Ekonomika ČT24

6. listopadu 2012
Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl.


Přemysl ČECH, moderátor:

A k úsporám podrobněji a po telefonu ještě jednou ministr zemědělství Petr Bendl. Dobrý večer. Pane ministře, vy chcete ušetřit na transformaci vašeho ministerstva, zároveň musíte škrtat kvůli rozpočtu. Na kolik se tyto kroky kříží, na kolik se doplňují? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ministerstvo financí s námi příliš nekonzultovalo ten svůj návrh a vláda přerušila to jednání o nové podobě rozpočtu. Uvidíme, co rozhodne Poslanecká sněmovna v průběhu zítřka. Já doufám, že nakonec najdeme přijatelný kompromis mezi tím, jak v těch úsporách pokračovat, protože ministerstvo zemědělství opravdu za poslední tři roky ušetřilo na provozních výdajích částku zhruba 1,7 miliardy. 

Přemysl ČECH, moderátor:

Pane ministře, jestli tomu rozumím, tak ta transformace znamená především slučování úřadů ve vašem resortu, případně možná jejich rušení. Jak to vidíte konkrétně? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My teď máme nachystáno a v legislativním procesu je zákon o sloužení pozemkového fondu a pozemkového úřadu. To je jedna věc. Druhá věc je slučování dozorových orgánů, kde předpokládáme, že do budoucna zůstanou jenom tři dozorové inspekce, potravinářská a veterinářská a živočišná a poslední je slučování UKZUZ s rostlino-lékařskou. 

Přemysl ČECH, moderátor:

Tak které instituce tedy zaniknou, kdybyste to mohl upřesnit? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Vlastně sloučením pozemkového úřadu a pozemkového fondu vznikne státní pozemkový úřad a sloučením těchto agend předpokládáme, ušetříme částku zhruba 100 milionů korun. Při slučování dozorových orgánů, tam jsem říkal, vzniknou tři tyto instituce, jejichž sloučením ty názvy jsou extrémně dlouhé, ale tím ušetříme zhruba 15 % nákladů, které na tyto instituce máme. Slučujeme také Státní zemědělský a intervenční fond a zemědělské agentury. Do Státního zemědělského a intervenčního fondu, i tam předpokládáme poměrně značné úspory. 

Přemysl ČECH, moderátor:

Vy mluvíte zatím o penězích. To je v pořádku, ale transformace v tomto kontextu bude znamenat také propouštění. Řeknete nám, kde bude největší a kolik lidí zhruba bude muset z resortu odejít? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Víte, já bych nechtěl v tuto chvíli ohromovat čísly, kolik lidí z resortu odejde zcela určitě, prostě součástí těch úspor bude, že budou zanikat úřednická místa. My jsme už teď na úrovni necelých 200 úřednických míst, které zaniknou sloučením pozemkového fondu a pozemkového úřadu. A u těch dalších to máme poměrně detailně rozpracováno, ale nechtěl bych teď jako lidi děsit a strašit tím, kolik lidí bude muset opustit svoji práci. 

Přemysl ČECH, moderátor:

Rozumím tomu. Vy už jste, pane ministře, to nakousl v úvodu, vláda se zítra bude zabývat přepracovaným návrhem státního rozpočtu. Jak to tedy podle vás dopadne, nad čím je shoda a nad čím ještě ne a jak z toho vyjde váš úřad? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Uvidíme, jak dopadne jednání koaličních stran v průběhu zítřka, dnešek hodně poznamenal rozhodnutí některých poslanců rezignovat na post, na mandát poslance, takže i ta situace, co se týká počtu lidí podporujících ten vládní kompromis, se může změnit a na tom bude hodně záviset jednání zítra o balíčku v Poslanecké sněmovně. 

Přemysl ČECH, moderátor:

Díky za vaše názory, hezký večer, na shledanou. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR