Ranní interview

13. listopadu 2012
Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Jiří CHUM, moderátor: 

Zlepšit kontrolu potravin v Česku chce ministerstvo zemědělství. Teď na to dohlíží jak veterináři a zemědělští inspektoři, tak hygienici. Někdy se ale neví, co přesně pod koho patří. Dnes má ministerstvo zemědělství představit novelu zákona o potravinách. O dohled nad nimi se už nechce dělit s resortem zdravotnictví. U telefonu Ranního Radiožurnálu je ministr zemědělství Petr Bendl, dobré ráno. Pane ministře, česká kontrola potravin je ve světě hodnocena poměrně dobře, až velmi dobře. Proč je potřeba ji měnit? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Měníme zákon o potravinách po zhruba 15 letech. Od té doby se v oblasti nutnosti informování zákazníků, ale i zpřísnění některých pravidel na trhu změnily a my musíme reagovat na ty zkušenosti, které máme, například s polskou solí či s některými jinými nekvalitními výrobky, a proto se snažíme tu zkušenost promítnout i do zákona o potravinách. 



Jiří CHUM, moderátor:

Teď kontrolují restaurace a občerstvení hygienici z resortu ministerstva zdravotnictví, to vy chcete změnit. Nejsou na to ale právě lékaři, kterými hygienici bezesporu jsou potřeba? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My hygieně saháme na část jejich kompetencí. My prosazujeme a navrhujeme, aby nám podřízené organizace nově prováděly úřední kontrolu v celém řetězci výroby a spotřeby potravin, tedy v provozech stravovacích služeb otevřeného typu, v takzvaných hostinské činnosti, protože tam se v minulosti odehrávaly věci, kdy si právě tyto dva dozorové orgány, hygienická stanice, které zůstanou kompetence týkající se uzavřených typů hostinské činnosti, to znamená, například lázeňské objekty či školy, školní zařízení, nemocnice, a tak dále, ale my považujeme za důležité, aby celý ten řetězec výroby, od prvovýroby až ke spotřebiteli byl pod dozorem jednoho dozorového orgánu, protože máme větší přehled o kvalitě potraviny. 

 


Jiří CHUM, moderátor:

Tomu rozumím. Když tedy chcete přebrat ty kompetence, předpokládáte třeba navýšení státních kontrolních úředníků v resortu ministerstva zemědělství? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My nepředpokládáme, že dojde k navýšení, protože když už někdo tu kontrolu dělá, může zkontrolovat najednou víc věcí. Nákladů by se to v této oblasti týkat rozhodně nemělo. 



Jiří CHUM, moderátor:

Ale zůstane vám stále větší počet provozoven ke kontrole, je to tak? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, ale my jsme třeba tam chodili kontrolovat jiné věci, je to jedna z efektů toho zákona o potravinách, že se snažíme na jednoho kontrolora naložit mu na záda více kontrolních činností, to čím často lidé nejen v té oblasti hostinských činností, ale i obecně v zemědělství otravujeme život, že jeden týden přijde kontrolor z jedné inspekce, druhý týden z druhé inspekce a třetí týden z hygieny, to se prostě snažíme postupně tu efektivitu práce kontrolorů zlepšovat a zároveň méně obtěžovat ty, kteří pravidla dodržují. 



Jiří CHUM, moderátor:

Spadalo by pod ministerstvo zemědělství také kompletní kontrola tvrdého alkoholu na trhu? Narážím už teď na kauzu metanol. Co by se v té kontrole mělo tou novelou změnit? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, i tohle je vlastně zkušenost, kterou jsme nabyli, bohužel velmi čerstvá, že kontrola řetězce výroby od počátku až po konec, až po toho spotřebitele, až po toho zákazníka je správně, takže by státní potravinářská inspekce měla přehled i o tom, kdo potravinu vyrobil anebo alkohol vyrobil, anebo kdo ji také prodává v jednom řetězci. Nebylo by potřeba si informace vyměňovat. 



Jiří CHUM, moderátor:

Nicméně inspekce, která spadá do vaší kompetence už řadu let, dozoruje výrobu, distribuci a prodej potravin až k takové změně by tam nedošlo. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Nikoliv, právě v těch provozech stravovacích služeb otevřeného typu, tam jsme měli svým způsobem největší problémy, protože to byla ta debata, jestli ještě z otevřených lahví anebo když tam má dvě tři staré lahve, co s tím a tak dále, protože složitě se dohledávalo místo původu. Takhle to bude pod jedním dozorovým orgánem, pod jednou kontrolou. 



Jiří CHUM, moderátor:

Myslíte si, že kdybyste přistoupili k těm změnám dříve, že byste mohli třeba snížit počet obětí, protože z těch dostupných informací se lidé často otrávili alkoholem, který si koupili ve stáncích, v obchodech anebo doma ho konzumovali, nebylo to v restauračních zařízeních? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já za sebe jsem přesvědčený, že ten problém vznikl někde v oblasti spíš celní činnosti. Já jsem přesvědčený, že to byl důvod úniku daňové povinnosti, což není záležitost Státní potravinářské inspekce a tam někdy byly příčiny. Tam se musí ucpat zjednodušeně řečeno díry, aby k takovýmto věcem nedocházelo. Už jsme něco udělali, zavedli jsme ty rodné listy alkoholu a nové kolkování, a tohle je vlastně součást toho balíku opatření, které děláme, aby se takovéhle věci neopakovaly. 



Jiří CHUM, moderátor:

Tomu rozumím, pane ministře, ještě poprosím o jednu krátkou reakci. Dostali jsme dnešního rána vyjádření od jednoho z ředitelů Krajské hygienické stanice, který tvrdí, že ta vaše snaha není snaha o zlepšení situace, ale pokusem o zvětšení svého vlivu do dalších oblastí. Jak byste na to reagovali? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Tomu bych se smál. To je myslím si, velmi neprofesionální. Nevím, kdo z krajských ředitelů tohle říká, ale nám odborníci a je jich cel řada, říkají, že je třeba mít tu kontrolu v celém řetězci výroby a spotřeby potravin pod jedním dozorovým orgánem, znovu říkám, žádné náklady se navýší, počty lidí nestoupnou, ale budeme vědět od počátku výroby potravin až k tomu spotřebiteli. Bude to jednou kontrolou takováto potravina.



Jiří CHUM, moderátor:

Říká v Rannním interview Radiožurnálu ministr zemědělství Petr Bendl, děkuji vám za reakce, na shledanou. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Děkuji za pozvání, na shledanou. 

 

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
poslanec PČR
ministr zemědělství