Otázky Václava Moravce

21. října 2012
Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Václav MORAVEC, moderátor:

Je dobojováno. Po krajských volbách známe po včerejšku i nové složení Senátu. Nové politické střety však začínají. A ve hře není málo. Například budoucí osud vlády premiéra Petra Nečase. Tají senátní matematiky nás z virtuálního volebního studia České televize provede Marcela Augustová. Marcelo, jaké je nové složení Senátu? 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Nové rozložení sil v Senátu vypadá následovně. ČSSD posílila. Má celkem 46 křesel a je na tom o osm senátorů líp, než byla dosud. NaopakODS, ta devět míst ztratila. Její klub bude vůbec nejmenší v historii a to patnáctičlenný. Lidovci, ti mají pět křesel a o dvě křesla si pohoršili, ale zasluhuje si to malý komentář. Jsou to senátoři, kteří už neobhajovali své mandáty a v klubu je velmi pravděpodobně nahradí zákonodárci zvolení v lidoveckých koalicích. Ať už se Stranou zelených a s Pirátskou stranou anebo s Nezávislou volbou. TOP 09 a Starostové celkem tři mandáty, o dva míň, než měli. KSČM, ta zůstává na svých dvou křeslech. Nezávislí kandidáti si o dvě křesla polepšili, protože v Senátu nebyli vůbec. Severočeši taktéž na svých, dva mandáty. Strana zelených jedno křeslo v plusu, protože také v horní komoře nebyla zastoupena. Stejně jako všechna další uskupení. Starostové a hnutí Občané pro Budějovice, hnutí Ostravak, no a jeden senátor zůstává bez politické příslušnosti a také tahle skupina dvě křesla ztratila. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vítězi senátních voleb se tedy stali sociální demokraté. Naopak o volebním debaklu můžou mluvit demokraté občanští. Marcelo, jaké byly šance jednotlivých politických stran ve druhém kole a jak je naplnlily? 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Následující graf ukazuje, jaká byla situace před volbami, jaká po prvním kole a jaká po závěrečném duelu. ČSSD šla do voleb s tím, že obhajuje celkem pět mandátů. Do druhého kola se dostalo 23 sociálnědemokratických kandidátů a třináct jich uspělo a stalo se senátory. Občanská demokracie byla v obtížné situaci. Třináctinásobná obhajoba a už po prvním kole bylo jasné, že to nevyjde na 100%. Do druhého kola postoupilo deset občanských demokratů a senátory se stali čtyři z nich. Další strany, Nezávislí kandidáti, do druhého kola postoupili dva, oba svoji šanci proměnili. Strana zelených. Neměla nikoho v Senátu, jeden postupující a jeden senátor. Lidovci tři obhajoby. Do druhého kola postoupil jeden jejich kandidát a uspěl. Lidovci v koalici s Nezávislou volbou opět obhajoba žádná, jeden postup a jedna proměněná šance. Lidovci v koalici se Stranou zelených a Česko pirátskou stranou jeden postupující, jeden senátor. Starostové a hnutí Občané pro Budějovice přesně stejná bilance, jedna šance a byla to šance proměněná. KSČM, tak obhajovala celkem jenom jeden mandát a do druhého kola jí postoupilo dvanáct kandidátů. Ovšem druhé kolo dopadlo špatně pro KSČM, protože tahle strana proměnila jenom jednu jedinou šanci. TOP 09 a Starostové, tři obhajoby, ve druhém kole jeden kandidát, který uspěl. No a ještě hnutí Ostravak. V Senátu nebylo, jeden kandidát se dostal do druhého kola a i on slavil úspěch. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A na závěr si ještě připomeňme volební účast v sobotním druhém kole senátních voleb. 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Volební účast v letošním druhém kole senátních voleb nebyla příliš vysoká. Nakonec se nedostala přes 20% a zastavila se na čísle 18,6. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Dodává z virtuálního volebního studia České televize Marcela Augustová. Nejen od výsledků krajských a senátních voleb se odvíjí další dění v největších politických stranách, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Pozvání do Otázek proto přijali předsedkyně Poslanecké sněmovny, první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vítejte po čase v otázkách. Hezké dobré odpoledne, vítám i místopředsedu Poslanecké sněmovny a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Pozvání přijal i místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Hezký dobrý den. A vítám i místopředsedkyni TOP 09, místopředsedkyni sněmovního rozpočtového výboru Helenu Langšádlovou. Hezký dobrý den. Začněme u Lubomíra Zaorálka a u České strany sociálně demokratické. Protože vy jste v těch volbách triumfovali. To posílilo také vaše snahy o předčasné volby v této zemi. Není to dáno jen tím, že se bojíte možné výhry Miloše Zemana v té prezidentské volbě? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

To vůbec nemyslím. A teď hlavně abychom si ujasnili, co to posílilo. Já teda za sebe oceňuju ty lidi, kteří přišli k těm volbám. Nebylo jich zase tolik, ale já když jsem se díval, že v tom druhém kole to bylo, 48% vlastně mandátů bylo pro Sociální demokracii, tak to je pro mě obrovský závazek především. A já to cítím, že jsme dnes strana, která z toho vychází, že má stále relativně největší zázemí důvěry v této zemi. Já za to strašně děkuji a cítím, že máme šanci ty lidi prostě do budoucna získat, udržet. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy ji také tu důvěru posilujete tím, že část svých poslanců, jak jsem se díval na data, přesouváte do Senátu. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

To je naprosto v pořádku, pane poslanče, protože jestliže se v té sněmovně vytvoří osobnosti silné... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste ze mně udělal poslance, pane místopředsedo. To ještě nejsem. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Kdo ví, protože jste už poměrně výrazná osobnost. Takže jenom chci říci, že to je podle mně úplně přirozený proces, když v té sněmovně se prosadí poslanec, stane se z něj silná figura, tak to prostě jde zkusit v tom většinovém systému. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Přijde vám to vhodné ale, když ten poslanec vykonává poslanecký mandát, že v jeho průběhu, člověk by pochopil, kdyby poslanci skončil mandát a pak se ucházel v senátní volbě. Včera jsem také s některými politology v našem volebním studiu říkali, jestli by nebylo dobré, aby si toposlanci rozmysleli, že v průběhu mandátu budou kandidovat ještě do Senátu. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ale já myslím, že to je vhodné. Já se domnívám, že on pokračuje v parlamentní práci, on pracuje na těch zákonech, dělá to, co lidé chtěli, aby dělal. Ale víte, mně připadá, že tohle taky není tak důležité. Mně teď důležité připadá odpovědět na vaši otázku v tom, co vlastně pro mě ten výsledek těch voleb znamená. A pro mě to znamená, ten mandát, který tu cítím a ten souhlas s politikou Sociální demokracie, že my máme právo říkat, s čím tady nesouhlasíme. A jestli jsme to říkali dosud hlasitě, tak to budeme říkat ještě hlasitěji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak to můžete říkat ještě hlasitěji, protože vy to říkáte poměrně hlasitě už předtím, protože jste vyhráli volby v roce 2010, ale nebyli jste sto sestavit vládu. Takže ty věci říkáte od roku 2010. To přece není... 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Já vám to řeknu velmi konkrétně, v čem můžu být hlasitější. Před těmi volbami bylo řečeno, když jsem vystoupil v souvislosti s tou lihovou aférou, s tím, co se tady odehrávalo předtím, než jsme přišli, že je to hyenismus to napadat. A já vám řeknu, že teď cítím, že budu mluvit ještě hlasitěji. Já jsem z Moravskoslezského kraje, kde je nejvíc mrtvých. Tady je třicet mrtvých v této zemi a někdo se tváří, že to je přírodní pohroma. Tohle není přírodní pohroma. Tohle je důsledek selhání státu a jeho rozpadu. Jak to, já bych chtěl, aby pan premiér mi řekl, kdo je za to zodpovědný. To se dosud nestalo. Nikdo z toho nevyvodil odpovědnost. Pan Kalousek, ten sice zdejchl někam a nebyl tady, když se... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jestli dovolíte, necháme si metanolovou aféru až na další část pořadu. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Nezlobte se, ale jako teď to tady odeznělo a mně připadá, že na nelze reagovat. Vy říkáte, o čem budeme hlasitě mluvit, mně tohle připadá, že je něco, co nemůže takto zůstat. Vždyť ta opatření té údajné nulové tolerance znamenají, že vláda nebude dělat nic a tady se bude dále umírat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak vy můžete v rámci vlastní zákonodárné iniciativy v Poslanecké sněmovně či v Senátu přijít s vlastními návrhy a ukázat, jak se to dělat dá. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ale nemůžeme udělat to, co jsem tady řekl, že já se ptám premiéra, kdo je za to zodpovědný, že je tady třicet mrtvých. To není prostě přírodní pohroma. Vždyť tady se ukazuje, že ta policie... A dokonce jsme slyšeli pana Korbela, jak nám tady vysvětloval, že není možné učinit trestně odpovědným tu přípravu daňového podvodu. Jako možná, že existují země, kde nemají s tím problémy, tak si to nemůžou dovolit, ale v této zemi dokonce i vládní koalice tvrdila, že na to půjde, teď je po volbách a oni říkají, že to vlastně ani dělat nebudou. Mně to připadá, jako jak je možné trpět to, že v této zemi umírají lidi, je tady třicet mrtvých a ta vláda se tváří, že vlastně nulový zájem o to s tím něco dělat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počítáte, paní předsedkyně, že ta situace po krajských a senátních volbách vyhrotí už tak vyhrocené vztahy mezi stranami vládní koalice, mezi opozicí, jak tady naznačil Lubomír Zaorálek, i na základě té lihové aféry? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Tak jak to tak poslouchám, tak už se začínají vyhrocovat velmi významně. Nechci to zlehčovat to téma. Přirozeně to tak nastat musí. Na margo toho řečeného, co zde bylo, tak já bych byla velmi opatrná právě ve chvíli, kdy umírají lidé, tak z toho dělat tu jednoduchou nálepku, vypálit do společnosti, že je zde nějaký hyenismus. Tím vlastně říkáme, že nefunguje policie, nefungují vyšetřovací orgány, nefunguje justice, nefunguje... A to přece není pravda. Vždyť v té krátké, relativně krátké době těch prvních dvou tří týdnů ta policie nalezla závažné stopy, které mohou vést k odhalení celé té sítě. Souhlasím s tím, že jsou zde komplikace s tím, já souhlasím a nikde nebylo řečeno, nikdo neřekl, že od toho dáváme ruce pryč. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, paní místopředsedkyně, ale vláda alespoň ústy Miroslava Kalouska naznačuje, že zjemňuje tu nulovou toleranci po těch zhruba dvou měsících od vypuknutí... 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

V této zemi si není možné dát panáka, aniž jste si nebyli jistí, že vás to nezabije a pan Kalousek se tváří, že není třeba dělat ta zásadní opatření, registrační pokladny, trestný čin. Nic z toho není. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nechte s dovolením domluvit dámu. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Tak já pozvu pana místopředsedu na panáka bezpečného hned dnes po skončení, ale ne, to není pravda. Vláda zasedla a uložila všem ministrům, ministru zdravotnictví, ministru vnitra, ministru průmyslu a obchodu, ministru financí, ministru spravedlnosti to, aby zpracovali ve velmi krátké době kroky, které je potřeba učinit ve všech oblastech, které oni mají pod kontrolou, aby zabránili něčemu, co by mohlo připomínat celou tuhletu kauzu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale Ministerstvo spravedlnosti říká, že v rámci svého resortu nevidí důvody ke změnám. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

To říkal pan náměstek. Pro mě to bylo nové, co jsem od něj dnes slyšela. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A je to pro vás překvapivé v tom negativním slova smyslu? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

Ano, negativním slova smyslu to pro mě je, i když zase doplňme tedy k tomu, když jsme se dostali do tohoto tématu, že tak, jak to vzniklo, vypuštěním té příčiny přípravy toho trestného činu, tak to bylo v roce 2006. Já jsem si nechala to zjistit, jak to doopravdy bylo. Vznikla ta iniciativa na půdě ústavně právního výboru a byla přijata všemi tehdejšími i členy Sociální demokracie prohlasována na tom ústavně právním výboru. Nebyl v tom asi žádný zlý úmysl. Nikdo nepředpokládal, co se může stát za šest nebo za kolik let v téhleté konkrétní kauze. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jen pro úplnost, poslankyně ODS Dundáčková a všichni komunisté byli ti, kteří ten pozměňovací návrh vypuštění přípravy trestného činu odmítli. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

Ano. A teď já chci k tomu dodat, že podle těch odborných expertíz, ono tady padlo dnes jméno pana profesora Šámala, který se podílel na té přípravě vzniku té novely, tak podle nich se blížíme německému modelu, z něhož se čerpala velká inspirace při přípravě té novely. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale sám pan profesor Šámal nejprve sepsal návrh a to je zajímavé, sepsal návrh, který to obsahoval, aby to byli poslanci, kteří v rámci ústavně právního výboru to vyhodili z toho. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Myslím si, že teď se dotýkáme jiné otázky. Do jaké míry má a může parlament zasahovat do nějakého provázaného modelu, který je připraven ve formě zákona. Co je užitečným zásahem a co ne. Kdybychom řekli, že zasahovat nemohou nikdy, tak rezignujeme na to, že jsou to zákonodárci. Jejich kompetence, jejich pravomoc a jejich odpovědnost to je a tu odpovědnost já bych dala teď na první místo. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Já jsem nesouhlasil s tímto trestním zákoníkem, ve kterém, rozumíte, já jsem nehlasoval, protože ten trestní zákoník vede k tomu, že dneska to jeho pojetí trestného činu vede k tomu, že pan Smetana za malování tykadel jde do vězení a když někdo pančuje líh a zabíjí tím lidi, tak do vězení nejde. Vládnutí se tady podobá spíš postupům organizovanému zločinu než demokratickému vládnutí. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

To není pravda. Nezasévejte to tady... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pojďme k výsledkům voleb. Vy jste chtěla, paní místopředsedkyně, reagovat. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já bych chtěla opravdu zareagovat na to, co zde bylo řečeno ze strany pana Zaorálka. Vláda konala. Jak říkala paní předsedkyně sněmovny, vláda opravdu konala. Jak z krátkodobého hlediska, kdy byla vyhlášena částečná prohibice, kdy poté, kdy se uvolnila, tak byla nastavena jasná pravidla, kdy musely být zavedeny rodné listy alkoholu, kdy bylo ze strany vlády učiněno maximum pro to, aby se eliminovalo riziko dalších obětí. Ale to, že někdo selže, to, že se někdo dopustí trestného činu nebo to, že někdo vypije alkohol, který třeba již měl dlouhou dobu doma a nevyužije možnosti, že si ho nechá otestovat, tomu přece nejde vždy stoprocentně zabránit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale nakolik vás překvapuje to, že Ministerstvo spravedlnosti říká, že nebude měnit... 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Ale to je pravdu pohled pana náměstka ministra spravedlnosti. Já sama podporuju změnu trestního zákoníku tak, abychom měli znovu trestný čin přípravy krácení daně, protože tam z hlediska, jak mi to vysvětlili právníci, tam z hlediska toho procesu, z hlediska sledování je důležité vrátit se k tomuto trestnému činu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže tam máte stejný názor jako předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslav Němcová. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Určitě. Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A pohled KSČM, pane místopředsedo? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

No já mám takový zvláštní pocit. My tady řešíme něco z pohled sněmovny, ale bohužel to běží dnes a denně. Dneska večer třeba se v televizi dozvíme, že je 31., 32. případ nebo někdo je postižen a je potřeba, aby vláda vytvořila nějakou možnost pro policii, protože jak jsme slyšeli, policie je bez peněz, je poddimenzovaná, nemá lidi. A když se na to díváme z toho pohledu, že někdo někde ten alkohol zakoupí a sdělí policii kde, tak že není možné nebo policie ten postup vlastně nezvládá, když ten obchodník má alkohol od nějakýho velkoobchodníka, ten od výrobce. Podle mně ten proces měl být podstatně rychlejší. Jsou tady tisíce spících lahví s tou smrtelnou dávkou metanolu. Udělala se různá opatření a najednou máme třicátou oběť. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No protože ta mafie není, pane místopředsedo, rozkrytá. Ale když se vrátím k politické mapě po těch krajských a senátních volbách, před vámi jako hlavními politickými stranami v Poslanecké sněmovně je klíčové jednání Poslanecké sněmovny. Jaké budou zákony, daňové zákony v roce příštím. Nespokojení poslanci ODS nechtějí zvednout ruku pro vládní daňový balíček, připomeňme si argumenty poslance ODS Marka Šnajdra ze začátku týdne. Tady jsou. 

Marek ŠNAJDR, poslanec; 15.10.2012 /ODS/: 

ODS není v dobré kondici a je naprosto logické, správné a nutné, aby si analyzovala příčiny. A jenom pokud si správně analyzuje příčiny, tak může z toho najít nějaké poučení a nějakou odezvu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatoval na začátku týdne jeden z nespokojených poslanců ODS Marek Šnajdr s tím, že Petr Tluchoř, další nespokojený poslanec ODS, jasně dodává, že právě neschválení toho vládního návrhu balíčku může být i ukázkou sebereflexe, protože ten vládní daňový balíček v sobě ukazuje, že ODS neplní své závazky, které dala voličům. Paní předsedkyně, uvažujete o tom, že by se projednávání toho vládního daňového balíčku odsunulo ze začátku či dokonce z programu příští schůze? Jasná odpověď. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

Ne. Z programu této schůze vůbec o tom neuvažujeme, protože byl schválen závazný harmonogram toho, jak má ten balíček být projednán, neboť požádá-li vláda o to, aby kterýkoliv zákon byl projednán s tím, že s ním váže svou důvěru, tak v tom případě musí podle zákona o jednacím řádu následovat nejprve první krok a to je schválení toho harmonogramu, jak bude projednáván. Čili byl schválený harmonogram, který říká, že první čtení, které už máme za sebou, se uskutečnilo na té minulé schůzi a druhé a třetí čtení toho vládního balíčku se musí uskutečnit na schůzi, která začíná 23., tedy teď v úterý 23. října. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ono se to ale může posunout až za kongres ODS. Uvažujete o tom, že jako předsedkyně sněmovny, která je členkou organizačního výboru, že by se ten harmonogram protáhl za kongres ODS? Jasná odpověď. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 

Ne. Takhle neuvažuji. Já uvažuji o tom, že ta schůze sama se může protáhnout za kongres, to se stane, ta je variabilní týden. Mockrát se nám stalo, že ze dvoutýdenní schůze byla třítýdenní. To teď neumím říci. To bude záležet také na dohodě předsedů poslaneckých klubů, grémia ve sněmovně a to se všechno, teď řeknu lidově, bude vařit hodně v úterý, protože jediný pevný bod, který na té schůzi je zařazen, z těch vážných bodů, tak je státní rozpočet a to jeho projednávání je určeno na středu hned tedy ten druhý den schůze. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy byste byla pro to, aby ten daňový balíček, jasná odpověď, ano nebo ne, se projednával až po kongresu ODS? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

Je tam strašně málo času. Strašně málo času z hlediska zákonných lhůt pro to, aby začal platit do konce roku a byl provázán... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže se klaníte k variantě, aby byl projednán před kongresem. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:  

To je krajní možnost. Připouštím, že je tam den, myslím, že 7. listopadu, jak jsem si propočítávala ta data, aby reálně se stihlo vše, co souvisí se státním rozpočtem, s balíčkem do konce roku. 7. listopad je takové kritické datum, kdy musí ten zákon ve sněmovně být projednán, 8. listopadu být v Senátu. Samozřejmě čím dřív to bude, tím lépe. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují za pár okamžiků. Pokračujeme na ČT24 po stručných zprávách. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Senátní matematika je neúprosná, sociální demokraté si obnovili po letošních volbách do horní komory parlamentu pohodlnou většinu. To jim dává sílu rozhodovat například o kandidátech na pozice ústavních soudců, které jim navrhuje prezident republiky. V příštím roce totiž vyprší mandát osmi ústavním soudcům. Už dnes je však Ústavní soud nekompletní. Nejen o tom bude řeč v další části pořadu a o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Volby 2012 aneb senátní matematika. V letošních senátních volbách se do horní parlamentní komory dostalo pět žen. Celkem tak v Senátu zasedne 14 senátorek. To je pouze o jednu méně, než jich bylo po volbách v roce 2010. Počet žen v senátu se tak drží na relativně stejné výši. Nespokojenci z ODS stupňují tlak a to nejen na premiéra a předsedu strany Petra Nečase, ale i na vládu. Podle poslanců ODS, kteří odmítají vládní daňový balíček, se musejí občanští demokraté z chyb a volebního debaklu poučit. 

Marek ŠNAJDR, poslanec ODS (záznam): 

ODS není v dobré kondici a je naprosto logické, správné a nutné, aby si analyzovala příčiny. Pokud si, jenom pokud si správně analyzuje příčiny, tak může z toho najít nějaké ponaučení a nějakou odezvu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Začátkem týdne se má konat další klíčová schůzka o budoucnosti vládního stabilizačního balíčku. Prezidentské klání může začít. Po krajských a senátních volbách začíná startovat hlavní fáze předvolební kampaně k historicky první přímé volbě prezidenta. Do klání se chce pustit i nově zvolený senátor Tomio Okamura. 
Připomínám, že hlavním hosty dnešních Otázek zůstávají předsedkyně Poslanecké sněmovny, první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, místopředseda KSČM Petr Šimůnek a místopředsedkyně TOP 09, místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová. Ještě jednou, dámy a pánové, vítejte ve druhé hodině na ČT 24. Začněme u vás, paní místopředsedkyně, k jaké variantě termínu projednávání toho vládního stabilizačního balíčku se přikláníte vy, jako TOP 09? Bylo by lepší a strategičtější, aby se o něm hlasovalo až po kongresu občanských demokratů na začátku listopadu? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

V každém případě by to mělo být na té nejbližší schůzi a prioritou není termín, prioritou je to, aby balíček byl přijat, protože na ten balíček opravdu je navázán předložený státní rozpočet, takže nejde v první řadě o to, jestli to bude v prvním, druhém, třetím týdnu, ale jde o to, aby balíček byl přijat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A pro tu strategii samotného projednávání by bylo lepší, aby to bylo po kongresu, až si ODS vyřeší svůj problém? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

To nedokážu posoudit, protože v tuto chvíli naši partneři koaliční, to znamená, strana ODS s žádným návrhem, o kterém bychom měli jednat. Pro nás není partnerem skupina rebelů, naším partnerem zůstává koaliční strana ODS a my čekáme na návrhy, se kterým náš koaliční partner přijde. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Přijdete, paní místopředsedkyně a paní předsedkyně, právě s tím možným návrhem, ať si nejdřív to vyříkáte ve vlastní straně, protože se oddaluje i ta dohoda mezi nespokojenými poslanci a vedením vaší politické strany? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tak vzhledem k tomu, co jsme řekli před chvílí, že je stanoven harmonogram toho projednávání, tak jsou dány nějaké časové mantinely. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Do 7. listopadu se to ještě stihnout dá, protože kongres vám končí 4. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ano, ale zásadně nějaké odklady už nejsou. Já rozumím dobře té výtce, že čekáte na stanovisko koaličního partnera a ODS v tomhle tom má vnitřní handicap, protože naši kolegové, kteří se staví takhle k tomu balíčku, přestože předtím je již podporovali, tak najednou ho nechtějí podpořit, tak pro nás je to složité, protože si musíme vyjasnit opravdu ten kompromis, se kterým budeme moci přijít za koaličními partnery, je naším úkolem, aby to bylo co nejdříve. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Máte nějaký jiný návrh kompromisu, protože na pondělní výkonné radě jste probírali kompromis, který ale už byl odmítnut nespokojenými poslanci, že by se tedy zvyšovala ta sazba spodní, snížená ze 14 na 15 a základní sazba by zůstala na 20 %? Je nějaká jiná varianta? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Zatím, pokud vím, tak ta jednání probíhají a nevím o žádné jiné variantě, která by se tam projednávala. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

To je úděsná varianta samozřejmě. Zvýšit léky a potraviny? Kdo s takovým nápadem mohl přijít ve snížené sazbě, to je naprosto nelogické. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Přijdete nebo pokud by občanští demokraté v rámci zákulisního vyjednávání ve sněmovně přišli s tím: Nechte nás to vyřešit na kongresu, možná padne vláda, bude se hlasovat až po 4. listopadu, co byste na to řekli v organizačním výboru jako sociální demokraté? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

O daňové politice, o daních rozhodovat na sjezdech politických stran, to tady možná bylo v tom období normalizace a socialismu, ale nyní by o daních měl rozhodovat parlament, takže my rozhodně nebudeme podporovat to, aby si to nejdřív rozmyslela ODS na svém sjezdu nebo Kongresu. Já jen upozorňuji ta situace, jak je hrozivá. Ona je hrozivá v tom, že my tady jednáme o daňovém balíčku, který byl odmítnut Senátem, byl odmítnut sněmovnou a je přesto na něm postaven rozpočet. A pokud ten daňový balíček neprojde v téhle podobě, tak to znamená, že nebudou platit ani ty přímé výdaje, na které pan Kalousek to postavil, a prostě vrací se to do sněmovny navzdory tomu, že to bylo odmítnuto. A navíc dva a půl měsíce před koncem roku nikdo neví, jaké bude DPH v té zemi? Ten hlavní požadavek, který pro nás je, je ukončit ten chaos. Proto podáváme pozměňovací návrh, ve kterém navrhujeme, aby se držely tedy aspoň ty sazby, které jsou dneska, těch 14 s tím, že to není ideální, ale je to prostě nutné pro uklidnění a stabilizaci té situace. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo Šimůnku, strategie KSČM v časovém harmonogramu, projednávání vládního. 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

My ten balíček v této podobě odmítáme úplně. My si umíme představit i navrácení DPH v té nižší sazbě z roku 2007 na 5 %. To znamená, je to pro léky, pro základní potraviny, potřeby pro děti a tělesně postižené lidi s tím, že budeme navrhovat progresivní zdanění fyzických a právnických osob. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže to jsou ale vaše návrhy, se kterými přijdete do Poslanecké sněmovny v rámci toho projednávání o rozpočtu. Čas se krátí, jak bylo řečeno, do nového roku zbývá 71 dnů a stále není jasné, jaká sazba nebo sazby daně z přidané hodnoty budou platit. Původní koaliční a v tuto chvíli pravděpodobně mrtvý návrh zněl: Snížená sazba nahoru ze 14 na 15 %, základní sazba ze 20 na 21. Rozpočet si tím měl oproti letošku polepšit o 16 miliard, alespoň podle propočtu ministerstva financí, které v návrhu rozpočtu s touto částkou pracuje. Hned po krajských volbách a prvním kole senátních voleb, jak bylo řečeno, přišel premiér Petr Nečas za nespokojenými poslanci své strany s kompromisem, sníženou sazbu zvýšit o plánované 1 % ale základní nechat na 20 % oproti letošku by to znamenalo pro státní pokladnu jen plus 6 miliard v rozpočtu plánovaném ministerstvem na příští rok by tak vznikla mezera minus 10 miliard. Nespokojenci z ODS ovšem zatím trvají na zachování současných sazeb, tedy 14 a 20%. Souhlasí i opoziční komunisté, jak jsme slyšeli od místopředsedy Šimůnka a sociální demokraté i Věci veřejné. Když 7 poslanců z ODS nezmění názor, vláda padne. Jistá je tedy jediná věc, pokud nedojde k dohodě, bude od ledna platit zákonem už zakotvená změna, tedy jednotná daň ve výši 17,5 % bodu. Znamenalo by to tedy citelnější zdražení potravin nebo třeba léků, oproti letošnímu roku by se vybralo zřejmě o několik miliard méně v naplánovaném rozpočtu na příští rok by tak vznikla zhruba dvacetimiliardová díra. Paní místopředsedkyně, vy jako TOP 09 souhlasíte s tím Nečasovým návrhem, aby se jenom o procento zvýšila ta snížená sazba? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Není možné koukat na daňový balíček jen jako na návrh na zvýšení či snížení daně z přidané hodnoty. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže to co navrhl Petr Nečas, tak se vám nelíbí? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Daňový balíček obsahuje několik desítek opatření na příjmové i výdajové straně a tím cílem není zvyšovat, snižovat daň z přidané hodnoty. Tím naším společným cílem a jak jsem slyšela vyjádření i sociální demokracie a KSČM například při jednání se zástupci Mezinárodního měnového fondu, by mělo být snižovat náš schodek tak, abychom někdy v roce 2017 měli vyrovnaný rozpočet. Jestli se k tomu chceme dobrat, tak to znamená, že pro příští rok by ten schodek neměl být vyšší než 100 miliard korun, ta 3 % hrubého domácího produktu. A jedním z nástrojů, jak k tomu dojít, je pohyb i na té příjmové straně, to znamená na straně daní. Je zřejmé, že pokud by to měla v rukou za této situace levice, tak by třeba více zdaňovala výkon oproti spotřebě jak navrhuje pravicová vláda anebo by bylo překročeno k vyššímu danění práce. Ale každý tento krok má své náklady, vyšší zdanění práce by například znamenalo snížení konkurenceschopnosti a zvýšení nezaměstnanosti. Navrhované ještě více progresivní zdanění také bude mít dopady. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, vy mi ale stále neodpovídáte na tu otázku, to znamená, že vám návrh premiéra Petra Nečase, který ji označil v pondělí za kompromisní, tak vám přijde jako ne zcela racionální a nehlasovali byste pro ni jako TOP 09? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:
Tento návrh nám jako koaličním partnerům doposud nebyl předložen. A není možné ten jeden návrh vytrhávat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, ale ví o něm veřejnost, tak mi jenom řekněte. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Není možné ho vytrhnout ze souvislostí. Pokud budeme mít před sebou jakýkoliv návrh, který bude znamenat snížení daňových výběrů. Snížení příjmů státního rozpočtu,tak současně musíme říci, kde se to vyrovná na té druhé straně, to znamená, že někde o tu částku musíme také snížit výdaje, ono je to vždycky propojené. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo, když vy říkáte, že byste jako komunisté mohli předložit i návrh té snížené sazby a jejího snížení z dnešních 14 na 5, to je 9 procentních bodů směrem dolů a to jsme na nějakých, počítám-li rychle v hlavě na nějakých 60 miliardách. Vy byste nesahali na tu základní sazbu, chápu to správně? Vy byste nechali na 20? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Na 19. To je ten model roku 2007. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To je ale výpadek ve státním rozpočtu poměrně citelný, který byste řešili jakými příjmy jinými? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Já to trošku obrátím. Když hovoříme o dani z přidané hodnoty, že dnes navýšíme byť o jedno nebo 1,5 %, to je jedno, tak ty rodiny nebo ti lidé, kteří musí zaplatit to zboží, jak vy jste o tom hovořil, tak mají dneska v ruce určitý finanční prostředky, který dostanou. Někde pracují, dostanou mzdu. A ti lidé si koupí jen za ten balíček, to znamená, že se sníží nákup nebo poptávka po tom zboží a to povede k velké krizi v těch firmách. Tam může být možné to propouštění. A druhá věc. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tomu rozumím. Ale teď mi odpovězte, jak byste zvýšil příjmy státního rozpočtu jenom, protože tou zvýšenou možnou spotřebou i v době hospodářské krize, nevykryjete ten výpadek? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Je progresivní zdanění právnických a fyzických osob. To znamená, velké nadnárodní společnosti by platily víc, než platí dosud a další věc. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Víte, kolik vám to přinese? Protože to hrajeme pořád jen o řády miliard. 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Je to přibližně spočteno, že bychom vykryli přesně to, co jste řekl. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Těch 40 miliard? To nemáte šanci. 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Hm. A potom je tam další věc, že ve chvíli, kdybychom my jsme měli možnost, tak vytvoříme nová pracovní místa. Je to. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Já tomu opravdu poslednímu návrhu, který tady zazněl, opravdu moc nerozumím. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď mluvíte o návrhu KSČM? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

14 na 15 a 20 na 21. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže o návrhu Petra Nečase. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ano, tomu návrhu nerozumím proto, protože mi nesmírně vadí, že se tady pořád vláda chce vozit po těch sociálně slabších a pro těch chudších zdražovat léky, potraviny, teplo. Já vám řeknu jednu věc, ta výtěžnost tady je u jednoho bodu, u té snížené sazby je 6 miliard, kdybyste uvažovali aspoň o té základní sazbě, tak tam je to 14 miliardy, kdyby vám šlo o ty prostředky, ale vy jste dělali pravý opak, vy se zase vozíte po hřbetech těch chudých. A co se týče toho, kde ty peníze sehnat? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, jak byste vykryl výpadek toho státního rozpočtu. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

To je jednoduché, podívejte se, co pořád opakujeme: Odpískat penzijní reformu nebo ji odložit, jak ji navrhujeme, ona znamená, teď se tam počítá 7 miliard, dlouhodobě to je 10, 20 miliard. To jsou prostředky, které navíc jsou pro drtivou většinu občanů tahle reforma bude ztrátová. Navíc v téhle době naprosto riziková. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Deník E15 ukázal, že je chyba v samotném zákoně o té penzijní reformě. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

A ještě mi dovolte, prosím vás, církevní restituce, když už tedy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, nedovolte, pane místopředsedo. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ale já říkám, kde ty peníze vezmu. To znamená, odpovídám pořád na to, kde na to vezmu. A prosím vás, ještě jedna věc, to co jsme tady mluvili předtím, miliarda daňových úniků na alkoholu, miliarda na tabáku, 10 miliard na benzinu. Kdyby pan Kalousek začal vybírat daně a hýbnul se v tomhle, tak tady jsou určitě zdroje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ty daňové úniky na pohonných hmotách i na lihu tady bujely a začínaly se rozrůstat od začátku 90. let. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Teď se řeklo, že se s tím bude něco dělat, ale zase vidíme, že nic. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, to je možná postoj realistický, když se člověk podívá na to, jak se to vyvíjelo od let devadesátých, za všech vlád, od Václava Klause počínaje přes Miloše Zemana až po vládu současnou. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

S tím úplně nesouhlasím. 

Václav MORAVEC, moderátor:

K mírnému omezení došlo kolkováním, ale to kolkování je také natolik omezené, že se ukázalo. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Tam se ten výběr zlepšil a pak už v tom nikdo nepokračoval, naopak se to rozlezlo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo, ale když zůstanu u těch věcí, které se týkají penzijní reformy. Uvažujete, paní předsedkyně jako občanští demokraté, že byste také kvůli těm nastalým zmatkům raději tu reformu odložili, když navíc deník E15 v tomto týdnu referoval, že je chyba v zákoně, premiérPetr Nečas se chce podívat na S-karty. Mladá fronta DNES zase v sobotu referovala, že v rámci smlouvy s Českou spořitelnu, která zajišťuje S-karty, tak je dokonce dohoda o tom, že na S-karty se budou vyplácet i důchody v budoucnu. Nebylo by dobré penzijní reformu odložit? Jasná odpověď. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já si myslím, že ne, mně se nelíbí tady to žonglování, kdy každý ví, kolik miliard by co vyneslo, kdyby škrtl nebo kdyby přidal. Myslím, že takhle se ekonomická pozice státu nebuduje v jednom v jednom televizním pořadu u jednoho stolu, přihazováním na jednu stranu nebo na druhou. Vláda opravdu si přišla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já se omlouvám, i ve vztahu k pořadu, podívejte se, jak žonglují strany vládní koalice a co dělají s daňovou problematikou v uplynulých dvou letech? To množství změn daně z přidané hodnoty? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tu kritiku já samozřejmě beru a nemyslela jsem ji na vás v žádném případě a na toto televizní studio. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, mně se kritika nedotýká, já už jsem ošlehaný. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já jsem jí myslela na to, že tady kterýkoliv zástupce politické scény, který bude, tak nemůže jenom tak říci já bych škrtl, aniž by přesně věděl, co to udělá. Notabene jsme-li před těma dvěma měsíci do konce roku daňového a kalendářního. Z tohoto pohledu si myslím, že je potřeba se dívat ještě trošku jinak na tu naši pozici, ve které jsme. To že jsou bolestivé škrty v mnoha resortech, to že daně na pravé straně podbírají naše voliče pravicové s tím, jak vypadají, na druhé straně jsou levicoví voliči, kteří jsou nespokojeni s daněmi, to všechno vidíme a myslím si, že to je podstata té naší diskuse, která teď probíhá také v souvislosti s tím, co se děje v Evropě a v zemích kolem nás. Neutíkám do žádného jiného tématu, jenom chci říci, že prostě stabilita České republiky, její prosperita a její šance na to být v té první třetině nebo v první polovině té sedmadvacítky, na to vázané státní úvěry, na to vázané hodnocení ratingových agentur, musíme si říci, co je tedy prioritou, to jak bude vypadat naše pozice, za kolik peněz si ještě bohužel budeme půjčovat, protože sami se blížíme k tomu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To jste si opravdu tak jistá, že v rámci těch pochybností, které se objevují kolem důchodové reformy, včetně chyby v zákoně, na kterou upozornila E15, takže by bylo dobré tu věc odložit, ať nedochází k nestabilitě toho penzijního systému? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

K té E15, řekněme tedy ještě, jak to je. Ten zákon bohužel, prováděcí zákon k důchodové reformě, který napravoval tuhle tu chybu, která opravdu existuje a zmiňujete ji tady správně, tak ten ji odstraňoval tu chybu. Prováděcí zákon vetoval pan prezident a to je ten problém, ve kterém jsme se ocitli, protože mohla být napravena, vetem prezidenta se ocitáme v daleko horší situaci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A proto se ptám, nebylo by lepší, racionálnější to odložit než destabilizovat penzijní systém? Jasná odpověď. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Na tohle vám každý řekne: Ano, bylo by to racionálnější a možnější. Ale do kdy? 

Václav MORAVEC, moderátor:

A proč vy na to tedy odpovídáte ne? 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

A já vám řeknu do kdy, protože se vedlo 10 let, 12 let se vedly debaty o tom, že je potřeba udělat důchodovou reformu, propočítávaly se různé modely, byla Bezděkova komise, navrhla něco, pak sociální demokracie přišla s tím, že tento model podporovat nebude, přestože dlouhou dobu u něj spolupůsobila a teď tady se opravdu dostává do souběhu několik věcí - demografická křivka, o které víme, jak vypadá. Stárnutí populace. Schopnost, aby na budoucí důchodce vydělali ti, kteří teď důchodci nejsou, tedy mění se ten poměr mezi těmi ekonomicky aktivními a těmi, kteří budou na důchodovém systému závislí. Tady není příliš mnoho času to odkládat, jak chcete říct dnes ekonomicky aktivním třiceti, čtyřicetiletým lidem, že to budou oni, kteří, pokud se teď nic neudělá v té dlouhodobé. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Podívejte se, nezlobte se, ale tady máme nějaký výsledek voleb. O tom tady jsme měli dneska mluvit. A přece zásadní je to, že já jsem přesvědčen, že vláda i s tím ziskem a tím jak to skončilo. Nemá mandát na tyto dlouhodobé změny, zvláště když jste v situaci, kdy jste nedokázali to vysvětli a obhájit veřejnosti a dokonce nemáte ani podporu těch odborníků ani těch ekonomů nemáte podporu a navíc se tady dějí věci, které jsou podle mě do nebe volající. Dneska lidem dochází sKarty s tím IT solutions, bývalá firma pana Drábka a Šišky, to tam je napsané, IT Solutions, odkaz vlastně na tu jejich bývalou firmu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste dostal sKartu? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Jeden můj známý. Ale rozumíte, tady jde o to, že tímhle procházela polovina všech mandatorních výdajů tady tímto královstvím pana Šišky. Podle mě, jestli je to pravda, že to je podepsané na 12 let, jestli je pravda, že do toho patří i důchody a že to bylo podepsané. Tak je to podle mne trestný čin. To je prostě porušení povinnosti při správě hmotného majetku. Já tady vidím zneužití pravomoci veřejného činitele. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo, vy teď mluvíte téměř jako policista. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ne, jestliže někdo učinil tyto kroky, náměstek přece nemůže učinit takovýto závazek za stát na 12 let? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Může, ale měl by skončit, pokud je to pravda, tak by měl skončit pak ve vězení. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ale na webových stránkách ministerstva si dneska přečtete, když si to otevřete, že se to bude týkat pouze dávek a že se to nebude týkat těch pojistných peněz. Jako pan ministr dokonce se osobně v televizi zarušil, chápete, takhle se tady vládne? To je přece absolutní. Jak vy řeknete, že klidně budete pokračovat? Jak to, že si myslíte, že máte pravdu ve své kapse? Jak to, že vy si myslíte, že tahle penzijní reforma, vy to máte někde zdůvodněn? Nedokážete to říct! Nedokážete to vysvětlit a přesto říkáte: My to budeme dělat. Veřejnost nám sice nedává hlasy, ekonomičtí odborníci nás také zrazují, ale my to prostě budeme dělat. Tenhle postoj je přece nehájitelný? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Paní místopředsedkyně Langšádlová, máte vy informace, že by opravdu, že ta smlouva je tak problematická, jak naznačil v sobotu deník Mladá fronta DNES? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já tyto informace nemám, pokud se bývalý pan náměstek Šiška čehokoliv dopustil, musí za to být souzen, ale od toho jsou orgány činné v trestném řízení. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A ten možný monopol na to, že by sKarta byla rozšířena na vyplácení důchodů, že ta smlouva je téměř nevypověditelná? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Jak mi je známo, tak sKarta nemůže být bez legislativních úprav použita na vyplácení důchodů, to znamená, že v tuto chvíli nehrozí to, že by důchody byly vypláceny skrze sKartu. Je potřeba říci také to, že zavedením toho nového systému bylo ušetřeno 200 miliard korun provozních nákladů. Je potřeba říci, že podobné modely elektronického předávání těchto prostředků jsou i v jiných zemích Evropy. Ale já jsem otevřena diskusi nad tím, aby se tam udělaly korekce ve vztahu třeba k osobám se zdravotním postižením, které to nějak limituje, to určitě. Ale zase netvařme se, že sKarta je jediný model, který zavedla jen Česká republika. Obdobné modely mají i v jiných zemích. Já si dovolím. 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

/nesrozumitelné/ aby se tunelovaly důchody. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste byla proto, aby důchody se tady vypláceny přes sKartu? Byla byste pro? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

V tuto chvíli obecně plošně ne. Ale znám spoustu důchodců, kteří odchází do důchodu a jsou velmi počítačově gramotní a kteří sami by s tím problém neměli. Ale nemůže to být. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Bylo dobré podle vás podepsat tu smlouvu v takovém znění jako naznačila v sobotu Mladá fronta? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já neznám detail té smlouvy. Vím, že v tuto chvíli nemůže být zavedeno převádění prostředků pro důchodce skrze sKartu, pokud by do budoucna k tomu mělo někdy dojít, musí tomu být upravena legislativa. Jistě by k tomu předcházela široká diskuse. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Proč vám nevadí dopis ombudsmana, který jsme všichni dostali, ve kterém říká, že vaše sKarta je hrubý zásah do soukromí lidí, je to znásilňování lidí, kteří prostě celá řada starých lidí nechce. A že to je dokonce porušování práv lidí? A dokonce nás vyzývá k podání ústavní stížnosti. Já vám říkám, že my ji podáme. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy podáte ústavní stížnost? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Ano, my v této chvíli připravujeme, senátoři připravují podání ústavní stížnosti na základě toho, co nám píše pan ombudsman, že tohle je prostě vážný zásah do soukromí lidí, práce s osobními daty, to jsou přece tak vážné věci, tady strany pravicové mluvily o svobodě, o svobodě individua a tady prostě vtrháváte do soukromí lidí a nutíte je dělat něco, co oni nechtějí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Komunisté se připojí k té ústavní stížnosti, pane místopředsedo Šimůnku? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Poradíme se, ale nejspíš ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A paní místopředsedkyně, vy jste chtěla dokončit? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Tady padla spousta informací, padla tady informace, proběhly volby, musíme na to reagovat, je potřeba říct, že proběhly volby do Poslanecké sněmovny, tedy do krajů a Senátu, samozřejmě, že výsledky těch voleb pro nás nejsou příznivé. Ale když se podíváme zpátky do historie, tak například krajské volby v roce 2004 pro sociální demokracii jako v té době vládnoucí stranu dopadly ještě hůře, ani tyto volby nebyly úspěchem sociální demokracie na úrovni krajů, vy jste ztratili několik desítek mandátů. Je potřeba opravdu se podívat v širších souvislostech na ty výsledky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale v Senátu sociální demokraté mají rekordní počet senátorů, 46. Skepse vládne v Česku v průzkumu STEM, vydaném tento týden. Lidé odpovídali na otázku, jak bude podle nich vypadat hospodářská situace v zemi za pět let. Jen 15 % dotázaných věří ve zlepšení stavu. 28 % lidí si myslí, že vše zůstane tak jak je, a víc než polovina, přesně 57 % dotázaných vidí ekonomickou budoucnost země černě. Po všech těch zmatcích je podle vás paní místopředsedkyně Langšádlová na místě, aby došlo k odložení toho zákona o penzijní reformě, respektive druhého pilíře, jestliže nemáme prováděcí zákon. Otázkou je, jestli bude nakonec napravena ta chyba, pokud Poslanecká sněmovna nepřehlasuje prezidentské veto? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Je potřeba říci, že v České republice je ze všech zemí OECD největší závislost na tom průběžném pilíři 95%. Je potřeba vlastně diversifikovat prostředky, ze kterých budou ti budoucí penzisté žít a jakékoliv odkládání by bylo podle mého názoru chybou. Chybou bylo to, že se to nepřijal tento zákon, že se třeba nepřijal před 10 lety, kdy tady byl opravdu výrazný hospodářský růst. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale když se nepodaří to veto prezidenta přehlasovat, tak je lepší tady mít zmatky, mít ten zákon vadný? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Pokud se nepodaří to veto prezidenta přehlasovat, tak jsem přesvědčena, že by byl velký problém vůbec zavést tu důchodovou reformu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ministerstvo práce a sociálních věcí podle slov Jaromíra Drábka pracuje na obou variantách? To znamená, myslíte, že by. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

V tuto chvíli je potřeba usilovat o odstranění těch legislativních nedostatků a přijetí těch zákonů, které jsou vlastně prováděcími zákony k důchodové reformě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A kdyby nebyly ty zákony přijaty, tak by, protože zákon o vzniku druhého pilíře, který je nepovinný, tak ale už v českém právním řádu je a vstoupí v platnost, ať tak či onak, čili pak byste v rámci stavu legislativní nouze přijali odložení toho zákona, respektive zrušili byste jeho účinnost? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já jsem přesvědčena, že naším úkolem dnes musí být přijmout ty zákony tak, aby mohly fungovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se to nepodaří, ptám se na variantu B. Posloucháme se? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Můj osobní názor je, pokud se to ne podaří, tak není možné ten systém spustit od 1. ledna. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, byla by odložena účinnost nebo byla by zrušena účinnost toho zákona? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

On by podle mě nemohl být naplněn. On nemůže být naplněn. Pan prezident nám tady v tuto chvíli způsobil obrovskou právní nejistotu svými kroky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale váš ministr financí, teď už tomu vůbec nerozumím. Váš ministr financí Miroslav Kalousek mluví o tom, že ten zákon by vstoupil v platnost a vznikl by tady právní zmatek. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Vznikl by právní nárok na to, zúčastnit se toho systému. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A poroto kladu otázku, jestli by vládní koalice přijala ve sněmovně, protože s tím by asi souhlasili i sociální demokraté a KSČM, že by byla zrušena účinnost toho zákona, který je v právním řádu a který vstoupí v platnost k 1. lednu. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já jsem přesvědčena, že každé odkládání důchodové reformy je špatně. Nyní musíme upřít všechny síly k tomu, aby ty prováděcí zákony byly včas přijaty. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy mi neodpovídáte na otázku. Ptám se na to, na variantu B, když neprojdou, jak se s tím problémem vláda a strany vládní koalice popasují? Měl by do Poslanecké sněmovny potažmo Senátu jít zákon, který zruší účinnost té právní normy, která už je v českém právním řádu? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Já si myslím, že v takovém případě, že nebudou přijaty prováděcí zákony, pokud nebude odstraněna ta legislativní chyba, která tam v tuto chvíli je, tak si myslím, že musíme jedna to odložení účinnosti. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže by byl přijat zákon, aby nenastaly další právní zmatky? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru PS a TOP 09:

Nejdříve je potřeba usilovat o to, aby bylo napraveno to, co má být. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD:

Já tu asi musím učinit prohlášení na adresu pana Kalouska a pana Drábka, chraň vás ruka Páně, uvažovat o té variantě, že byste bez zákona jenom pod mocí nějaké vyhlášky, rozhodovali o toku veřejných peněz do finančních fondů. Tohle podle mě, pokud by se stalo, bez zákona o veřejných penězích takto, mimo sněmovnu, tak to by bylo podle mě také na trestní oznámení. Je mi líto, že to říkám, ale to je prostě nepřípustné podle ústavy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo Šimůnku? 

Petr ŠIMŮNEK, 1. místopředseda KSČM:

Jedno slovo. Souhlas. 


Václav MORAVEC, moderátor: 

Senát, lidé považují za právní pojistku, právníků je v něm přitom paradoxně málo. K někdejšímu žalobci Miroslavu Antlovi, nestraníkovi zvoleném za ČSSD a Jiřímu Dienstbierovi a Miloši Malému z ČSSD se po včerejšku zařadila jen Eliška Wagnerová, která kandidovala za zelené. Drtivá většina senátorů má vysokoškolské vzdělání, už tradičně převažují inženýři z technických, ekonomických a zemědělských fakult. V Senátu jejich počet po včerejšku dosáhne 30. Znovu míříme do virtuálního volebního studia České televize za Marcelou Augustovou. Marcelo, podívejme se tedy do tváří senátorů, kteří vyhráli letošní druhé kolo voleb. 

Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka:

Kdo tedy uspěl v jednotlivých obvodech a stal se novým nebo staronovým s

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR