Klece už zvětšovat nebudeme

17. ledna 2012
Klece už zvětšovat nebudeme

Ministr zemědělství Petr Bendl stojí za českými drůbežáři a chce nadále pokračovat v kontrolách původu vajec.

Ceny vajec během minulého roku rostly, a to i kvůli povinnosti zavést obohacené klece. Zároveň je Polsko největším dovozcem vajec do Česka a výpadek může vést k dalšímu tlaku na růst cen. Neobáváte se, že na to negativně zareagují spotřebitelé-voliči?

Vzhledem k objemu dovozů a výroby vajec v České republice i v Evropské unii nehrozí nebezpečí citelného nedostatku vajec pro spotřebitele. Ke znatelnějšímu ovlivnění ceny a dostupnosti na trhu by došlo až omezením dodávek v řádu několika desítek milionů vajec měsíčně.

Budou kontroly i nadále pokračovat se stejnou intenzitou?

Státní veterinární správa zadržela polská a maďarská vejce z nevyhovujících chovů a nepustila je na český trh. Tyto kontroly jsou důležité a budou i nadále pokračovat. Je důležité stát za českými drůbežáři a je potřeba je podpořit, protože používáním nových technologií poctivě splnili požadavky Evropské unie a nebylo by správné, aby kvůli tomu na otevřeném unijním trhu byli cenově znevýhodněni oproti jejich zahraničním kolegům, kteří požadavky EU nevzali vůbec v potaz. Proto musíme zamezit možnosti prodeje vajec z menších klecí. Nařízení Unie jsou platná pro všechny její členy a je důležité to také tak vyžadovat.

Ochránci zvířat zavedení přísnější legislativy chválí jako krok dobrým směrem, přesto je podle nich 750 centimetrů čtverečních místa na slepici pořád ještě málo. Plánujete také další zpřísnění norem pro chov nosnic, třeba i nad rámec požadovaný Evropskou komisí?

Další zpřísnění norem pro chov nosnic neplánujeme, nechci rozhodně naše zemědělce zatěžovat nad rámec povinností, které vytyčila Evropská unie. Tím bychom šli sami proti sobě a snižovali tak konkurenceschopnost českých drůbežářů. Naším záměrem je naopak jim jejich práci co nejvíce administrativně zjednodušit. 

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR
ministr