Pavel Žáček v 90' ČT24: Začíná třídenní summit NATO

9. července 2024
Začíná třídenní summit NATO

(ČT 24) Summit NATO ve Washingtonu se koná ve stínu jednoho z nejmasivnějších ruských útoků na Ukrajinu za poslední měsíce. Čeští politici ve vysílání ČT mluvili o vzkazu ruského vůdce Vladimira Putina i o tom, jaké debaty úder vyvolá na summitu.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Terčem masivního ruského útoku se stala dětská nemocnice, obytné domy, poničena byla i porodnice. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) událost summit ovlivní. „Protože je to určitý politický signál. Byly to civilní objekty,“ poznamenal Žáček.

Míní, že těmito útoky budou účastníci summitu argumentovat. Upozornil nicméně, že většina závěrů schůzky je připravena dopředu. „Speciálně ta opatření vojenského charakteru, podpora Ukrajiny. Nicméně bude to zarámováno tím brutálním aktem teroristického ruského režimu,“ dodal Žáček.

Pavel Žáček se nedomnívá, že by Rusko krok vnímalo jako zapojení Aliance do konfliktu. „Myslím si, že k tomu NATO přistupuje poměrně pozdě – po dlouhé diskuzi, po dlouhém zvažování, také po analýze ruských kapacit a budoucího vývoje války z ruské strany. A také, přiznejme si, pod tlakem určité politické situace – spekulace o tom, že to může být příprava i na to, že by Donald Trump mohl vyhrát ve Spojených státech volby,“ řekl Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek