Ekonomika ČT24

24. září 2012
Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A na telefonu v tuto chvíli Petr Bendl, ministr zemědělství, dobrý večer, vám přeji. Pane ministře, vy jste jel s nějakým předsevzetím do Bruselu, jak vás tedy členové Evropské unie a eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele přijali, co jste jim nabízel jako východisko z této situace? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já jsem dnes představil panu komisaři Dallimu principy návrhu řešení, které chystá česká vláda. Pan komisař s tím byl srozuměn a myslím si, že pochopil, jaký záměr máme. Ujistil jsem ho, že chceme postupně uvolňovat trh s lihovinami, ale to zajištění garance, že se jedná o legální produkci. Zároveň jsem ho informoval o tom, že Policie České republiky odhalila zdroj metylalkoholu a že se potvrdilo, že se jedná o produkci nelegální, že naše legální produkce našich výrobců je v pořádku. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Chápu to tedy správně, pane ministře, že tím, že ve středu se začne uvolňovat částečná prohibice na tvrdý alkohol v České republice, to znamená, že už se pomalu bude moci s novými kolky prodávat tvrdý alkohol, tak se také zmírní zákaz vývozu? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme se navzájem s panem komisařem ujistili, že se budeme informovat a pan komisař vyjádřil názor, že je samozřejmě věcí české vlády, jaká opatření přijme, to co ale je důležité i pro Českou republiku, je pravidelně informovat komisaře a jeho tým o tom, co Česká republika chystá tak, aby nedocházelo k dezinterpretacím a zároveň aby ostatní členské země, budou-li se tázat Evropské komise, měli relevantní informace, v tomto nám pan komisař Dalli nabídl pomoc a my jsme za ni rádi. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

To ale neznamená, pokud vám správně rozumím, že tvrdý alkohol půjde hned ve středu přes hranice této republiky? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme mluvili i o té záležitosti, kterou učinili Poláci a Slováci, že předpokládáme, že budou jednat zrcadlově, tak jak bude jednat i Česká republika. To znamená, že dojde k uvolňování, postupnému uvolňování trhu i na území Polska a Slovenska s tím, že samozřejmě o tom bude informována i Evropská komise. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A je zapotřebí, aby si i vláda vyladila nějakým způsobem noty nebo máte vy to rozhodující slovo a můžete už teď říci, jak to tedy od středy přímo bude? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne, to já neumím v tuto chvíli říct. Vláda musí přijmout principy a případně modifikovat nařízení ministra zdravotnictví či to udělat formou nařízení vlády, to v tuto chvíli neumím definovat. Já mohu garantovat, že přineseme za ministerstvo zemědělství podklady takové, aby o nich mohla vláda relevantně rozhodovat. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ale prozatím platilo datum 26. září, což je středa, pokud se nepletu, a tehdy by mělo dojít k uvolňování částečné prohibice. Toto datum stále sedí nebo budete ještě potřebovat? 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To datum vzniklo s mediálními konfrontacemi. Nikdy nebylo pevně stanoveno, nikdo se na tom neusnesl. Já jsem pouze řekl novinářům, že jsme připraveni na středečním jednání vlády tento materiál přinést. Jestli to vláda udělá ve středu, nebo ve čtvrtek ráno, to já neumím říci, ale určitě v řádech dnů. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ještě mi, prosím, řekněte, vzhledem k tomu, že jste sám v Bruselu a jednáte s jednotlivými ať už eurokomisařem nebo členy Evropské unie, mají pocit, že pokud by Česká republika, kabinet Petra Nečase přistoupil k uvolňování prohibice, že by třeba ze strany Bruselu bylo přistupováno k nějakým dalším opatřením, aby stále ještě se alkohol nedostával přes hranice republiky nebo že to nechají na benevolenci právě vás, členů vlády. 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Byli jsme ujištěni, že je věcí vlády, jaká opatření přijme, nicméně chtějí být informováni, aby nebyli překvapováni, aby ta interpretace byla stejná, aby kroky byly jednoznačné a průhledné, aby nedocházelo k dvojímu vysvětlování. Na jednání Rady ministrů zemědělství jsme byli veřejně pochváleni polskou stranou, že děkuje za poskytování aktuálních informací a za velmi dobrou spolupráci s našimi dozorovými orgány, což jsem sám byl překvapen. Nicméně myslím si, že kolegové chápali tu situaci. Jak říkám pochopil celý náš záměr i pan komisař s tím, že je s tím srozuměn. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já vám děkuji, pane ministře, díky, že jste si udělal čas na ČT 24, přeji hezký večer. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR