Dvacet minut Radiožurnálu

11. ledna 2012
Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Peníze na vyrovnání státu s církvemi se mají najít úsporami v rozpočtu a omezením byrokracie, přispěje svým dílem k úsporám i Poslanecká sněmovna? Ukončily restituce sérii koaličních krizí nebo napětí mezi stranami stále graduje? A zvolí si Češi v přímé volbě historicky první prezidentku? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijala předsedkyně Poslanecké sněmovny, první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vítejte u nás.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Pěkný podvečer přeji.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Paní předsedkyně, přes tu shodu, kterou v otázce nakonec ve vládě nebo vláda našla, je tu ještě názor téměř tří čtvrtin občanů České republiky, podle průzkumů tedy zhruba 70 %, kteří si myslí, že stát církvím majetek neměl vracet. Považujete za ODS podstatné a nutné tento názor lidí nějak upravovat, měnit pokusit se ho?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Považuji za potřebné, užitečné a správné se pokusit ten názor pozměnit, podívat se na podstatu toho jevu vrácení majetku církvím a náboženským společnostem očima každého z nás, očima každého jednotlivce a pokusit se obrátit mysl každého z nás k tomu, jak by se cítil sám, kdyby jemu bylo něco ukradeno a měl by se po léta domáhat nápravy, ať by to bylo kolo nebo auto nebo cokoliv jiného a cítil by velkou křivdu a nespravedlnost, kdyby se mu té nápravy nedostalo. Pochyboval by o tom, jestli žije v právním státě, jestli tedy to základní, co mu má stát poskytnout, tedy výkon spravedlnosti, mu je poskytováno za jeho peníze, které platí jako daňový poplatník. A toto si myslím, že dokud nedostaneme do té mysli jako do toho základního pocitu výkonu spravedlnosti, tak se budeme přít s tou dvoutřetinovou většinou o tom, jestli to správné je, nebo není, protože je pravda, že řada lidí necítí sounáležitost s církvemi, nejsou věřícími, nenacházejí duchovní oporu třeba u některých náboženských společností nebo církví, a proto si myslí, že ten majetek je odlišný, ale ono je to úplně stejné. Prostě někomu majetek patřil, byl mu ukraden v době komunistů, chybou politické reprezentace bezpochyby je, že nebyl vrácen v době, kdy ten étos společenský na začátku devadesátých let byl restitucím obecně nakloněnější tak, jako byly přijímány restituce, kdy byl pokus o nápravy některých majetkových křivd, tak se ten zákon jmenoval, a vracely zemědělské majetky, které byly ukradeny bývalým sedlákům a podobně. Byť to nebylo dokonalé, ale přesto ta společnost cítila, že to je správné. A teď po těch 20 letech odkladů a neúspěšných pokusů najednou tento étos je pryč a přesvědčování je složitější.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

ČSSD znovu dnes také upozornila, že návrh je nešťastný a zopakovala, že hrozí prolomení restituční hranice z 25. února 1948. Vylučujete takový následek vyrovnání státu s církvemi?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já toto naprosto kategoricky vylučuji. Všechna právní vedení, která byla vedena během těch přípravných fází, během přípravy toho návrhu zákona, ať už v roce 2008, protože to vychází z podobných principů, tak i té vlastně změny, která je připravena nyní, tak byla vedena právě s odbornými konzultanty, abychom se vyhnuli jakémukoliv možnému riziku. Čili toto opravdu nehrozí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Pokud v koalici zněla ultimáta, zatím to byla ultimáta ze strany Věcí veřejných. Právě u vyrovnání státu s církvemi jsme se dočkali ultimáta ze strany ODS. Čím to, že právě v tomto bodě? Došla trpělivost, bylo to natolik podstatné téma, proč?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já bych to trošku obrátila. Nechci tady z toho dělat nějakou chytristiku. Ale pravda je, že to ultimátum ohledně církevních restitucí a náhrad vyšlo z Věcí veřejných. Ta reakce ODS nebyla ultimátem, byla pouze reakcí na ultimátum Věcí veřejných, které vedly řadu měsíců jednání, jako celá koalice vedla, podepsaly se pod přípravu toho zákona, pod jeho základní vymezení a najednou kladly ultimativní podmínky, že nepodpoří ten zákon, když, že nepodpoří zase znovu když. Takže tady už bylo potřeba jasně říct - buďto je to vládní koalice, která se na něčem shodla. Shodla se na principu vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ve chvíli, kdy vznikala, tedy podepisovala koaliční dohodu, přetransformovala tuto koaliční dohodu do vládního programového prohlášení, s nímž získala důvěru Poslanecké sněmovny, pokračovala v přípravách tak jako v ostatních prioritách...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Nezlobte se, že vás přeruším, ale takové tanečky jsme u Věcí veřejných viděli třeba i v otázce rozpočtu a tam nedošlo na takové dupnutí si ze strany premiéra, proč až teď nebo proč právě teď?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já bych to nedávala do nějaké souvislosti, že se čekalo na nějakou dobu a teď už si dupneme, teď už přetekl pohár naší trpělivosti, a proto si dupneme. Prostě byl to jeden ze základních pilířů existence této vlády. Považujeme to za důležité zejména k tomu nastolení normálních poměrů. Je to dokončení, dá se říci, transformace naší společnosti do normální společnosti, kde se základní principy opravdu ctí, i když se to někomu nezdá a zdá se mu, že ho to v tuto chvíli bolí, když se mají platit restituční nároky církví. Ale myslím, že bylo správné říct a tak dost, tady na tom už to tak dál pokračovat nejde.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jestliže premiér nastavil teď tuto koaliční komunikaci na bázi ultimátum proti ultimátu, čeká nás ještě nějaké další, nebo si myslíte, že tím situace v koalici vygradovala a teď už se bude jen uklidňovat? Je tam nějaký neuralgický další bod, od kterého vy čekáte třeba problém?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já z toho samozřejmě žádnou radost nemám, že tato vládní přestřelka přišla hned v úvodu nového roku, že to opět bylo vybičováno až tedy do otázky, zda vláda vydrží, nebo padne, že tak, jak získávala ta vláda koaliční schopnost spolupráce, že zase znovu do toho vlétla tato rozbuška. Z toho nikdo nemůže mít radost, já taky ne. Jestli to je poslední moment, který i na veřejnosti vlastně způsobuje to, že vláda ztrácí body, to si nikdo netroufá říct. Mně by se líbilo, kdyby taková větší odpovědnost ke koalici, ale také k občanům u těch jednotlivých stran byla, teď tedy bohužel mluvím více k Věcem veřejným, protože myslím, že i tím nekonečným vyjednáváním nočním, kdy jejich ministři místo toho, aby seděli ve svých úřadech a řešili věci, tak jsou na ranním zvláštním zasedání Věcí veřejných, odpoledním pětihodinovém, pak nějakém tajném nočním, pokračují zase ráno, tak se mi zdá, že odpovědnost vůči voličům v tuto chvíli byla zanedbána. Je zde jistě řada rizik, jedním z rizik nebo otázek pro koalici může být to rozhodnutí tedy státních žalobců, zda postaví Víta Bártu, předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných, před soud, protože to samozřejmě by byla zvláštní situace, která by nutila koaliční strany se zabývat touto situací. Nechci nic předjímat, ani mi to nepřísluší, ale obávám se, že všem třenicím v koalici prostě není konec, také z toho důvodu, že letos na podzim nás čekají dvoje volby, volby do třetiny Senátu a krajské volby a obecně volební rok nepřispívá k žádné soudržnosti ani uvnitř koalice, ani k většímu pochopení mezi koalicí a opozicí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Specifikujte to, prosím, čeho konkrétně se obáváte v případě toho, že by Vít Bárta stanul před soudem?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Obávám se toho, že by to bylo vnímáno jako zvláštní případ, kdy předseda poslaneckého klubu ze závažných důvodů čelí soudnímu stíhání. Samozřejmě, že já jsem zastáncem principu presumpce neviny a čekala bych na to rozhodnutí soudu, z něhož může vyjít, že Vít Bárta se ničeho nedopustil právě tak, jako může ten rozsudek vyznít opačně. Čili na ten rozsudek bychom si všichni museli počkat, než bychom činili jakékoliv závěry. Ale pro důvěryhodnost toho, dejme tomu, parlamentního jednání by to bylo asi složité mít soudně stíhaného předsedu poslaneckého klubu. Uvidíme, jak ta situace nakonec dopadne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Má už ODS jasno, jak by na takovou situaci reagovala?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, nezabývali jsme se tím zatím.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Věci veřejné nejprve navrhovaly ohledně restitucí odklad počátku splátek, pak přišli s nápadem sloučit ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo životního prostředí a tímto způsobem potřebné miliardy na vyrovnání ušetřit. Je to ještě stále na stole, nebo je to dokonce i něco, s čím by souhlasila ODS a šla byste tou cestou?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Obecně ten princip rušení byrokratické zátěže, zrušení některých úřadů, ten mně by se osobně líbil. ODS by se také líbil. Nelíbil se mi v případě, kdy byl vznesen 2 dny před hlasováním ve vládě o restitučních nárocích církví a náboženských společnostech, protože to bylo takové zvláštní hození tématu doprostřed stolu nepromyšleného. Proč zrovna tato dvě ministerstva, jak brzy by k tomu sloučení mělo dojít, jak by se to dělo, jaká by byla skutečná úspora, tím už se nikdo nenamáhal. Ale byla to taková líbivá karta, kterou najednou hodili na stůl. Z toho důvodu jsem ji odmítala. To, že šetření v rámci státní správy bych podpořila ve všech ohledech, to můžu potvrdit i na příkladu Poslanecké sněmovny.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Takže na příkladu Poslanecké sněmovny, jak vy hodláte přispět svou troškou do mlýna na šetření pro církevní restituce třeba přímo?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Nevím, jestli to bude pro církevní restituce, to jsem dnes pochopila, že bude tato rezerva hledána v rozpočtu ministerstva financí, pravděpodobně v kapitole všeobecná veřejná správa, ale všeobecná pokladní správa. Tak se přesně ta kapitola jmenuje. Ale my jsme například ve sněmovně stáli před rozhodnutím ministra financí ušetřit peníze již v roce 2010, kdy jsem nastoupila do své funkce v polovině roku 2010 a museli jsme ušetřit 10 %. To znamená 100 milionů z našeho miliardového rozpočtu. Udělali jsme to bez velkých dramat, nepotřebovali jsme kolem toho žádné zvláštní velké mediální tanečky, prostě ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jak to bude teď, tak bez dramat a bez tanečků jmenujte mi, kde chcete ušetřit?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

V podobných položkách, jako jsme to udělali tehdy. Trvá šetření například v tom, že jsem prosadila snížení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny z 5 na 3. Jenom na této úspoře za 4 roky se ušetří 25 milionů korun. Trvá mé rozhodnutí, že nebudu užívat vládní vilu, což znamená úsporu 4 miliony za 4 roky. Trvá mé rozhodnutí nevyužívat ochranné služby Policie České republiky, až na výjimečné případy, ale ten během posledních 4 měsíců vůbec nenastal, a tato úspora, jak jsem si jí počítala, dosáhne za ty 4 roky 17 milionů korun. Trvá rozhodnutí o tom, že budeme velmi úsporně si počínat při vysílání poslanců na zahraniční cesty, kde jsme přijali pravidlo, že za každý výbor, který je pozván svým kolegou-výborem do jiné země, takže mohou jet maximálně 4 poslanci, aby ta cesta byla racionální, aby měla náplň, aby tam strávili ten maximálně možný čas vhodně, pracovně. Takže toto je část úspor.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
 

To jsou opatření, která jsou již v běhu. A chystáte i nějaká nová pro tento, příští rok?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

V letošním roce vstupuje, nebo 1. prosince vstoupila například v platnost novela jednacího řádu Poslanecké sněmovny, která převádí agendu do elektronické podoby. To znamená, že ty náklaďáky, které vozily pořád papír, na který se tiskly všechny sněmovní tisky, zákony a tak dále, už nejezdí a vše se děje v elektronické podobě. To je tedy změna od 1. prosince, která se samozřejmě promítne zejména v letošním roce.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Máte spočítáno, kolik se ušetří?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tam máme spočítáno, že by to maximálně mohlo být 3, 4 miliony korun za volební období, tedy necelý milion za jeden rok. Pokračovat v těchto typech úspor. Samozřejmě musím být připravena na to, že ministr financí, který avizoval při schvalování státního rozpočtu ve sněmovně, že může přijít s jeho novelou a může přijít tedy se změnou i rozpočtu Poslanecké sněmovny, tak musím počítat s tím, že ve všech těchto položkách ještě budeme muset lidově řečeno šlápnout na brzdu a šetřit další částky, které zatím se nám zdá, že šetřit nebudeme muset.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jde třeba najít ještě nějaké úspory v příjmech přímo některých poslanců, v náhradách, v platech?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

To jsou mandatorní výdaje, tam, že bychom škrtali platy poslanců, náhrady, které jim náleží ze zákona, možné není. Bylo by možné šetřit například na mzdových výdajích, kdyby se snížily počty zaměstnanců Poslanecké sněmovny. Zatím je tam, myslím, kolem 300 zaměstnanců, ale není to v plánu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Varianta, že by si poslanci chtěli odhlasovat snížení příjmů, asi nehrozí?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Musím říct, že my jsme si snížili platy jako nikdo jiný ve státní sféře, a to o 17 %, žádné jiné snižování v žádné sféře nenastalo.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Na to si, paní předsedkyně, každý pamatuje, protože jste se pak bouřili, že jste si to snížili moc. Toho jste si jaksi nevšimli.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já jsem se nebouřila, já jsem uznávala, že prostě jsme to měli udělat a považuji to za správné. A že se někteří bouřili, to už nebudu komentovat. Prostě tato významná úspora nastala, tady já už nevidím prostor.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Bylo by dobré spojit restituce církevní s hlasováním o důvěře vládě?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já si myslím, že hlasování o důvěře vládě je takový specifický nástroj, který se má užívat velmi ojediněle, mimořádně. Nevidím důvod, proč by v souvislosti s tímto zákonem měl být použit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jak daleko je Miroslava Němcová od postu oficiální kandidátky ODS na prezidentku? Poslouchejte dál Dvacet minut Radiožurnálu. Paní předsedkyně, opravdu strana vyčkává s oficiálním výběrem kandidáta až na odhlasování způsobu volby, anebo už se uvnitř ODS skutečně odehrává nějaký boj o oficiálního kandidáta?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

My jsme o tom vážně na vedení ODS, tím myslím užší vedení, grémium ODS, ani výkonná rada jsme se tímto tématem nezabývali a když, tak pouze s konstatováním, že držíme řazení jednotlivých kroků tak, jak jdou logicky po sobě. To znamená, první krok - má být rozhodnuto o způsobu volby. Ve chvíli, kdy víme, jaký je způsob volby, a čekají na to všechny strany. Já vnímám s velkým zájmem, jak je soustředěna pozornost na ODS, ale nikdo se neptá na kandidáty například sociálních demokratů, kteří z tohoto mediálního tlaku jakoby vyklouzávají zatím docela snadno, a ta ODS je permanentně každý týden několika médii dotazována, kdy už vybere, kdy už vybere.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

My v tom budeme pokračovat.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

A já tím chci říci, že prostě logika kroků je tato, a tak jsme se rozhodli ve vedení. Dokud nebudeme vědět, jaký bude zákon o způsobu volby, nemá smysl trávit čas nad tím, jestli budeme vybírat kandidáty a říkat si, jakým způsobem je budeme vybírat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Máme vás tady, ale vy jste přitom jednou z osob, které jsou vnímány jako favorité ještě také s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. A vy máte z toho vycházet ještě lépe ze tří důvodů podle médií za prvé, že jste žena, za druhé, že požíváte přízně Václava Klause a za třetí, že se na vás nalepilo prakticky nejméně afér ze všech možných uvažovaných kandidátů ODS. Pojďme se podívat na ty jednotlivé důvody. Je výhodou být žena při takové věci?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

První, co musím říct, že žádným oficiálním kandidátem nejsem a všechny hovory, které teď tady spolu povedeme, jsou předbíháním. A zase jdeme proti logice těch kroků. Já chápu mediální zájem, ale pořád se tomu strašně bráním. Přemysl Sobotka oficiálně ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vy se bráníte být kandidátkou?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Přemysl Sobotka oficiálně oznámil, že chce být kandidátem do prezidentských voleb. Já jsem ctila to, že nejprve tak, jak jsme se dohodli ve vedení ODS, počkáme na to, jak bude rozhodnuto o způsobu volby.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Ale to, že byste se bránila, já upřímně slyším úplně poprvé. Vy nechcete být oficiální kandidátkou?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, na to vám vůbec nebudu odpovídat, to je první věc, kterou budu říkat nejprve předsedovi ODS a my jsme ještě se u této schůzky nesešli. Tak teď k těm otázkám, které jste mi kladla.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jestli je výhodou být ženou přitom?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tak já si nestěžuji, že jsem ženou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Ne, z hlediska ...

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Jsem ráda, že jsem takhle na svět přišla.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

... pokusu o genderovou vyrovnanost alespoň částečnou.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

No, to mě trochu mrazí, když se mluví o genderové vyrovnanosti, protože zrovna jsem to byla já, kdo ve všech možných komentářích zdůvodňoval, že zvýšení počtu žen ve vrcholné politice pomocí kvót, tedy pomocí principu je to žena, tak tam patří, je úplný nesmysl. A byla jsem proti tomu, čili v tomto ohledu bych to nebrala jako kartu, kterou bych vůbec připustila a byla schopna hrát.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Co údajná výhoda přízně Václava Klause?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ale to jsou takové věci, které vůbec nevím, kde se vzaly. Musím říct, že jsem s panem ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Necítíte se být v přízni Václava Klause?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já cítím respekt k Václavu Klausovi a myslím, že jsme si velmi blízcí v mnoha názorech, ale například o prezidentské volbě, krom způsobu volby, kdy Václav Klaus jednak do médií a jednak také na obědě, který jsme měli na začátku roku, kde pozval předsedu Senátu a mě na novoroční oběd a mluvil tam o tom, že považuje za chybnou přímou volbu prezidenta, tak krom způsobu volby jsme se vůbec o ničem dál nebavili ani o krok. Takže vyvozovat z toho, že jsem nějaký jeho favorit, nebo někdo, koho by chtěl podporovat, to já beru s velkým otazníkem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A teď tou třetí výhodou má být, že se na vás dá vytáhnout údajně jen velmi málo špíny. Počítáte s tím, že součástí takového bytí oficiální kandidátkou strany je i to, že budete čelit jakýmsi minulým aférám a prohřeškům?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Zase znovu říkám, nejsem pořád ..., už mě cpete do té fáze, kdy ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Bavme se teoreticky, jsme si toho vědomy.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Bavíme se teoreticky a spekulujeme. Každý, kdo půjde do jakýchkoliv voleb, to není jenom otázka prezidentských voleb a přímé volby, na kterou samozřejmě už jenom tím, že to bude poprvé v historii České republiky takováto volba, tak na ní bude enormní pozornost zaměřena.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Říkáte bude, to znamená, vy věříte tomu, že projde přímá volba?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Já věřím tomu, že projde přímá volba.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

I přesto, že podle ankety iDNES.cz pouze 5 senátorů ODS je v tuto chvíli pro přímou volbu jednoznačně?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Nezastírám, že ODS s tím měla problém a vždycky s tím měla problém, že jenom velmi malá část z těch říkala, možná by bylo dobré přejít na přímou volbu, vždycky jsme ctili zastupitelský princip demokracie, tedy to, že zastupitelé zvolení v obci si volí svého starostu, zastupitelé zvolení do kraje volí hejtmana, zastupitelé zvolení do sněmovny a Senátu volí prezidenta. Teď z této pyramidy zastupitelské demokracie vyjímáme jednu třešničku a stává se z ní taková hračka v rukou…

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Ale vaše odpověď zněla - ano, věříte v přímou volbu?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Věřím, protože už proto byly učiněny všechny kroky, které učiněny být měly. Dohoda ve vládní koalici, v koaliční smlouvě, ve vládním prohlášení, zákon předložený Poslaneckou sněmovnou a prohlasovaný Poslaneckou sněmovnou. Nyní je tedy v Senátu, byť chápu mé kolegy z ODS senátory, kteří mají významné výhrady proti přímé volbě prezidenta, tak jsem přesvědčena, že většina hlasů senátorských pro tuto volbu bude nalezena.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A na závěr si vyzkoušejme už tu pozici tahání afér. Posluchačka Daniela Sucháčová vám na Facebooku připomíná, že jste své auto a pohonné hmoty v roce 2005 dávala k dispozici synovi, byla to služební octavie místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a teď prý byste chtěla být s takovým škraloupem prezidentkou. Myslíte si, že odhlédneme-li od toho tvrzení, že byste chtěla být prezidentkou, které se mi evidentně chystáte rozporovat, že vám něco takového může být na přítěž v cestě k prezidentské kandidatuře?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já jsem o tom mluvila, že všechny volby jsou testem, každý člověk se musí zodpovídat ze všech činů, které udělal. Myslím, že i z těch, které neudělal. A tento případ jsem vysvětlovala několikrát a ráda ho vysvětlím znovu. Byl to případ, kdy mi bylo přiděleno služební auto jako všem místopředsedům Poslanecké sněmovny a předsedovi Poslanecké sněmovny. Já vzhledem k tomu, že nemám řidičský průkaz, nebo lépe řečeno mám, ale neřídím kvůli zdravotnímu handicapu, tak jsem oznámila kancléři Poslanecké sněmovny, že s tímto autem bude jezdit pro mě moje asistentka a také v případech některých můj syn. Všechno toto probíhalo řádně na rozdíl od těch, kteří nenahlásili, kdo s jejich autem bude jezdit a jezdit pro ně někam, tak já jsem to udělala, myslím si, že to byl naprosto správný legitimní postup a vše, co mělo být z mé strany učiněno, bylo učiněno dobře.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas, na slyšenou.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já taky děkuji, na slyšenou.

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR