Lídři sněmovních stran v Superdebatě ČT diskutovali o vztahu národní a unijní politiky

6. června 2024
Lídři sněmovních stran v Superdebatě ČT diskutovali o vztahu národní a unijní politiky

(ČT 24) V pátek a v sobotu mohou Češi volit do Evropského parlamentu. Poslední tematické debaty České televize se zúčastnili předsedkyně a předsedové stran a hnutí zastoupených ve sněmovně. O evropské budoucnosti a vizi diskutovali předseda Pirátů Ivan Bartoš, lídr ODS Petr Fiala, 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Dramaturgové vycházeli při přípravě témat z programů politických stran. Tématy byly Green Deal, válka na Ukrajině či migrační pakt. Debatující hovořili i o prvních krocích, které mají podle nich nově zvolení europoslanci učinit v Bruselu, případně o tom, kdo usedne za Česko v Evropské komisi.

Nové europoslance volí občané EU mezi 6. a 9. červnem. První výsledky hlasování ve všech 27 státech budou zveřejněny až po uzavření poslední volební místnosti v EU, což nastane v neděli ve 23 hodin v Itálii.

„My už teď měníme Green Deal. (...) Green Deal je jako když postavíte dům a neuděláte dobře základy a neuděláte dobře střechu,“ uvedl premiér Petr Fiala. Podle něj by mohl ohrožovat prosperitu Evropy, byl schválen Andrejem Babišem (ANO) a nyní ho je třeba opravit. Zmínil úpravu normy Euro 7 či přehodnocení zákazu spalovacích motorů v roce 2026. Podle Fialy nás nyní čeká debata, zda systém emisních povolenek plní svoji funkci. Důležité prý je, aby nepoškozoval lidi, jinak ho nebudou podporovat.

Podle Petra Fialy se také musíme jasně postavit nelegální migraci, a to razantněji než dosud. Migrační pakt podle něj není dokonalý, proto Česko patří ke státům, které iniciují změny. V žádné verzi podle něj neobsahuje povinné kvóty a relokace, jsou tam principy solidarity. Vyjádřil se i k ruské válce na Ukrajině. Podle premiéra je cestou k míru to, že se Ukrajina ubrání a Rusko pochopí, že s agresivní politikou neuspěje.

Vzkaz voličům

„Dámy a pánové, zítra a pozítří budete rozhodovat o tom, kdo vás bude zastupovat v Evropském parlamentu. Volte kandidáty, kteří jsou odpovědní, kteří jsou zkušení, kteří budou dobře hájit zájmy České republiky. Právě takové vám nabízí koalice SPOLU. V Evropě se bude rozhodovat o tom, zda budeme žít v bezpečí, zda budeme žít v prosperitě. Nedovolte, aby za nás rozhodovali a oslabovali nás populisté a extremisté. Jedině koalice SPOLU má šanci populisty porazit. Přijďte k volbám, podpořte nás, spolu máme šanci zvítězit,“ vyzval Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS