Léto

1. července 2019
Léto

(Zpravodaje senátního obvodu 52) Podle loňské zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN máme prý posledních 12 let na to, abychom začali dělat opatření nezbytná k odvrácení ekologického kolapsu. Studentské stávky za klima probíhaly údajně ve více než šedesáti zemích světa a zúčastnily se jich prý tisíce studentů.

Máme léto, studenti mají nebo budou mít prázdniny a většina studentů tedy do školy chodit nebude. Předpokládám tedy, že se nebudou konat ani studentské stávky. Existují však i jiné možnosti, jak vyjádřit svoji starost o naši budoucnost. Proto si i jako bývalý učitel dovolím dát studentům a možná nejen studentům jeden návrh.

V současné době v České republice kůrovec postupně ničí desetitisíce možná již statisíce hektarů lesů. Je opravdu velmi vážně ohroženo naše přírodní bohatství. Přepočteno na peníze můžeme přijít o miliardy nebo spíše desítky miliard ve dřevě. Ještě daleko závažnější však mohou být škody v oblasti ohrožení zdrojů vody a dalších životodárných funkcí, které lesy na našem území zajišťují.

Kdyby každý student nebo lépe každý z nás dokázal během prázdnin nebo své dovolené vysázet třeba jenom jeden jediný strom nebo jinak pomoci v lese a třeba tak učinit i opakovaně, bylo by to moc dobře a mělo by to opravdu smysl. Přeji krásné léto.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu