Přeji si vítězství alespoň v jednom kraji

11. října 2012
Přeji si vítězství alespoň v jednom kraji

Pokud ODS dramaticky prohraje ve volbách, mohlo by to posílit kritiky Petra Nečase uvnitř strany, říká týden před krajskými volbami první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. "Já tomu ale nefandím," dodává. Sama tvrdí, že odpovědnost za případný neúspěch by měly nést kraje, a nikoliv vedení ODS.

Ve kterém kraji má ODS největší šanci získat hejtmana? 

Je obtížné se zorientovat v průzkumech veřejného mínění, v minulých volbách všechny selhaly. Zatím bych ale řekla, že nadějný je kraj Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a pak možná ještě Královéhradecký nebo Pardubický. Ostatní si netroufám hodnotit. 

Co bude úspěch ve volbách? 

Pro mě úspěch znamená, kdybychom získali nějaký kraj, kde by se ta jednolitá oranžová barva přerušila. 

Vám by vážně stačilo uspět v jediném kraji? 

Každý vám samozřejmě řekne, že ke spokojenosti by si přál polovinu krajů, druhá věc ale je realistický odhad možností. To všechno člověk musí brát v potaz. Proto říkám, že alespoň nějaké proloupnutí té oranžové vlny by mě bavilo. 

ODS dlouhodobě klesají preference. Čím to je? 

Je polovina volebního období a já si nepamatuji, že by nějaká vláda v téhle době nezaznamenala pokles popularity. Určitě do toho spadají nepopulární kroky vlády i aféry kolem různých ministrů. 

Nemohlo vám ublížit i to, že se ODS v některých krajích spojila s ČSSD a ustoupila od programu? Někde jste souhlasili i s proplácením zdravotnických poplatků. 

S tím jsme měli problém, ale ODS je postavena tak, že si za každé rozhodnutí v každé úrovni musí nést zodpovědnost. Teď se ukáže, jak na to zareagují voliči. 

 ODS šanci vrátit se k době, kdy získávala 35 procent hlasů? 

Ale určitě. ODS je silná strana s vybudovanou strukturou, která třeba i v těchto volbách dokázala nabídnout řadu nových tváří. 

Budete po volbách doporučovat svým krajským lídrům, o jakých koalicích mají jednat? 

Platí zákaz spolupráce s komunisty. Potom bude záležet na jednotlivých krajích. Ale byli bychom rádi, aby ODS nekývla na velké programové ústupky. Jiné mantinely dávat nebudeme. 

Jaký dopad mohou mít výsledky voleb na situaci uvnitř ODS? 

Nehodlám přistupovat na to, že pokud volby dopadnou špatně, tak že je to odrazem politiky, kterou děláme, a vina vedení. Odpovědnost za krajské volby podle mě spadá na krajskou reprezentaci. Politiku, kterou děláme, jsme slíbili v parlamentních volbách, a tudíž ji i prosazujeme. Že to budou nepříjemné kroky, to jsme věděli všichni. I když někdo bude třeba opačného názoru. 

Rozhodne výsledek voleb podle vás o tom, jak skončí krize s rebelujícími poslanci ODS? 

Všichni čekají na to, jak volby dopadnou. Dramatický neúspěch by tuto skupinu lidí určitě posílil a asi by situaci dále eskalovali. Já tomu ale nefandím. 

Jakou roli hraje ve sporu Petra Nečase a vzbouřených poslanců prezident Klaus? Spolupracuje s nimi? 

Pana prezidenta s nimi nespojuji a ani si nemyslím, že by si ideově byli kdy blízcí. Myslím, že se to tak nějak sešlo. 

Kritikou ale nešetří ani prezidentovi blízcí poslanci, třeba Boris Šťastný. I vy máte blízko ke Klausovi. 

Mám, ale nechodím se s ním radit. Mě jeho názory zajímají, většinou s ním souhlasím, ale na ničem se s ním předem nedomlouvám. 

O co vlastně nespokojeným poslancům jde? 

Nevěřím jejich programovým důvodům, protože to by pro ty zákony nemohli hlasovat už v minulosti. Nejpozději na kongresu se dozvíme, jaký je jejich záměr. 

Ono se to zřejmě ukáže už za dva týdny, až se bude ve sněmovně projednávat daňový balíček. Pokud skutečně padne vláda, co by mělo následovat? 

Nejlepším řešením by byly předčasné volby. Rozhodně nebudu příznivcem toho, aby se vygeneroval nový předseda vlády, který by mohl počítat s klubem ODS. 

Odráží nálada v klubu i celkovou situaci ve straně? 

Podle mě ne. Opírám se i o vyjádření předsedů regionálních sdružení, kteří se postavili za Petra Nečase, ne za těch šest osob. Z ohlasů od členů ODS vím, že je daleko víc trápí vystoupení těch šesti, o kterých vědí moc dobře, že podlomili možný výsledek v krajských a senátních volbách. Protože jestli voliči něco opravdu nesnáší, tak to je rozhádaná politická strana a my se tak teď bohužel jevíme. 

Jak hodnotíte kritiku současného vedení ODS? 

Myslíte pana ministra Kubu? Od nikoho jiného jsem ji nečetla. 

Vedly jsme rozhovory s řadou lidí v ODS, kteří nejsou spokojení. Grémium podle nich bylo slabé, neprůrazné a nedokázalo krýt svému předsedovi záda. 

Možná vám to říkají, ale mně tedy ne. Vedení ODS tady není od toho, aby sobě navzájem krylo záda. Já jsem vždycky chápala roli vedení tak, že daleko víc nás má zajímat vztah mezi námi a mezi těmi, kteří nás volí a chtějí nás, doufám, volit i v budoucnu. Laťkou výkonnosti vedení ODS má být to, zda daný člověk má oporu ve veřejnosti, nebo nemá. 

Kongres ODS bude už začátkem listopadu. Proč jste nedali prostor vašim oblastním a regionálním buňkám, aby se sešly a diskutovaly o tom, co na tom kongresu chtějí? Takhle skončí volby, mají týden času a jedou na kongres... 

Každé datum by bylo kritizováno. Jsem ráda, že kongres je takto brzy. Ten, kdo chce diskutovat, se sejde, kdo nechce, bude se vymlouvat, že ten čas neměl. 

Ale proč jste přece jenom nemohli nechat více času? 

Myslím, že je to nutné i proto, že vládu čeká ve sněmovně státní rozpočet. A ten nepočká. Jestli ho nebudeme mít vůbec schválený, tak rozpočtové provizorium je katastrofální stav. Někteří ekonomové sice říkají, že dva tři měsíce nic neudělají, ale udělají minimálně to, že se na nás začnou dívat jinak trhy a investoři. Pokud ratingové agentury řeknou, že Česká republika je problematická země, pak jsme v tu chvíli v děsném maléru. 

To ale opakujete už několik let. Že něco musíme stihnout či že jsme pod dozorem ratingových agentur, a proto není čas na diskuse. 

V krizových situacích to prostě takto je, někdy je třeba reagovat spíše krátkodobými kroky než nějakou dlouhodobou vizí. 

Takže na podrobnější diskusi bude čas až v opozici... 

Měli jsme ideové konference, to byl prostor pro debatu o jednotlivých oblastech, jako je konkurenceschopnost, závislost na exportu, vzdělání. I kdyby teď chtěl někdo něco bolavého otvírat, sám dobře ví, že před volbami na to čas není. Jiná otázka je, kdy nejsme před volbami. 

Pokud padne vláda, bude mít Petr Nečas zpečetěno, že na kongresu přijde o post předsedy? 

Neviděla bych to vůbec tak jednoznačně. Nemyslím si, že by ho to nějak významně handicapovalo. Kdyby přišel o premiérství, a já si to nepřeji, tak bude stát naše strana před tím, co a s kým chce v budoucnu dělat, a bude se muset velmi dobře rozmyslet, kdo je pro ni tím kredibilním člověkem. 

O jaký post se budete ucházet vy? 

O ten, který mám. 

Proti Martinu Kubovi? 

Ano, Martin Kuba proti mně. 

A s čím do toho půjdete? 

To neprozradím. 

Slabinou kritiků Petra Nečase je fakt, že nemají silného protikandidáta. Je podle vás pravda, že ODS nemá lidi? 

Tak to není. I v krizové situaci v roce 2009 se objevil Petr Nečas a stal se předsedou strany. ODS má lidi, teď ve volbách za nás kandidují nové tváře, máme 500 starostů. Není možné, aby se z této množiny nevygeneroval někdo takový. 

Vy sama byste se o post předsedkyně někdy chtěla ucházet? 

Na to nebudu vůbec odpovídat. Petr Nečas je dobrý předseda strany a neumím si představit situaci, která by mě vystavila takovému rozhodování. 

Nelitujete, že jste nešla do prezidentské volby? Mohla jste patřit mezi favority. 

Nelituji, já jsem se tehdy nerozhodovala podle nějakých průzkumů. Mé důvody byly jiné. A když už něco vážného v životě rozhodnete, tak nemůžete chodit pořád s otočenou hlavou dozadu a říkat, že jsem to měl nebo měla udělat jinak. 

Nemyslíte, že jste ODS zklamala, když jste kandidaturu vzdala? 

Já jsem ji neoznámila, takže jsem ji ani nevzdala. Jen jsem se rozhodla jako každý z dvaceti tisíc členů ODS, že prostě nebudu kandidovat. Asi jsem některé zklamala, říkají mi ale, že nejsou zklamaní, naštvaní, ale spíše že je jim to i líto. 

(Autor: Marie Valášková Bastlová, Kateřina Eliášová)

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR