Více povinností, více vlivu, více prestiže

18. ledna 2012
Více povinností, více vlivu, více prestiže

Štrasburk - Poprvé od svého zvolení zasedalo nové předsednictvo Evropského parlamentu. Toto předsednictvo, které se skládá se z předsedy, 14 místopředsedů a 5 kvestorů, bude po dobu dvou a půl let řídit chod Evropského parlamentu. V nové roli místopředsedy se ho účastnil také Oldřich Vlasák. Zeptali jsme se ho proto, jak nová funkce změní jeho dosavadní působení v Bruselu i práci doma v České republice.

Jaké nové povinnosti z této funkce pro Vás vyplývají? Už jste si v předsednictvu rozdělili kompetence?
 
Patrně nejvíce viditelné je, že místopředseda Evropského parlamentu řídí schůzi, když není přítomen předseda. To je však spíše formální záležitost. Mnohem důležitější je, že místopředsedové mají na starosti mezinárodní vztahy, přijímají zahraniční návštěvy, pečují o technické podmínky, personál, lobbisty apod. Patrně nejvýznamnější funkcí je pak zastupování Evropského parlamentu v tzv. smírčím výboru, kde se rodí kompromisy nové legislativy. Navrhují také rozpočet Evropského parlamentu a rozhodují o částkách přidělovaných politickým skupinám. 
 
Přináší nová funkce také více peněz a jiné výhody?
 
Po pravdě řečeno o to jsem se zatím moc nezajímal. Vím však, že na rozdíl od českého parlamentu nebo německého Bundestagu předseda ani místopředsedové Evropského parlamentu nemají za svoji dodatečnou práci ani jedno euro navíc, jejich plat tak zůstává naprosto stejný. Kolegové mi říkali, že místopředsedové mají možnost zaměstnat asistenta navíc a mají jinou kancelář. Takže mne čeká stěhování.
 
Co předcházelo Vašemu zvolení místopředsedou?
 
Do předsednictva jsem kandidoval jako jediný zástupce frakce Evropských konzervativců a reformistů. Toto místo jsem si však v primárkách musel tvrdě vybojovat. Ve volbách jsem s 22 hlasy porazil bývalého vícemaršálka polského senátu a později státního tajemníka polského prezidenta Ryszarda Legutka, který dostal sedm hlasů, a nynějšího místopředsedu, dlouholetého europoslance a bývalého předsedu delegace britských konzervativců Gilese Chichestera, který obdržel osm hlasů. Vedl jsem také poměrně rozsáhlou kampaň s cílem zajistit větší otevřenost a transparentnost rozhodování předsednictva. Díky této kampani i dosavadní aktivní spolupráci s mnoha kolegy jsem získal 223 hlasů, což je nejvíce z kandidátů z nově přistoupivších členských států a nejvíce z jiných politických skupin. Vzhledem k tomu, že jsem byl kandidát středně velké frakce s 53 poslanci, považuji to za obrovský úspěch a závazek do budoucna.
 
Členy Evropské unie jsme již od roku 2004. Podařilo se již některému z Čechů dostat se na tento významný post?
 
Češi jsou tradičně v boji o místopředsednické posty úspěšní. Zatímco poslanci ze zemí podobné velikosti jako je Slovensko, Rakousko, Dánsko, Švédsko či Irsko v minulých třech volbách takový mandát nezískali, my jsme už dva místopředsedy měli. Prvním Čechem, který byl zvolen do předsednictva Evropského parlamentu hned po našem vstupu do Evropské unie, byl můj kolega Miroslav Ouzký, od poloviny roku 2009 zastával tuto funkci také sociální demokrat Libor Rouček. Největší počet místopředsedů pak tradičně mají Němci a Italové, dále pak Francouzi, Španělé, Britové a Poláci. Vzhledem k počtu poslanců jsou dlouhodobě úspěšní také Řekové.
 
Budete se i nadále zabývat regionální politikou na evropské úrovni?
 
Zcela určitě ano. Právě nyní se totiž v Bruselu rozhoduje o evropských fondech, a to jak všichni víme, jsou velké miliardy. Jako jediný Čech v europarlamentní pracovní skupině k budoucnosti kohezní politiky mám jedinečnou možnost právní rámec využívání fondů ovlivnit. Již teď se mi podařilo prosadit větší podíl prostředků pro města a zajistit silnější mandát pro rozhodování samospráv. Za posledních sedm let v Bruselu jsem získal spoustu přátel a známých včetně předsedkyně našeho výboru Danuty Hübner či odpovědného komisaře Johannese Hahna, kteří o evropských fondech skutečně rozhodují. Mám přístup k informacím z první ruky i detailní znalosti jak a co funguje i nefunguje v praxi. Bylo by škoda tyto znalosti a sociální kapitál zahodit.
 
Budete nyní častěji ve Štrasburku či v Bruselu, než tomu bylo dříve?
 
Předsednictvo se obvykle schází dvakrát do měsíce. Velká část povinností místopředsedy se kryje s plenárním shromážděním, na kterých mám již teď téměř 90procentní účast. Takže nepředpokládám, že bych nějak dramaticky zvyšoval svoji účast ve Štrasburku či Bruselu. V Hradci Králové mám svou rodinu, mám tam své přátele, své voliče, a tak jako doposud se proto vždy budu snažit být v pátek a o víkendu v Čechách.
 
Zastáváte řadu funkcí v rámci EU, EP i u nás v České republice, budete v nich pracovat i nadále, nebo zvažujete z některých odstoupit?
 
Jsem Hradečák. Práci v zastupitelstvu i ve správní radě hradecké univerzity se budu věnovat i nadále. Stejně tak si zachovám své funkce  na evropské úrovni, a to jak pozici koordinátora naší frakce pro evropské fondy, tak pokladníka europoslaneckého klubu ODS. Zvažuji však, že již plně přenechám svoji pozici místopředsedy Svazu měst a obcí ČR svým kolegům starostům. V polovině loňského roku jsem se rozhodl přenechat pozici předsedy Svazu svému kolegovi kladenskému primátorovi Danu Jiránkovi. Nyní je čas, abych po nastartování evropské agendy předal také pomyslné žezlo místopředsedy pro evropské záležitosti některému z kolegů, kteří se v Bruselu vyznají.
 
Ing. OLDŘICH VLASÁK (1955) – Poslanec  Evropského parlamentu od  roku 2004, opětovně byl do EP zvolen v roce 2009. Je členem politické skupiny Evropští konzervativci a reformisté (EKR), kde působí jako koordinátor pro evropské fondy. Pokračuje v práci ve výborech pro regionální rozvoj a pro dopravu a cestovní ruch. Současně působí v delegacích pro Smíšené parlamentní shromáždění s Afrikou, Karibikem a Pacifikem, v delegaci pro vztahy s Mercosurem a Parlamentním shromáždění EU-Latinská Amerika. V europoslaneckém klubu ODS zastává funkci pokladníka. Od roku 2004 působí také jako výkonný prezident Rady obcí a regionů (CEMR). Do poloviny roku 2011 byl předsedou Svazu měst a obcí ČR, nyní je jeho místopředsedou pro evropské záležitosti. Od roku 1994 doposud je zastupitelem města Hradec Králové, před svým zvolením do Evropského parlamentu byl v letech 1998 - 2004 jeho primátorem. Dále zastává funkci předsedy Správní rady Univerzity Hradec Králové. 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda Evropského parlamentu
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města