Písemná interpelace na ministra průmyslu ve věci budovy Petschkova paláce, národní kulturní památky

9. února 2021
Písemná interpelace na ministra průmyslu ve věci budovy Petschkova paláce, národní kulturní památky, užívané resortem ministerstva průmyslu a obchodu

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka ve věci budovy Petschkova paláce, národní kulturní památky, užívané resortem ministerstva průmyslu a obchodu.

Vážený pane ministře,

v souvislosti se zvýšeným zájmem o naše národní dějiny a důrazem na paměťovou agendu se na Vás obracím s několika otázkami, vztahujícími se k budově národní kulturní památky Petschkova paláce, novoklasicistní budovy č. p. 931 na Novém Městě v Praze, situované na nároží ulic Politických vězňů a Washingtonovy, které je bezprostředně spjata s jednou z nejtragičtějších etap našich moderních dějin, okupací naší vlasti hitlerovským Německem.

Především by mě zajímalo:

1/ Které úseky (útvary) ministerstva průmyslu a obchodu ČR sídlí v této budově a o kolik jde přesně zaměstnanců?

2/ Jakým způsobem je ze strany Vámi řízeného resortu zajišťována pieta ve vztahu k tomuto místu, centrále někdejší řídící úřadovny gestapa, tragicky spjaté s osudy mnoha českých vlastenců?

3/ Na jakém základě je realizována výstava vztahující se k době nesvobody či jiná spolupráce s Českým svazem bojovníků za svobodu?

4/ Kdy, v jakých prostorech Petschkova paláce a v jakém rozsahu byla tato výstava instalována a jak byl zajištěn přístup veřejnosti?

5/ Jaké celkové náklady resort vynakládá na správu této národní kulturní památky a kolik vyčleňuje bezprostředně na pietní či historické aktivity připomínající dobu nacistické okupace.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek