Dvacet minut Radiožurnálu

29. února 2012
Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Toto je věta z koaliční dohody vlády Petra Nečase. Cituji: "Bude připravena novela horního zákona, která zajistí povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady pro odpis bilančních zásob nerostných surovin zejména uhlí a odstraní možnost vyvlastnění," tedy pro vládu závazná věta. V tomto týdnu ale říká ministr průmyslu a obchodu Kuba: "Stát by si měl ponechat možnost vyvlastnění pozemků kvůli těžbě uhlí za těžebními limity." Jak tomu má občan rozumět? To je otázka pro příštích Dvacet minut Radiožurnálu. Přeji vám dobré odpoledne. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba je přímo tady přede mnou ve studiu. Dobrý den, pane ministře.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane ministře, proč jako člen vlády, která má ve svém základním dokumentu tu větu, kterou jsem citoval, vy říkáte něco v podstatě opačného, že by si vláda v horním zákoně měla ponechat možnost vyvlastnit pozemky, nemovitosti v zájmu těžby uhlí?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já ten svůj názor opírám o to, že jsem přesvědčen, že ministerstvo průmyslu a obchodu obzvláště v konkrétních projektových strategiích, které se týkají energetiky, tedy oblasti, které musí přetrvat déle než jedno politické období, musí pracovat s opravdu nějakými predikcemi, které mohou obstát. Faktem je, že se tato věta dostala do programového prohlášení na požadavek koaliční strany Věci veřejné a má nějaký svůj politický podtext. A já v této chvíli pouze říkám, že zástupci stejné strany Věcí veřejných jako ministr Pavel Dobeš a Kamil Jankovský v této chvíli diskutují na vládě o tom, že je nutné nastavit nějaký racionální model vyvlastnění u výstavby dopravní infrastruktury, protože v českém státě je problematická. A já na to říkám, pokud chcete vyvlastňovat u výstavby dopravní infrastruktury, tak je přeci úplně nelogické, aby se stát vzdával přístupu k strategické suroviny, jakou může být uhlí. U nás ale bohužel vyvlastňovací proces je vnímán a je to velmi často vedeno jako více ideologická diskuse a je to velmi pochopitelné. Český právní stát nebo český právní řád byl vystaven po 40 let komunistického režimu poměrně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pardon, pane ministře, nemusíme se vracet tak daleko. Víte, co by mě zajímalo, když to spojujete s ministry minimálně dvěma jmenovanými, ministry za Věci veřejné, tak jak ta rovnice stojí? ODS v tuto chvíli vašimi ústy říká - dobře, bude se vyvlastňovat kvůli liniovým stavbám, například dálnicím, například kvůli dálnici do jižních Čech, odkud vy sám pocházíte, ale v tom případě se bude vyvlastňovat i kvůli uhlí?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já tu debatu nechci stavět politicky - vaše strana říká a druhá strana říká. Já si myslím a zvláště jako ministr průmyslu a obchodu si myslím, že je třeba nastavit racionální parametry, které fungují standardně v demokratických státech kolem nás, abychom dokázali zvláště u infrastrukturních a strategických staveb a strategických surovin dokázat ochránit zájem té společnosti před nějakým spekulativním jednáním nějakého jedince. Myslím si, že to je parametr, který by stát měl respektovat a že by to neměl být politický souboj nějakých dvou stran, na kterém chce jeden či onen nějakými politickými argumenty profitovat, ale že bychom měli vzít příklady ze standardně fungujících demokratických zemí kolem nás a nevést tu polemiku, a proto jsem to zmiňoval, že u nás je vedená velmi často pod tím dojmem toho, že vyvlastnění máme v mysli zakódováno jako masakrování státem nějakého zájmu jedince, a to samozřejmě tak není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře, vy říkáte, že to nechcete vést jako politický souboj, aby jedna či druhá politická strana profitovala. Na druhou stranu, to je přece rok a půl, co byl ten dokument, ze kterého jsem citoval, to znamená koaliční dohoda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, podepsán a teď za rok a půl už by to mělo být jinak? Na tom není nic politického.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já neříkám, že to tak má být. Já také mohu potom ve vládě s tím svým názorem neobstát. Já pouze, pokud mám být zodpovědným ministrem průmyslu a obchodu, tak považuji za svoji povinnost legitimně říct a otevřít, že pokud se v této chvíli stát vzdát jakékoliv možnosti dostat se v určitý moment ke strategickým surovinám a je faktem, že prostě, jestli někdo sleduje to, co se děje v Evropě, tak si musí být vědom, že česká energetika a její ekonomika bude závislá na surovinách a hlavně na domácích surovinách. A pokud v této chvíli pod nějakým politickým tlakem ustoupíme, a tak je to samozřejmě možné, je to legitimní názor, který do politiky patří. Já pouze říkám a myslím si, že to musí říct každý zodpovědný ministr průmyslu a obchodu, velmi se zamysleme nad tím, jestli stát má úplně ztratit možnost přístupu k tak strategickým surovinám a být potom vystaven pouze tomu, že se k nim třeba nemůže dostat a nemůže zajistit teplo a elektriku tak, jak by bylo třeba.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ještě dvě věci, abych tomu, pane ministře průmyslu a obchodu, úplně dobře rozuměl. Vy říkáte, že pokud nebude mít stát možnost vyvlastňovat minimálně v zájmu těžby nerostných surovin, že se například k zásobám uhlí za územními limity nedostaneme. Co to znamená?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, že není dobré montovat dohromady proces vyvlastnění a prolomení limitů. To jsou dvě věci, které spolu vůbec nesouvisí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak dobře, že se prostě stát nemusí dostat k nějakým zásobám nerostných surovin. Co to znamená? Že nevěříte, že se těžaři tak, jak stojí v horním zákoně, prostě dohodnou s vlastníky nemovitostí, které jsou nad těmi nerostnými surovinami?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já si myslím, že v této chvíli musí samozřejmě o tom rozhodovat stát. Já nechci ani myslet, že klíčová ta dohoda mezi těžaři a mezi soukromými vlastníky, myslím, že stát musí moderovat tuto dohodu. Já jsem přesvědčen, že těžaři mají od státu pouze licenci na to těžit to uhlí. A jsem přesvědčen, že ta debata o tom uhlí musí být vedená velmi široce. My stojíme před tím, že musíme zajistit pro českou ekonomiku, pro českou energetiku dobře nastavený energetický mix, že do něj uhlí patří, to je faktem. Že ty debaty se budou muset vést a že stát, já je teď chci velmi moderovat o tom, jak nasměrovat uhlí, které je před limity, dobře do elektráren a do tepláren, aby těžební společnosti musely ustoupit částečně z těch svých požadavků, protože musíme zajistit lacinou energii a teplo pro 4,5 milionů českých domácností.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane ministře Kubo, to je úplně jiná situace, než jaká byla ještě před několika málo měsíci, protože řekněme si jen fakta. Představitelé vaší vlády včetně Petra Nečase říkají - chceme přijmout takové zákony, takovou legislativu, aby na konci našeho volebního období nebylo nutno vůbec nějaké územní limity mít a zdůrazňují vždycky - je to na debatě mezi těžaři a obcemi či soukromými vlastníky. A vy říkáte, že to chcete moderovat. Tak mi řekněte, jak by mělo vypadat moderování státem debaty mezi těžaři a vlastníky nemovitostí?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

To snad ani není mezi vlastníky nemovitostí. Já myslím, že v této první chvíli my bychom měli moderovat debatu mezi těžaři a mezi provozovateli tepláren, kteří v této chvíli jsou v situaci, kdy jim končí dlouhodobé kontrakty, budou vystaveni tomu, že budou muset rekonstruovat svoje zařízení tak, aby vyhověli všem emisním limitům. A je třeba si uvědomit, že na tomto centrálním systému vytápění je závislých 4,5 milionů nebo 1,5 milionů domácností, říkejme třeba pod 4 miliony lidí v České republice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Co to znamená, že se budete snažit těžaře přimět k tomu, aby uhlí přednostně směřovali do tepláren?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

To je přece jasné, vždyť uhlí přeci není majetkem těch těžařských společností. Uhlí je přeci národní surovina, kterou a já jsem právě přesvědčen, že v tomto ministerstvo průmyslu a obchodu a stát musí sehrát tu klíčovou roli. Přeci to je národní surovina a těžební společnosti mají pouze licenci ji těžit a mohou ji těžit, ale nemá to být tak, že je jim to uhlí vydáno. A já jsem přesvědčen, že bychom měli zajistit, aby primárně směřovalo do českých tepláren, aby zajišťovalo ten centrální teplárenský systém, protože on v té ochraně životního prostředí je samozřejmě mnohem efektnější, než ty lokální topeniště a ty malé výtopny, protože on je samozřejmě podroben tomu, že musí mít všechny emisní limity. To je diskuse, která je velmi relevantní a musíme ji velmi zodpovědně vést.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře, aniž bych to zpochybňoval, tak, jak to chcete udělat, protože vy jste tady zástupce státu, který v tuto chvíli, byť říkáte, že těžaři mají licenci na těžbu uhlí nebo nerostných surovin, tak bude nějakým způsobem vstupovat do vztahu, do obchodního vztahu dvou soukromých subjektů?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Jasně. My k tomu máme určité prostory legislativní. Ty legislativní prostory právě popisuje horní zákon, o kterém mluvíte, a tam stát může vydefinovat určité modely toho...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane ministře, buďte klidně konkrétní, co by v tom horním zákoně mělo stát, aby to přimělo Mosteckou uhelnou, že pohrne s prominutím většinu svého uhlí českým teplárnám?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, pane redaktore, že konkrétně tohle to legislativně ošetřit nelze. Co třeba legislativně ošetřit lze, jsou poplatky, které platí těžební společnosti za tu těžbu. To je věc, která je třeba otevřít a velmi legitimně o ní diskutovat. A myslím si, že jako ministerstvo průmyslu a obchodu budeme maximálně v tom řekněme dobrém slova smyslu vytvářet tlak, aby došlo k dohodě mezi těmito dvěma subjekty ve smyslu ale opravdu v této chvíli je potřeba, abyste všichni nějak couvli, abychom nastavili ty podmínky tak, aby centrální teplárenský systém, který je v České republice velmi dobrý, zajišťuje teplo pro, znovu opakuji, 1,5 milionů českých rodin, byl udržitelný, funkční a aby obstál v těch dalších letech, a to je prostě úkol, který chceme splnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pojďte mi to ještě jednou vysvětlit, pane ministře průmyslu a obchodu. Vy jste zmínil ty poplatky, které platí těžaři za to, že, řekněme, mohou těžit uhlí. Tak to je ten nátlakový mechanismus či páka? Omlouvám, pan ministr průmyslu kroutí očima, ale to není pejorativní termín, je to páka, kterou máte na těžaře?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Určitě je to nějaký prostor, který my v tom zákoně můžeme využívat. A pokud byste to použil jako slovo páka, tak je to určitá páka, kterou v tom vyjednávání využívat chceme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To znamená, pokud nebudete dávat uhlí přednostně českým teplárnám, zvýšíme vám legislativně vaše poplatky?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Nám jde o to, že je třeba nastavit tento proces tak, aby byl funkční a aby, pokud pracuje s národním bohatstvím, což uhlí bezesporu je, protože tam patří, tak, aby zajišťoval to, co český stát potřebuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tomu úplně rozumím.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

A jeho občané potřebují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ale ptám se na fungování té páky, když ji stisknete tu páku, tak to udělá to, co jsem popsal?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Ale ona není úplně jediná. Já ta jednání budu zahajovat, považuji je za velmi důležitá a myslím, že se na tom shodujeme s většinou lidí, kteří se energetikou zabývají. Do toho nám samozřejmě vstupují další faktory, které můžeme v tom vyjednávání využívat, ať už legislativní nebo nelegislativní. Ale já pouze v této chvíli popisuji tu myšlenku, říkám, proč je třeba to udělat a jak to chceme udělat. A jak konkrétně ta jednání budou vypadat, to nám dejte trošičku času a my přijdeme s jejich výsledky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře, pane ministře, máte trošičku času.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Děkuju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba je dnes jejich hostem. Vy jste, pane ministře, sestavil poradní tým, který by měl pracovat na nové energetické koncepci České republiky. Jeho členy jsou společnými, řekněme, předsedajícími jsou Václav Pačes a Dana Drábová, pak tam sedí Vladimír Vágner, Vladimír Štěpán, Radek Škoda, Pavel Noskievič, Václav Cílek a Jan Procházka. Do června by měli mít, řekněme, po kupě nějaký materiál, který by měl potom jít do vlády a ta by ho měla poprvé od roku 2004 udělat schválenou státní energetickou koncepcí. Zeptám se vás na to, až tito lidé, z nichž téměř polovina jsou akademici, ten materiál položí na stůl, tak to bude to, co bude vláda schvalovat, anebo to bude materiál k nějaké debatě ještě jiných lidí?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Ta debata samozřejmě probíhá na více úrovních. My se snažíme ten materiál konzultovat se všemi zainteresovanými subjekty, ať už je to hospodářský výbor, kde jsou zástupci, poslanci, kteří se zabývají hospodařením, energetikou, ať už je to Svaz průmyslu a dopravy, ať už je to Hospodářská komora, ať už jsou to různá sdružení. Nám jde o to, že v této chvíli tak, jak vypadá dneska situace v Evropě, je nutné proto, aby české firmy, český průmysl obstával v té konkurenci a neodcházela nám výroba někam, tak je důležité teď nastavit dobře energetický mix, který bude zajišťovat pro české rodiny a pro české firmy dlouhodobě udržitelnou energii za rozumné ceny při respektování maxima požadavků na životní prostředí. Ten balanc musí být velmi dobře nastaven. To, proč chci změnit tu energetickou koncepci oproti původnímu návrhu, je proto, že si myslím, že nebyla reálná, že 14 nových jaderných elektráren prostě tady postavit nejde, ani není kde a je třeba taky říct, za kolik se to postaví, kdo to postaví a v jakém čase. My jsme se shodli s kolegy, kteří jsou v té komisi na tom, že chceme definovat pro nějakých 25 let konkrétní úkoly, které se mají udělat v jednotlivých segmentech, ať už je to v tom teplárenství, ať už je to v jaderné energetice, protože upřímně řečeno nápady, které dnes vznikají v Bruselu na dlouhodobé koncepty, jak bude vypadat energetika v roce 60, jsou asi podobné, jako bychom tu seděli v roce 72 a bavili se o tom, jak bude vypadat energetika dnes. Já jsem přesvědčen, že český průmysl, české domácnosti a Česká republika tak, jak je ještě zdravou ekonomikou v Evropě, potřebuje zdravý energetický mix, který bude zajišťovat dlouhodobou a udržitelnou energii a tito kolegové, jsem velmi rád, že přijali spolupráci a budou týmem, který má moji plnou důvěru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy jste o něčem podobném mluvil 12. února v České televizi, a tam jste řekl, že, cituji: "Nová státní energetická koncepce počítá s tím, že jaderná energie zůstane v českém energetickém mixu, ze kterého by v dalších 2 až 3 desetiletích mělo zmizet uhlí."

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

To je právě výklad, který já jsem zaznamenal a já jsem to nikdy neřekl. Já si neumím představit, že by z českého energetického mixu zmizelo uhlí. Tím, že se posuneme a řekněme reálně popišme to stavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín, zastabilizováním Dukovan a jejich prodloužením funkčnosti do roku 25, potažmo 35 a eventuální diskusí o dostavbě dalšího bloku v Dukovanech, se můžeme dostat na to, že při zachování reálného uvažování může jaderná energetika tvořit přes 50 % energetického mixu. To znamená, 50 % elektriky bychom byli schopni vyrábět v jaderných elektrárnách. To, že to samozřejmě v té chvíli povede k poklesu výroby v tom uhlí, protože některé nebudou splňovat už ty emisní limity, nebude to funkční, to samozřejmě tak je, ale to, že by úplně vymizelo uhlí, jsem nikdy neřekl a vůbec si nemyslím, že by to bylo v tomto výhledu reálné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Měli by se z vašeho pohledu na jakékoliv rekonstrukci stávajících energetických zařízení nebo na stavbě nových podílet zejména české firmy anebo na tom z vašeho pohledu jako ministra průmyslu a obchodu až tak nezáleží?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Z pohledu českého ministra průmyslu a obchodu na tom velmi záleží. Přiznám se, že nechci být ministrem průmyslu a obchodu, který se má stydět za to, že říká, že tady mají pracovat české firmy. Nechci se stydět za to, že když se má v České republice dělat zakázka s předpokládanou hodnotou 200 miliard euro, tak že to má být prostě zakázka, na které se mají podílet české firmy, mají mít podíl na tom, že mohou dodávat ty subdodávky. Je faktem, že my chceme obhajovat české firmy a já si to beru významně za své v tom, že se všemi potencionálními řekněme zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín vedeme debatu, v tom prokažte, že naše české firmy považujete za partnery a zapojte je už do projektů, které dnes děláte, protože je třeba říct, že jaderná energetika, pokud má v Evropě obstát, tak ono je to taky o tom, že tu budeme mít odborníky, že tu budeme mít lidi, kteří to umějí stavět. Jaderná elektrárna není chata, ta nejde postavit jen tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

O tom vůbec není sporu. Na druhou stranu z těch 3 uchazečů, kteří zatím vyjádřili přání účastnit se dostavby Temelína, tak zejména ruská firma Atomstrojexport uzavřela s téměř všemi českými firmami, které mohou vyrábět pro jadernou energetiku, smlouvy o spolupráci. Není toto vaše vyjádření zároveň vyjádřením určité podpory právě tomuto řekněme uchazeči?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Tak to vůbec. Já se přiznám, že já ani v této chvíli s žádným uchazečem jsem nejednal ve smyslu koncepce na skládání jejich složení na Temelín. Náš vzkaz jako vlády, a myslím, že je plně legitimní, že máme zájem na tom, aby se na tom podílely české firmy na této stavbě. Ale je to tendr, který je vyhlášen a záleží na těch uchazečích, jaká bude cena a ty podmínky toho tendru jsou nastaveny. O tom ta řeč v této chvíli není. A že my dáváme legitimní vzkaz, že máme představu, aby tam bylo co nejvíce českých firem, co už by měl říkat český ministr průmyslu a obchodu než toto? Ale druhá věc, kterou říkáme, zapojte české firmy a neslibujme si, že je možná zapojíte do Temelína, prokažte, že je považujete prostě za seriózní partnery a ve všech projektech, které se dnes řeší a řešíte, je berte jako partnera. A to si myslím, že je důležitý vzkaz. Je třeba říct, že v této chvíli jsme touto zakázkou zajímaví, že si samozřejmě ti uchazeči nás všímají mnohem více, než kdy jindy a jestli je dnes, nebo jestli je prostor prosazovat české firmy v zahraničí, tak je to samozřejmě v této chvíli a já myslím, že je to naší povinností to dělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak ještě se vraťme poslední otázkou na úplný začátek, vy jste řekl svůj názor na institut vyvlastnění minimálně, co se týče vztahu státu ke svým nerostným zásobám. Dá se to do určité spojitosti s tím, co se snaží na vládě vyjednávat ministři za Věci veřejné. Co to znamená? Že je pravděpodobnost, že do konce tohoto volebního období nebo do konce existence vlády Petra Nečase bude možno vyvlastňovat pozemky jak kvůli těžbě uhlí, tak kvůli stavbám liniových staveb?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Ne, pane redaktore, ta možnost vyvlastňování dnes v tom horním zákoně je. Vyvlastňování dnes ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pardon, pane ministře, ale v té vaší koaliční dohodě je také napsáno, že bude novela horního zákona, že se má odstranit.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Je dáno, že se má odstranit. Ano, já tu dohodu znám. Já pouze říkám, že to je institut, který je, že debata o něm je velmi často v České republice podbarvena těmi zkušenostmi, a tou představou, že je to institut, který je legitimní a funguje ve standardních demokraciích kolem nás.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane ministře, to jste mě špatně pochopil. Já to nijak nehodnotím, já se vás ptám jako člena vlády, jestli si myslíte, že by prostě v horizontu řekněme 2, 3 let měl tento institut být používán jak při stavbě dálnic například, tak při těžení uhlí?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já jsem přesvědčen, že do českého právního systému při výstavbě klíčových staveb liniových, infrastrukturních, na které jsou vázány rozvoje regionů, které jsou pro stát strategické, tak je to nástroj, který při zachování všech parametrů, které jsou v ostatních demokratických systémech, je funkční. Myslím si to já. Jak to dopadne, je samozřejmě na rozhodnutí vlády. A já ho budu respektovat. Já pouze říkám, že si myslím, že zodpovědný ministr průmyslu a obchodu nemůže přijít a říct - to je výborný nápad, dáme to pryč. A pak se koukat na to, jak nějaký spekulant drží energetiky jakoby v kleštích tím, že má nějaký pozemek a chce za něj nehoráznou cenu a my nejsme schopni zajistit vytápění pro české rodiny. To prostě je legitimní debata, kterou je třeba vést.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Hovořil jsem s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou. Pane ministře, díky za váš čas. Na shledanou.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Děkuji. Na shledanou.

MUDr. Martin Kuba

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
ministr průmyslu a obchodu