Události ČT: Rozšíření jaderných elektráren

1. února 2024
Události ČT:

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Až čtyři nové jaderné bloky v Česku. O největší zakázku v novodobé historii republiky se budou dál ucházet jenom dvě firmy. Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a jihokorejskou KHNP, aby podaly závazné nabídky. Stavba více bloků zároveň bude podle premiéra Petra Fialy ekonomicky výhodnější.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Rozšíření nabídek by nemělo mít vliv na původní harmonogram. Do konce letošního roku se tak předpokládá, že smlouvy budou hotové. Samotná stavba má začít za pět let. S dokončením prvního nového jaderného bloku v Dukovanech se pak dlouhodobě počítá v roce 2036. A hostem Událostí je teď premiér Petr Fiala. Dobrý večer, pane premiére. Řekl jste, že stavět čtyři bloky bude výhodnější, než je stavět samostatně. Není to ale pro zemi, která má problémy postavit i dálnice, příliš velké sousto?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Není to velké sousto a je to naprosto nutná věc. My musíme investovat do těchto strategických věcí. A pokud chceme mít dostatek energie pro naše občany, pro naše firmy a ta potřeba, energetická spotřeba bude růst v budoucnosti, tak se bez jádra neobejdeme. Jádro nám zajistí dostatek energie, zajistí nám energii za přijatelné ceny, ale také nám umožní plnit klimatické cíle. Takže je to naprosto správná cesta a musíme to dokázat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy už jste zmínil tu cenu, vzhledem k tomu, že jde o největší investici v našich dějinách, a vzhledem k tomu, jak se právě stavěné jaderné bloky v Evropě prodražují, víte alespoň orientačně, kolik by čtyři bloky mohly stát a jak se to projeví na cenách elektřiny?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vím to, nebo tu informaci máme k dispozici, ale já tu věc nemohu zveřejňovat ani nějak komentovat právě proto, že ten tendr zatím probíhá. Co bych mohl říct a co už zaznělo dnes veřejně, je to, že kdybychom se rozhodli pro stavbu čtyř bloků, tak to výrazně zlevňuje tu cenu za jeden blok, asi o 25 %, takže bychom vlastně čtyři bloky mohli postavit za cenu tří. To je, řekl bych, překvapivý výsledek toho, jak zatím probíhá ten tendr, a na to jsme právě reagovali tím, že jsme vyzvali k podání závazné nabídky i na ty tři další bloky. A ještě bych snad mohl říct, že ta cena, která by nakonec, když bychom postavili, ať už jeden blok, nebo čtyři bloky, která by nakonec byla, je možná i pro řadu expertů, až se to zveřejní, bude překvapivě příznivá. Takže i z ekonomického hlediska je to naprosto správná cesta.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ať už bude ta cena jakákoliv a někteří analytici předpokládají třeba až dva biliony korun, za ty čtyři bloky, má český stát na to, tohle ufinancovat dlouhodobě?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je jeden z úkolů, který budou mít ve moji kolegové ve vládě, připravit program, jakým způsobem budeme tuto věc financovat. Ale to, že jsme to schopni financovat, to je naprosto realistický předpoklad, a to víme už teď. Teď jde jenom o to nastavit přesně ta pravidla a způsoby a všechny možnosti, jak to financování v těch příštích letech budeme moci realizovat. Důležité je si tady uvědomit, že tady opravdu nemluvíme o nějaké investici, která se odehraje během několika příštích let, mluvíme tady v celých desetiletích, ať už jde o ten první blok, má začít fungovat v roce 2036, ale mluvíme tu o investicích, které mají zajistit naši energetickou bezpečnost, soběstačnost a i cenovou přijatelnost na desítky let dopředu. A tento úkol prostě musíme zvládnout. Mě mrzí, že předcházející vlády ty věci různě odkládaly nebo je rušily a že nejsme dál v rozvoji jaderné energetiky. Ale teď se skutečně musíme posunout my na to máme odhodlání, máme na to kompetenci, a jak je dnes vidět, děláme i ty potřebné kroky.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To dnešní rozhodnutí samozřejmě vyvolalo celou řadu otázek, my na ně se pokusíme odpovědět v našem vysílání. Pane premiére, děkujeme za rozhovor.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS