Neměla by animozity promítat do rozhodování

31. července 2012
Neměla by animozity promítat do rozhodování

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítá, že by postupoval pomalu, když novou pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou jmenoval až včera, šestnáct dní po svém nástupu do čela ministerstva. Čistek se na vrchním státním zastupitelství podle svých slov neobává, očekává však stabilizaci úřadu.

Pane ministře, proč ty "tanečky" okolo jmenování Lenky Bradáčové? Neuškodilo vám to? 

Na ministerstvo jsem nastoupil v mimořádně mediálně nešťastnou dobu. A se šrámy na pověsti jsem počítal. Ale opakuji, že jsem se o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na její jmenování rozhodoval pouze šestnáct pracovních dní. Každý normální člověk musí uznat, že to není na tak závažné rozhodnutí dlouhá doba. Což mimochodem potvrdil na tiskové konferenci i Pavel Zeman. 

Nemyslíte, že celé to "divadlo" okolo uškodilo celé ODS? 

To se pozná ve volbách. 

Co přesně čekáte od nové vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové? 

Stabilizaci úřadu a zabezpečení normálního chodu, tedy takového, aby se o něj už nemusela tolik zajímat veřejnost a média. 

Mluvil jste o nastavení klidu a míru. Ale nová šéfka musí mít přehled o svém úřadu, co když najde problémové lidi? 

Slova o klidu a míru se nevztahovala pouze k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Naprosto chápu, že nová manažerka si musí uspořádat věci podle svého. Jde mi jen o to, aby nedocházelo k personálním čistkám tam, kde to není odůvodněné, včetně státních zastupitelství podřízených Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. 

Chtěl jste po doktorce Bradáčové ujištění, že se nebude mstít. Co jste tím myslel? 

Protože v soustavě státního zastupitelství pracuje dlouho, nerad bych, aby se různé osobní animozity, které vznikají v každém zaměstnání, promítaly do jejího rozhodování. 

Můžete ty animozity nějak specifikovat?
 

Mluvím obecně. V soustavě probíhal neklid a každý si jistě nese nějaké šrámy z toho, co bylo. Důležité nyní je dívat se jen do budoucna. 

Proč jste se tedy nakonec rozhodl pro Lenku Bradáčovou? 

Při rozhovorech o koncepci státního zastupitelství jsme se shodli, jak by mělo vypadat. Mluvili jsme i o zákonu o státním zastupitelství a některé věci ve shodě přepracujeme. Kdybych ji nejmenoval, musel bych vyjmenovat důvody, ale ty důvody nejsou. 

Bojíte se vy nebo ODS nějakých čistek pod taktovkou pražské vrchní žalobkyně? 

To jsou nesmysly. Kdybych se obával čistek, tak bych ji nejmenoval. 

(Autor: Tereza Strnadová)

JUDr. Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda strany
neuvolněný radní statutárního města