoři, ale byli tu komentátoři, kteří psali, jak bude stát benzín 100 Kč, nikdy by 100 Kč nestál. Byl to nesmysl,“ uvedl Petr Fiala. Podle něj současné strategické dokumenty neobsahují žádná opatření, která by vedla k dramatickému zdražení pohonných hmot.

Žádné zbytečné zdražování

Premiér zdůraznil, že jeho vláda nepřijímá tvrdší verzi Green Dealu než ostatní státy EU. „Nepřijímáme žádnou tvrdší verzi Green Dealu a řada těch cílů, které Česká republika má nebo si vyjednala, tak je pod průměrem cílů, které má Evropská unie,“ uvedl Petr Fiala. Fiala zdůraznil, že je důležité, aby Česká republika nešla nad rámec již dohodnutých opatření, a tím minimalizovala možné zdražování: „Já než cokoliv odsouhlasím na vládě, tak budu chtít znát konkrétní dopady, dobře spočítané na lidi a podle toho se budu rozhodovat. To říkám za sebe a já si myslím, že nemůžeme připustit žádné zbytečné zdražení nebo že nemůžeme udělat nic, kde bychom šli nad rámec toho, co už bylo v minulosti dohodnuto.“

Klíčem k úspěchu jsou podle něj moderní technologie a inovace. „Nemyslím si, že se mají zakazovat auta se spalovacími motory, já si myslím, že se mají nabídnout auta, která mají nižší zplodiny, méně poškozují životní prostředí tak, aby byla pro lidi cenově přijatelná,“ uzavřel Petr Fiala. Podle něj je důležité, aby se místo zakazování trh přizpůsobil novým požadavkům a nabídl spotřebitelům atraktivní a ekologicky šetrné produkty.

Nové plány pro Dukovany

V otázce investic do jaderné energetiky, konkrétně do dostavby Dukovan, ubezpečil Fiala, že Jižní Korea je připravena dodržet všechny závazky. „Měl jsem další telefonický rozhovor s jihokorejským prezidentem, který mě mimo jiné znovu ujistil, že Jižní Korea je připravena dodržet ty závazky a parametry tak, jak je to nastaveno,“ prohlásil Fiala. Dodal, že zapojení českého průmyslu do tohoto projektu je klíčové a bude přínosné jak pro národní hospodářství, tak pro dosažení energetické soběstačnosti. Financování této obrovské investice však bude výzvou.

„Financování jednoho bloku by bylo zvládnutelné na základě stávajících rozhodnutí nebo pravidel. Financování dvou bloků musíme nově připravit, to uděláme,“ řekl premiér Petr Fiala. Ve studiu uvedl, že ministr financí a ministr průmyslu mají za úkol do konce roku přijít s plánem financování, který nezatíží státní rozpočet více, než je nezbytné.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS