Interview ČT24

30. listopadu 2011
Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Moderátor:

Dobrý den, vítejte u Interview ČT24. Přesně dva týdny je ve funkci nový ministr průmyslu a obchodu, který přezval resort kvůli nevyjasněným financím svého předchůdce. V následujících zhruba 20 minutách vám řekneme, co se vlastně změní. Naším dnešním hostem v Interview ČT24 je nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Dobrý den.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Dobrý den.

Moderátor:

Pane ministře, nemůžu se na začátek nezeptat, jestli jste se jako lékař, drobný podnikatel, spíš regionální politik už stihl seznámit s tak obrovským resortem?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

V této chvíli se s resortem seznamuji, snažím se navstřebat všechny ty informace. Myslím, že řada těch regionálních zkušeností je velmi důležitá, protože já jsem se pohyboval v regionálním rozvoji, v dopravě, v řadě těch hospodářských oblastí, které se do ministerských kompetencích promítají. Byl jsem i seznámen s problematikou výstavby jaderné elektrárny Temelín v tom regionálním rozměru. Takže řada těch zkušeností je zajímavá. Samozřejmě řada těch věcí je zcela nových a člověk je musí nějakým způsobem navstřebat.

Moderátor:

My daňoví poplatníci vás neplatíme za seznamování, my vás platíme za práci. Za ty dva týdny jste už něco stihl udělat?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Toho jsem si vědom. Myslím si, že za ty dva týdny jsem se dokázal zorientovat v tom, jaké by měly být priority Ministerstva průmyslu a obchodu, tak abych je dokázal dobře zpracovat a dobře prezentovat, aby byly přínosem pro českou ekonomiku. Což si myslím, že je základní úkol Ministerstva průmyslu a obchodu.

Moderátor:

Pořád stojí nejvýš jaderná energetika?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

V této chvíli, pokud se bavíme o energetice, tak je třeba se o ní bavit v komplexu celé státní energetické koncepce, což je materiál, který se v této chvíli dopracovává. Po připomínkovém řízení má jít do vlády a bude na vládě ČR, aby vybrala optimální variantu rozvoje té energetiky do roku 2040.

Moderátor:

Přičemž ministr průmyslu a obchodu bude mít nepochybně hlavní slovo, dostavba Temelína, modernizace Dukovan. Ještě byste šel dál?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já myslím, že je velmi důležité v té koncepci a v zahrnutí jádra do té energetické koncepce zvažovat základní parametry. Jednak to dlouhodobé snížení emisí a jednak udržitelnost ceny energie, aby naše ekonomika zůstala konkurenceschopná. Je naprosto jasné, že pokud máme obstát, zvlášť v této složité ekonomické době a být konkurenceschopným trhem, tak ta konkurenceschopnost začíná už u těch vstupů, a to jsou vstupy elektrické energie. Takže v této chvíli je velmi důležité dostavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Temelín, prodloužit provoz Dukovan, tím posunout ten podíl jádra na energetickém mixu a potom samozřejmě pokračovat podle toho, jak se ta situace bude vyvíjet.

Moderátor:

Co energetická závislost? Protože i s vaším předchůdcem Martinem Kocourkem jsme to tady probírali v okamžiku, kdy se on ujímal funkce a pak ještě v průběhu toho necelého roku, kdy ve funkci byl, kdy třeba ruské noviny psaly, že vláda Mirka Topolánka v podstatě tím strašila, že ta závislost na Rusku bude obrovská, že tím pádem je jasné, že ruský Atomstrojexport třeba vypadne z toho tendru.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Tak jak je dnes nastaven ten energetický mix ve smyslu těch podílů, těch jednotlivých zdrojů té energie, na tom jaká energie se vyrábí, tak si myslím, že je nastaven velmi racionálně. A samozřejmě v té státní energetické koncepci se i s hlediskem bezpečnosti počítá. Myslím si, že výstavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín je v této chvíli v otázce toho, kdo bude tím dodavatelem a vláda v něm bude muset zvažovat i samozřejmě varianty nebo řekněme nějaká bezpečnostní rizika. Ale bezesporu také by to mělo být tak, že tato obrovská státní investice realizovaná společností ČEZ musí být impulsem pro českou ekonomiku. To znamená přinášet pracovní příležitosti pro české firmy, pro české dodavatele. Nemůže to být tak, že bude realizována na území ČR bez přínosu ekonomiky pro české občany a pro lidi, kteří tím mohou získávat zaměstnání a pracovní příležitost.

Moderátor:

Co říkáte tomu, že v posledních týdnech v podstatě vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška říká, že v tomto okamžiku ještě není přesvědčen, že to někdo z těch tří uchazečů zvládne. Je to pro vás relevantní argument, jak se do toho vůbec pouštět v okamžiku, kdy ty firmy vlastně v tuhle chvíli nemají žádné velké zkušenosti v současnosti se stavěním něčeho takového, jako by byly bloky Temelína.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Pro mě ta situace dnes je postavená tak: ČEZ předal zadávací dokumentaci, má nějakou představu a v této chvíli je na dodavatelích tak, aby nabídly relevantní, řekněme, nabídku takovou, aby byla akceptovatelná pro společnost ČEZ a českou vládu. A já v této chvíli ani nenahlížím do těch nabídek, pouze říkám za sebe jako ministra průmyslu a obchodu, pro mě budou velmi důležité aspekty té bezpečnosti, velmi důležité aspekty přínosu ekonomiky. A jestli dokáže někdo skutečně nabídnout tu cenu a realizaci tak, aby byla v pořádku, to já v této chvíli v začátku tendru nechci posuzovat.

Moderátor:

K tendru se ještě dostaneme asi v průběhu dalších měsíců, pokud zůstanete ve funkci. Česko se už brzy dostane ale také do problémů, pakliže se budeme orientovat na jadernou energetiku. Už teď totiž energetické firmy říkají, že v budoucnu nám budou chybět experti, ať už energetici, jaderní fyzici, ale třeba také stavaři, kteří by podobná zařízení stavěli. Jde o tisíce lidí. Máte plán co s tím?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

To, že nám začínají obecně chybět technicky vzdělaní lidé, je problém, který s sebou nesla změna struktury školství a zájmu o určité obory v posledních letech. Ministerstvo průmyslu se podílelo na zpracování té strategie konkurenceschopnosti, která je právě projektem, který se prolíná přes všechna ta ministerstva a právě systém terciárního vzdělávání, podpory technického vzdělávání, učňovského technického školství je jeden z modelů, který my chceme podporovat samozřejmě v tom momentu...

Moderátor:

Počkejte, když mluvíte o strategii konkurenceschopnosti, tak tam je to sice napsáno, ale už není napsáno jak.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

A to je přesně ono. Já bych se k tomu dostal. A navazuji na to, co jsem udělal za prvních 14 dní a v čem jsem se pokusil zorientovat. Já bych byl velmi rád, aby strategie konkurenceschopnosti nebyl pouhý materiál, který putuje mezi ministerstvy a vykazuje se v nějakých tabulkách. To musí být materiál, z kterého jsme schopni vyjít s jasně vyměřitelnými úkoly, které jsme schopni představit té veřejnosti a v určitých časových úsecích je měřit. Protože jsem přesvědčen, že pokud Ministerstvo průmyslu a obchodu má být zastáncem firem, které se musí dnes a denně pohybovat na trhu a všechny svoje investice musí vždy zvažovat, protože za nimi musí být výnos a musí být měřitelný výnos, tak ministerstvo se v tom musí chovat naprosto stejně. Všechny věci, které chceme dělat, musí mít měřitelný výstup. To je jedna z priorit, které bych já jako ministr průmyslu preferoval, aby ministerstvo pod mým vedením, pokud se bude podílet na nějakých projektech, vždycky dokázalo velmi dobře zhodnotit a vyhodnotit, jaký konkrétní přínos toho projektu byl.

Moderátor:

Tak mi řekněte nějak konkrétně, jak byste si to představoval. Jak nahnat ty lidi do škol, jak tady vychovat třeba jaderné fyziky, jak tady vychovat víc stavařů, strojařů a podobně?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Podpora samozřejmě v této chvíli velmi záleží na tom, jak se v tom bude chovat ministerstvo školství, které je za to resortně zodpovědné. My jako ministerstvo průmyslu se na tom můžeme podílet. Myslím si, že velmi důležitá je tam spolupráce už s regiony, s regionálními politiky, podpora toho technického školství už na té nižší úrovni.

Moderátor:

Ale podpora jaká? Jaká podpora, každý ministr vám řekne, ale my přece děláme, co můžeme.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Jasně. Ale ta podpora může být vytvářena formou záležitostí na úrovni, řekněme, regionů, kdy může být firma ve škole, škola ve firmě a takové to propojování toho, že školy mohou spolupracovat přímo s firmami. My třeba jako Jihočeský kraj jsme vypisovali granty na podporu těch technických oborů. Jde o to také mediálně přesvědčit rodiče, že to technické vzdělávání není něco, co ty jejich děti diskredituje nebo zhoršuje jejich vstup do života, ale že naopak tak, jak se ta společnost vyvíjí, právě to technické vzdělání je velkou perspektivou. Čili ono to má řadu faktorů, mediální podporu a tak dále. A máte velkou pravdu v tom, že nelze něco říkat obecně, ale je třeba mít konkrétní kroky, které pro to vláda udělá. Ale resortně zodpovědné je za to ministerstvo školství.

Moderátor:

Jasně, ale už by bylo načase, protože tato vláda také říká, že se chce orientovat na jadernou energetiku. Dosti k tomu. Co to bude znamenat orientace na jadernou energetiku pro obnovitelné zdroje? Protože šéfka Energetického regulačního úřadu, Alena Vitásková, ta se v tuto chvíli bojí, že se novým zlatým dolem stanou bioplynové stanice. Tam jde opět o ten starý známý problém, který jsme tady zažili s fotovoltaikou, že by mohly být až 4x dražší výkupní ceny plynu z těchto stanic oproti cenám zemního plynu. Co s tím hodláte dělat?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

To je o celém nastavení toho energetického mixu a o tom, co v té energii chceme podporovat. Já jsem přesvědčen, že energie musí pro český stát přinášet skutečně stabilní prostředí, které přináší lidem a podnikům lacinou dostupnou energii, která může být vstupem na tom trhu. A záleží na tom, kde ji budeme vyrábět a samozřejmě má to i své nějaké ekologické parametry. Jádro v tomto směru je velmi dobrým krokem a je důležité se v této chvíli věnovat dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Co se týče obnovitelných zdrojů, a jak jste zmínil fotovoltaiku, je třeba říct, že...

Moderátor:

Já jsem zmínil hlavně bioplyn...

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já se k tomu dostanu, že je to velmi podobný problém. Už dnes výroba elektriky z fotovoltaiky vyžaduje 12 miliard dotací ze státního rozpočtu. To znamená, že se ukazuje, že ty fotovoltaiky nejsou schopny, jako cokoliv na trhu by mělo něco vyrobit a prodat s přidanou hodnotou. Fotovoltaiky toho nejsou schopny. Všichni musíme vzít svých 12 miliard, složit se na to, aby tu mohly být. A v této chvíli diskuse o bioplynových stanicích je velmi podobná. A teď jde o ten záměr, aby se tu nestalo to, že se budou stavět bioplynové stanice, do kterých budou zemědělci nebo někdo, kdo si spekulativně koupí nějaké trávníky, sekat trávu a házet ji tam. My jsme přesvědčeni, že mohou být konečným nějakým spotřebitelem té živočišné produkce...

Moderátor:

Pane ministře, šéfka Energetického regulačního úřadu v podstatě vystoupila proti novele zákona, která už je teď v Senátu. Tak já se teď ptám, co vy s tím hodláte udělat?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já se přiznám, že v této chvíli já vám umím popsat ten svůj pohled na tu věc a s kolegy senátory o tom budu mluvit. Pro mě je velmi důležité, aby se bioplynové stanice nedostaly do té situace jako fotovoltaiky, a proto musí mít vymezenu tu svojí pozici. Musí být stavěny účelně, pouze v momentě, kdy v rámci nějaké zemědělské výroby zpracovávají ty živočišné odpady, ty produkty. A dnes nebo někdy včera jsem o tom jednal s panem ministrem Bendlem a společně ještě s panem ministrem Chalupou k tomu chceme připravit nějaké jasné stanovisko a nějaký koncept, aby se nestalo to, co se stalo právě u těch fotovoltaik, že se začne vytvářet řada zdrojů, které budou ekonomicky neefektivní a budou spíše peníze z veřejných rozpočtů vyžadovat.

Moderátor:

A k čemu jste dospěli, když v Senátu je v tuto chvíli před schválením novela zákona na podporu energií?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

To se mě ptáte, pane redaktore, na věci, které proběhly předtím, než já jsem byl ve funkci. Jestli je dnes něco v Senátu, tak jsem to tam určitě neposílal já.

Moderátor:

Já vás z toho neviním, mně spíš jde o to, jak zabránit tomu problému, aby se tady neopakovala situace s fotovoltaikou, jestli jsou nějaké možnosti ve hře.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

A já v této chvíli říkám svoje stanovisko, stanovisko, které Ministerstvo průmyslu a obchodu pod mým vedením bude hájit. A velmi rychle o tom chci jednat s panem ministrem zemědělství a řešit tuto situaci na úrovni jak našeho senátního, tak parlamentního klubu.

Moderátor:

Jako, že to řešíte teda v tuto chvíli, ale zatím jste se k ničemu nedobrali. Dá se to takhle říct?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já nevím, jestli nedobrali. Dá se to tak říct, protože to stanovisko jasné ještě nebylo řečeno. A ty procesy se skutečně staly před mým jmenováním. Já pouze musím opět zopakovat, že budu zastávat jasný názor na to, že bioplynové stanice ano, ale patří pouze na trh jako určitý závěr a využití nějaké živočišné zemědělské výroby na spotřebování těch produktů, ale nemají být novými fotovoltaikami.

Moderátor:

Limity těžby hnědého uhlí, to je asi, myslím, evergreen se všemi novými ministry průmyslu a obchodu. Jaký je váš postoj?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Můj pohled je samozřejmě vázán nebo neříkám, že vázán, ale...

Moderátor:

Vláda má ve svém programovém prohlášení, že do roku 2015 neprolomí...

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Že do roku 2015 neprolomí jakékoliv limity. Což v této chvíli koaliční vláda drží. A když se podíváme na tu státní energetickou koncepci z dlouhodobého pohledu, tak já musím říct, že můj osobní názor je takový, že potom je třeba zvažovat všechny aspekty tak, abychom dokázali maximálně využívat vlastní zdroje a dokázali vytvářet tu energii, která bude cenově dostupná pro ten trh. A myslím, že se dá dnes velmi těžce predikovat, že někdo dnes umí říct ne, nikdy neprolomíme limity. Pokud bych už dnes toto tak říkal, tak mohu odsoudit českou ekonomiku k naprosté nekonkurenceschopnosti, protože se můžeme za čtyři, za pět let dostat do situace, že nebudeme schopni vyrábět dostatek laciné energie. Ono to s sebou nese i aspekty samozřejmě sociální, protože takový krok by v některých krajích mohl vést k velmi zásadním sociálním výkyvům ve formě významné nezaměstnanosti. Čili on ten aspekt se diskutuje velmi často mediáně pouze z ekologického hlediska. Ale já musím...

Moderátor:

Mě zajímá i z toho hlediska třeba, jestli zůstane zachovaná teplárenská soustava?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

A já musím říct, že i právě v této fázi, a to říkáte velmi dobře, to má vazbu na teplárenskou soustavu, kterou my máme nastavenou, řekl bych, velmi rozumně, protože ono i to složení těch dodavatelů energie je velmi důležité, protože třeba ty střední zdroje teplárny mohou být něčím, co třeba v případě blackoutu, vypadnutí těch obrovských zdrojů, může být právě nutným procesem k tomu náběhu. Velmi dobře zmiňujete, že i to rozložení těch zdrojů, když je diverzifikováno, je velmi rozumné.

Moderátor:

Spíš byste se přikláněl pro prolomení limitů v okamžiku, kdy tady mluvíme o teplárenské soustavě, o hornících, odborářích?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já rozhodně musím říct, že v této chvíli bych si nikdy netroufl vyslovit. Myslím si, že nikdo z ekonomicky uvažujících lidí by si netroufl vyslovit to, že limity nikdy nebudou prolomeny.

Moderátor:

Vy budete teď také potřebovat nějaké prostředky, abyste pomohl českému průmyslu a obchodu zahraničnímu. Jaké cesty pomoci jsou v téhle chvíli ve hře? Co plánujete?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Proexportní strategie je jedna z klíčových věcí, na kterou bych se v těch prvních týdnech a měsících rád zaměřil. My máme problém, že většina našeho vývozu, a je to až 83 %, co směřuje do zemí EU. To znamená, že my vyvážíme do zemí, které jsou ale ve stejné hospodářské fázi, jako jsme my. To znamená v té krizi. A vedle je řada trhů, které se rozvíjejí, ať už je to Svazek nezávislých států, Rusko, Čína, Brazílie, ale i jihovýchodní Asie, státy ASEAN. A já o tom diskutuji se zástupci...

Moderátor:

A co vám řekne takový zástupce, já teď nechci žádnou velkou firmu jmenovat, ale třeba řekněme největší automobilky, který vám řekne: Fajn, my nepotřebujeme pomáhat v Německu, nepotřebujeme pomáhat ve Francii, my potřebujeme pomáhat v Rusku. Co vy mu řeknete?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Teď jste mě právě přerušil v momentě, kdy jsem říkal, že o tom diskutuji se zástupci firem, Hospodářské komory a Svazu průmyslu. Máme na to uspořádanou pracovní snídani. A já jsem od těch kolegů slyšel jedno. Já myslím, že nám chybí dostatek informací. Jasné, rychlé informace o byznysu, které probíhají v těch věcech. A já si myslím, že to je o tom, že musíme velmi dobře a teď rychle nastavit tzv. řekněme tomu ekonomickou diplomacii, abychom právě z těchto trhů dokázali pro naše české firmy získávat rychlé informace: jaké jsou tam zakázky, jaké jsou tam možnosti, abychom jim tam rychle dokázali otevřít dveře, vytvořit prostor, kde se dokážeme rychle informovat tak, aby naše firmy mohly na tyto trhy vstoupit.

Moderátor:

A jak?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

A to je v obchodním zastoupení, řekněme, o obchodních radech, o lidech, kteří budou v této zemi působit. Chceme se o tom jako ministerstvo průmyslu a obchodu bavit s ministerstvem zahraničních věcí. Ale abychom skutečně nastavili diplomacii ekonomickou, aby tam ti lidé nešli pouze s diplomatickým posláním, ale aby to zastoupení bylo jasně definováno na to, že je zaměřena na získávání obchodních informací.

Moderátor:

Co to znamená pro agenturu Czech Trade?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Já si myslím, že agentura Czech Trade může být jedním z nositelů za Ministerstvo průmyslu a obchodu a ve spolupráci právě třeba se Svazem průmyslu, s Hospodářskou komorou bychom rádi nastavili, jak ten model má vypadat, jaké lidi si představujeme, že bychom tam měli poslat, jaké informace od nich ty české firmy potřebují, abychom velmi zrychlili a zefektivnili ten přítok těch informací. Já jsem byl teď na předávání cen úspěšným exportérům a tam je vidět, že firmy, které vyváží na tyto trhy, nemají obavu z roku 2012/2013, ony mají kontrakty. A pro nás je velmi důležité, aby takových firem bylo prostě na tom českém trhu víc, protože to je ta stabilita, to trošku odpojení...

Moderátor:

Ale tak třeba zavřete kanceláře Czech Trade v Evropě a otevřete kanceláře někde jinde?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Určitě, neříkám, že je zavřeme někde, ale budeme maximálně otevírat nové kanceláře ať už Czech Trade...

Moderátor:

To tam budou k ničemu, když tam nebudou nic dělat, ne?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Kde?

Moderátor:

V Evropě třeba.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

V Evropě. Určitě v momentě, kdy v Evropě nejsou, a já teď nechci hodnotit, jestli jsou úplně k ničemu, oni tam svoji roli mají. Ale správně popisujete tu situaci, že teď je třeba se zaměřit v tom obchodu na nové trhy a tam budeme otevírat nové kanceláře a budeme to nastavovat tak, aby se české firmy okamžitě dostávaly k informacím z těchto trhů. A to je pro nás prostě klíčové otevřít českým firmám vstup na tyto trhy.

Moderátor:

Dřív se také mluvilo o tom, že by se Czech Trade sloučil s CzechInvestem, ten návrh je ve hře, není ve hře?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Ten návrh je určitě ve hře. Ona každá ta agentura má trochu jiné poslání. Czech Trade je víc orientovaný na podporu exportu, CzechInvest víceméně láká investory do ČR. Pro mě v této chvíli je prioritou nastavení té ekonomické diplomacie. A není pro mě prioritou ty organizace sloučit.

Moderátor:

Mimochodem investiční pobídky jsou také ve strategii konkurenceschopnosti, byť je tedy premiér, když ještě byl ministrem v jiné vládě, tak je odmítal. Jak tomu rozumět? V tuhle chvíli investiční pobídky budou?

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Investiční pobídky jsou v systému konkurenceschopnosti, ale podle mého trvá to, že to není obecný lék na  ekonomiku. Ono je vždycky třeba posoudit, jestli náklad na vytvoření nového pracovního místa s investiční pobídkou nakonec jakoby nepřevyšuje přínos pro tu společnost. A myslím, že je to i o konkrétních posouzeních, jakého regionu se to týká, jaké výroby se to týká. Jestli je to třeba výroba s vyšší přidanou hodnotou, kdy se může stát, že pro českou ekonomiku je jakoby větším přínosem. Nemělo by to být tak, aby už to byly investiční pobídky do situace, kdy se české firmy dostávají do toho, že pouze jakoby dodávají v rámci svých koncernů pouze subdodávky nějakých dílů, z kterých se pak v zahraničí montují celky a prodávají se ven, protože ta vysoká přidaná hodnota zůstává v tom zahraničí a ne v Čechách.

Moderátor:
 
Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu. Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Kuba /ODS/, ministr průmyslu a obchodu:

Děkuji.

Moderátor:

A vám divákům ČT24 děkuji za pozornost, mějte se dobře a klidný večer.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/211411058041130/ 

MUDr. Martin Kuba

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
ministr průmyslu a obchodu