Vystoupení na Plenárním zasedání EP k problematice: Nástroje pro sdílení rizika pro členské státy, jejichž finanční stabilita je

18. dubna 2012
Vystoupení na Plenárním zasedání EP k problematice: Nástroje pro sdílení rizika pro členské státy, jejichž finanční stabilita je

Ke zprávě Danuty Marii Hübner, která se týkala nástrojů pro sdílení rizika pro členské státy, jejichž finanční stabilita je postižena či ohrožena závažnými obtížemi, vystoupil za skupinu EKR Oldřich Vlasák.

Vážené dámy a pánové, 
 
diskutujeme dnes opatření, kterým se Evropská komise snaží řešit dopady vysokého zadlužení některých členských států, ve kterých jsou problémy s likviditou a de fakto poskytováním úvěrů. 
Dopady zadlužení, jehož jednou z příčin jsou podle liberálních expertů i samotné evropské fondy, které pro některé státy dlouhodobě představují levné peníze. I tyto levné peníze však státy musejí spolufinancovat, což dále omezuje jejich veřejné rozpočty. Pokud navíc státy využily tyto peníze na realizaci neproduktivních a neefektivních investic, což se v mnoha případech stalo a děje i nadále, ve skutečnosti se jedná o velmi drahé peníze, které jsou jednou z příčin současných problémů. 
Přesunout část alokací do rizikových úvěrů podle mého názoru není cesta správným směrem. Přestože si myslím, že je pro evropskou ekonomiku správné usnadnit schvalování úvěrů, ať už ze strany EIB nebo jiných finančních institucí, jsem přesvědčen, že přílišná ingerence do trhu s úvěry není vhodná. 
 
Možná je totiž správně, že některé bankovní produkty nejsou pro některé subjekty dostupné. 
Každá banka včetně EIB totiž musí podle svých běžných kritérií a postupů vyhodnotit riziko úvěru a podle něj nastavit úrokovou sazbu tak, aby pokrývala veškeré náklady na zapůjčené peníze. Pokud se žadatel pohybuje na pomezí investičního a spekulativního stupně, je jeho úroková míra výrazně vyšší případně úvěr nezíská. 
 
Pokud ho v budoucnu získá jen proto, že nyní přelijeme část prostředků z kohezní politiky do záruk, není to podle mého názoru ideální. Vyřešíme totiž nynější problém nízké likvidity, ale brzy budeme muset řešit problém nesplacených úvěrů a ekonomice tak nepomůžeme. 
 
Chtěl bych proto apelovat na všechny zúčastněné, aby byl v souvislosti s evropskými fondy do budoucna kladen maximální důraz na posílení efektivity kohezní politiky oproti „pouhé“ finanční absorpci. To je ostatně ta jediná správná cesta."
Ing. Oldřich Vlasák

člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
místopředseda EP