Naše banky nemohou zachraňovat ty špatně hospodařící

26. října 2012
Naše banky nemohou zachraňovat ty špatně hospodařící

Představitelé států Evropské unie se shodli na ustavení jednotného bankovního dohledu. Vše by mělo být schváleno již do konce letošního roku a dohled začne fungovat v průběhu roku 2013. Podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa by mohly banky problémových zemí začít čerpat přímou pomoc ze záchranného fondu eurozóny hned po plném zavedení tohoto jednotného dohledu.

Proti tak rychlému přijetí původně vystupovaly Německo a Česká republika. V minulých dnech se také Poslanecká sněmovna PČR  většinou svých hlasů postavila v souladu s dřívějším usnesením výboru pro evropské záležitosti proti návrhu směrnice, která má v Evropské unii zavést nová pravidla pro řešení bankovních krizí.
 
Ano, Česko v Bruselu ještě může zablokovat chystaný vznik bankovní unie, obáváme se totiž plánovaného přenosu dohledu nad činností bank z národní úrovně na Evropskou centrální banku. Směrnice především neúměrně posiluje evropské kontrolní orgány a ohrožuje stabilitu bankovního sektoru členských států, protože počítá s poskytováním vzájemné finanční pomoci mezi jednotlivými členy bankovních skupin. Hrozí tak riziko, že z dceřiných společností zahraničních bank, které působí v České republice, budou odtékat finanční prostředky na záchranu bank v jiných státech.
 
Kdo nám zaručí, že zahraniční vlastníci bank neodčerpají peníze ze svých „českých dcer“? Nejsem si jistý, jestli by zahraniční mateřské banky, které mají u nás dcery, ať už je to Societé General, Erste nebo KBC, nemohly v rámci vlastního fungování stáhnout část aktiv tak, aby celkově tato banka navenek splňovala veškerá kritéria. Ta obava tady panuje, a dokud nebude jasné, že kompetence České národní banky, která zatím může zastavit takovýto přesun aktiv, nebude nějakým způsobem potvrzena, nebo nebude garantována stabilita našich bank, byl bych opravdu velmi zdrženlivý a naše bankovní úřady hájil. Je potřeba říci, že Česká republika do bank před pár lety „nalila“ zhruba půl bilionu korun, což zaplatili čeští občané. Naše banky jsou naprosto zdravé. Nevím tedy, proč bychom teď měli saturovat některé špatně hospodařící banky v jiných zemích Evropské unie.
 
Na druhou stranu je však potřeba zdůraznit, že náš stát se nebrání bankovnímu dohledu jako takovému ze strany Evropské centrální banky, vždyť jsme součástí společného trhu a společných pravidel v rámci Společenství. Rozhodně bychom se měli i nadále účastnit veškerých jednání a prosazovat naše připomínky. V rámci vyjednávání bankovního dohledu nám musí být dány pro naše banky jasné garance.
 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města

Štítky:
evropská unie