Ranní interview

27. září 2012
Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo1 - Radiožurnálu byl ministr zemědělství Petr Bendl.


Moderátor:

Tady je ranní Radiožurnál. Dnes má skončit částečná prohibice. Na pulty obchodů, do restaurací a barů se ale vrátí jen část láhví tvrdého alkoholu. Prodávat se mají lihoviny vyrobené do začátku letošního roku a ty s novými kolky. Otevřené láhve mají hospodští a barmani vylít s jednou výjimkou. A to jsou drahé láhve, které si mohou nechat na přítomnost jedovatého metanolu otestovat. Jak se tato opatření budou kontrolovat v praxi? Na to se teď budu ptát ministra zemědělství Petra Bendla z ODS. Dobré ráno. 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Hezké dobré ráno. Já bych vás jenom malinko poopravil. Prodávat se má nejenom vyrobený alkohol dokladovatelný, že byl vyroben před 31. 12. 2011 nebo chcete-li v loňském roce, ale je možné prodávat i alkohol, který byl vyrobený letos, je v uzavřených láhvích a má dokladovatelně místo původu, včetně akreditované laboratoře. A pak je tam to, co jste říkal, alkohol, který je případně otevřený v láhvích v restauracích, hotelech tam v případě, že si někdo nechá na hygienické stanici otestovat, tak jej bude moci prodávat. 

Moderátor:

Dobře. Pane ministře, pod vás spadá zemědělská a potravinářská inspekce. Ta bude kontrolovat kamenné obchody a sklady. My jsme na Radiožurnálu asi před půl hodinou slyšeli, že výrobci, konkrétně Karlovarská Becherovka třeba nemá jasno v tom, co dělat s už okolkovanými vyrobenými láhvemi, které čekají na distribuci. Jak tedy? Staré kolky mohou přelepit, nebo je musí sundat a dát tam nové? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já myslím, že speciálně Karlovarská Becherovka nebude mít žádný problém, protože v okamžiku, kdy doloží, a to oni doloží, místo... 

Moderátor:

Máme i další výrobce. 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

...původu, no, ale tak to s tím souvisí, když doloží místo původu lihu, tak nebudou mít žádný problém s distribucí a s prodejem. Oni, nebo součástí nařízení vlády, které včera vláda schválila a já ho podepsal ještě večer a s panem premiérem, jsou i formuláře, které nejsou vůbec složité, které je potřeba mít spolu s tím alkoholem a je to jakýsi průvodní list toho alkoholu, který musí mít každý, kdo v tu dobu, v tu chvíli ten alkohol vlastní, ať je to výrobce, ať je to skladník, nebo skladovatel a nebo prodejce u sebe. Tak, aby jej mohla Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontrolovat, že opravdu jde o alkohol, jehož původ je dosledovatelný. 

Moderátor:


Takže to je to, čím jste mě doplnil v tom úvodu? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Ano. 

Moderátor:


Problém má řada lidí také s tím, že prodávat se teď má alkohol vyrobený před rokem 2012. Jenže to datum výroby na láhvích většinou není, nebo alespoň laik prostě nenajde. Tak co s tím? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Ano, to je, na některé, on na láhvích být nemusí. Na některých je, na některých není. Podstatné je, že ten prodejce musí mít doklad. Nebude-li mít ten doklad třeba o tom, že tu láhev koupil v loňském roce, nebo byla vyrobena, pokud to nemá, nedá se nic dělat. 

Moderátor:


To znamená, že v takovém velkém hypermarketu každý chodit za prodejcem, aby ukázal doklad té které láhve? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


V hypermarketu ne, ne, ne, v hypermarketu musí mít oni doklad, že znají místo původu, v případě, že ho neznají, nemohou to mít vůbec na pultě. 

Moderátor:


Takže máme věřit jim? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Ano, je to všechno... 

Moderátor:


A co my, kde ta důvěra třeba taková není, večerky, menší obchody? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


... celé to je především na odpovědnosti prodejců, oni musí garantovat lidem, že to, co prodávají, je v pořádku. My... 

Moderátor:


Jistě. To tu bylo, jak to dopadlo, víme, protože zkrátka lidi teď budou mít větší strach koupit nějakou láhev tvrdého alkoholu a budou se chtít dopídit toho, odkud ta láhev pochází a zda si ji skutečně mohou bezpečně koupit. 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Ano, v případě, že budu přesvědčený jako zákazník a nejsem, nebudu si jistý tím, že kupuju něco jistého, prostě to nekoupím a je na obchodníkovi, aby přesvědčil zákazníka. To znamená, je na vůli obchodníků a prodejců, zda zveřejní i ty certifikáty nebo rodné listy jednotlivých alkoholů tak, aby přesvědčil zákazníky, že u nich má nakoupit. My jsme všechny varovali, že opravdu v okamžiku, kdy nebudou mít pocit, že mají jistotu, ať si ten tvrdý alkohol raději odpustí a dají si něco jiné anebo ať ušetří játra i ledviny. 

Moderátor:


Přesto, že to úplně nepatří do vaší gesce, musíme zmínit i to, že hospodští se mimo rekord netají tím, že se starý alkohol z otevřených láhví bude postupně přelévat do těch nově okolkovaných a prodávat. Ani dva barmani, hosté našeho předchozího interview před hodinou, nevěří, že se načaté láhve budou vylévat. 

Vladimír PRSTECKÝ, spolumajitel Bernies Irish Pub:


Upřímně si myslím, že nikoliv. 

Moderátor:


A co vy, pane Vojíři? 

Václav VOJÍŘ, majitel, Coctail bar Bugsy’s:


No, já jsem přesvědčen o tom, že pokud se to dělo do teď, tak nevím, proč by se to najednou dít nemělo a na úplnou férovost všech samozřejmě spoléhat nelze. 

Moderátor:


Pane ministře, tohle sice má kontrolovat hygiena, která není ve vaší kompetenci. Umíte vy si ale osobně představit ten mechanismus, jak je možné zkontrolovat to, jestli barman nenalévá do načaté nové láhve starý obsah? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


To je opravdu věcí hygieny. Já k tomu mohou říci jenom jednu zásadní věc. Každý, kdo bude chycen, toho čeká kriminál. Tam to bude absolutně bez pardonu. Objekt, respektive ta restaurace, případně to zařízení, kterého se to bude týkat, bude uzavřen. Prostě budou tvrdé tresty vůči těm, kteří něco takového nebudou dodržovat. To já bych všechny varoval, jestli to budou tímhle způsobem zlehčovat a budou říkat, no, tak vždycky se to dělalo, tak to budeme dělat teď. V okamžiku, kdy se na to přijde a hygiena a i všechny ostatní dozorové orgány se na to budou soustředit, pak prostě je čekají bezpardonové tresty. 

Moderátor:


Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Děkuju vám za váš čas a odpovědi. Na shledanou. 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Na shledanou. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR