ČRo Plus: Výhrůžky patří k hybridní válce, říká Pavel Žáček

7. června 2024
ČRo Plus: Výhrůžky patří k hybridní válce, říká Pavel Žáček

(ČRo Plus) Ukrajinci podle dostupných zpráv využili souhlasu západních zemí s použitím jimi dodaných zbraní na útoky na ruském území. Především Spojené státy a Německo dlouho váhaly takový souhlas dát, navzdory argumentům, že napadený stát má právo se bránit i těmito prostředky. Důvodem k opatrnosti byla především obava z ruské reakce.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Vidíme, co způsobují politické limity z obav, jak by se k tomu stavělo Rusko: kolabuje ukrajinská kritická infrastruktura, dopadají rakety a bomby na civilní cíle,“ říká předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). „Zabránit tomu můžeme jedině tím, že posílíme možnosti ukrajinské reakce zasahovat vojenské cíle, ze kterých Rusko útočí na Ukrajinu.“

Dráždění nepřítele

„Rusko a Putin velmi dobře reaguje jenom na sílu. Velmi dobře si uvědomuje, jak by mohly reagovat ostatní státy, které mají jaderné zbraně k dispozici. Proto by nepoužil ani taktické jaderné zbraně,“ domnívá se Žáček.

Obrana strategických cílů, jako jsou letiště nebo rafinerie, je podle něj legitimní i z hlediska mezinárodního práva, proto je naší povinností poskytnout k ní Ukrajině nástroje.

„Musíme použít maximum prostředků, které nebudou na úrovni konfliktu, protože zapojit se do toho nikdo nechce. A nezapojí se, pokud Rusko nezaútočí. Nicméně musíme umožnit Ukrajině se efektivně bránit,“ apeluje Žáček.

Válečné reparace

Podle Žáčka je pomoc Ukrajině nejen v zájmu České republiky, ale i dalších zemí, které se do ní zapojují. Navíc upozorňuje, že jakákoliv dodávka zbraní vychází z bilaterálních smluv mezi Ukrajinou a daným státem, aniž by do ní byla zapojena Severoatlantická aliance.

„NATO žádné technologie nemá. Mají je jednotlivé členské státy, které si je zaplatí ze svých daní,“ uvádí na pravou míru Žáček. „Aby Rusko neokupovalo Ukrajinu, nezměnilo poměr sil, a tím nepřiblížilo možnost horkého konfliktu i vůči Evropě nebo vůči vůči NATO, je nutné Ukrajinu podporovat,“ opakuje Žáček.

Naopak podle Žáčka je taková situace nepředstavitelná už z toho důvodu, že podle mezinárodního práva je Rusko agresor a kromě uznání odpovědnosti by muselo platit vysoké reparace. To ovšem není v souladu s jeho současnými výbojnými tendencemi.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek