Senát ozdobí unikátní dílo z kravat a šátků politiků

2. listopadu 2015
Senát ozdobí unikátní dílo z kravat a šátků politiků

Celkem 128 kravat, 10 šátků a 1 motýlek od členů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky je základem ústředního díla, které láká zájemce na jedinečnou výstavu.

Unikátní výtvor s názvem Požírán kravatami je totiž jedním z obrazů výstavy vysočinského výtvarníka Petra Vlacha, která od 5. do 16. listopadu zaplní pod souhrnným názvem Kravaty a růže Předsálí Jednacího sálu Senátu. Vernisáž výstavy, nad kterou převzal záštitu senátor Miloš Vystrčil, je na programu ve středu 4. listopadu od 17.00 hodin.

„Poděkování kromě tvůrce Petra Vlacha patří také asi dvěma desítkám našich kolegyň a kolegů, kteří poskytli dostatek materiálu na ústřední obraz. Měli jsme to s paní poslankyní Janou Fischerovou rozdělené, ona získávala kravaty a šátky ve sněmovně, já v senátu. Petr Vlach pak podle mého názoru odvedl skvělou „práci“ a vytvořil velmi působivé dílo. Vím, že záměrem Petra Vlacha je v budoucnu obraz vydražit a výtěžek věnovat na bohulibé účely. Moc mu držím palce a věřím, že třeba i výstava v senátu tomuto záměru pomůže,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Unikátní obraz Požírán kravatami byl již také vystaven na mezinárodní výstavě současného umění Human Rights (Lidská práva), kterou v italském Roveretu uspořádala Nadace Opera Campana dei Caduti. Vlach, jež pochází z Polné u Jihlavy a je v malířství autodidaktik s nevšedním uměleckým nadáním, se jí zúčastnil jako jediný umělec z České republiky už potřetí v řadě.

Obraz, na který svými módními doplňky přispěli čeští poslanci a senátoři, vyjadřuje podle slov autora vliv vysoce postavených politiků a úředníků na mírová či válečná dění kdekoli na světě a naprostou bezmoc prostého člověka. Jde o materiálový obraz opticky přitažlivé ikonické kompozice. V rovině přenesení je dle záměru umělce, jehož vzory jsou americký malíř Jackson Pollock a Němec Gerhard Richter, výrazně politicky a humánně účastný. 

Bližší informace poskytne:

RNDr. Miloš Vystrčil
senátor
+420 606 767 544
milos@vystrcil.cz

www.vystrcil.cz

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátního klubu