Rozhovor pro deník Mladá fronta DNES

29. listopadu 2011
Rozhovor pro deník Mladá fronta DNES

Seznamuji se s chodem ministerstva a snažím si určit priority, kterým se věnovat. Zkušenosti, které jsem nasbíral v krajském zastupitelstvu a jako náměstek hejtmana, který řešil hospodářské záležitosti, můžou být zajímavým přínosem pro ministerstvo. Konkrétní zkušenosti z regionů v Praze už mnohdy nejsou vidět.

V roli ministra jste necelé dva týdny. Jak si na nový post zvykáte? 

Přebírání takového úřadu je velmi hektické. Najednou se na vás navalí všechny povinnosti s tím související. Zatím se seznamuji s chodem ministerstva a snažím si určit priority, kterým se věnovat. Zkušenosti, které jsem nasbíral v krajském zastupitelstvu a jako náměstek hejtmana, který řešil hospodářské záležitosti, můžou být zajímavým přínosem pro ministerstvo. Konkrétní zkušenosti z regionů v Praze už mnohdy nejsou vidět.

Překvapily vás negativní ohlasy, které se objevily po vašem jmenování?

Nepřekvapila mě reakce médií. Ideu čistých a nečistých, kmotrů a nekmotrů hrají naprosto iracionálně už dva roky bez jakýchkoli podkladů. Já jsem to čekal. Zarazil mě úhel pohledu Michala Doktora. Ten předtím nevystoupil s jedinou kritikou mojí osoby. Pak najednou otočil. Vnímám to jako neuspokojenou ambici Michala Doktora.

Bylo to tedy jeho zhrzené ego?

Ano. Nechápu, proč pan Doktor dva dny předtím na sněmu nevystoupil a nekritizoval mě. Mohl vyjádřit svůj názor a to neudělal. Pan premiér s ním navíc nikdy nepočítal. Ani ho nepozval k jednání, to se pan Doktor pozval sám a řekl si o tu funkci. Mě si pan premiér pozval a post mi nabídl.

Pro mnohé bylo vaše jmenování překvapivé. Kdy jste se o záměru premiéra dozvěděl vy?

Pár dní před jmenováním. Myslím, že pro ty, kteří sledují ODS a moji práci, to překvapivé nebylo.

Vy jste to čekal?

Ne, to nechci říct. Nebylo to ale nic nelogického. Jako předseda krajské ODS jsem přirozeně mezi lidmi, s kterými premiér spolupracuje.

Budete se snažit jako ministr prosazovat některá jihočeská témata?

Pořád se cítím být Jihočechem. Do oblasti mého rezortu patří i dostavba Temelína. Z pohledu ministerstva bude velmi důležitá příprava infrastruktury, aby kraj snesl tuto zátěž. Je nesmysl, aby jeden z největších zdrojů energie byl napojen krajskou silnicí z Budějovic do Týna. Z pozice ministra chci, aby Temelín přinášel do regionu rozvoj a ne jen další zatížení.

Zatlačíte na uspíšení dostavby dálnice D3?

Chci se setkat s ministrem Dobešem a promluvit si s ním. Jsem přesvědčen, že D3 patří mezi prioritní silnice, a měla by být součástí core sítě TEN-T, abychom na ni mohli čerpat peníze z Unie.

Měly by se na stavbě Temelína podílet české firmy s jasnými vlastníky?

Je to obrovská investice, která v tomto nepříznivém období může být pro české firmy dobrou příležitostí. Výběr toho, kdo se na stavbě bude podílet, provede ČEZ.

Vy ale vytváříte podmínky.

Ano, naším cílem je, aby se dostavba Temelína projevila na ekonomice českých firem a přinášela našim občanům práci. Více k tomu zatím není co říci.

Primátor Thoma uvedl, že se o zakázkách na Temelín bude rozhodovat v restauraci Hubert v Hluboké. Co na to říkáte?

Ukazuje to totální a fatální neznalost pana primátora. On se jakýmkoli výrokem na hraně absurdity snaží poškodit moje jméno. Pan primátor by měl vědět, že o této stavbě se bude rozhodovat úplně v jiném domě – ve Strakově akademii.

Vy jste byl v Hubertovi naposledy kdy?

To snad ani nevím. Opravdu vám to teď neřeknu.

Jako ministr ještě ne?

Ne. Zatím jsem byl v Budějovicích jako ministr dva dny.

V nejbližší době se tam neplánujete zastavit?

Ne, nevidím důvod. Já už nevím, jak to mám komentovat. Vždyť ani není reálné, aby všechno, co je opředené kolem restaurace Hubert a pana inženýra Dlouhého, jeden člověk fyzicky zvládnul.

Proč myslíte, že jste považován za politika, který je napojen na kmotry?

Už mě to unavuje. Ještě nikdo mi neřekl, kdo je to kmotr. Podle mého je to člověk, který má vazby na politiky bez legitimního mandátu, který neobhajuje. Pavel Dlouhý je místostarostou Hluboké, je předsedou jihočeské agrární komory, což je volená funkce. Také je členem výkonné rady ODS. Je to legitimní politik. Slovo kmotr vymyslel Mirek Topolánek poté, co jsme mu řekli, že jihočeští poslanci budou o Šumavě hlasovat podle názoru regionu, protože tu žijí. Jemu se to nelíbilo, tak nás označil za kmotry. Já ale nemám s inženýrem Dlouhým žádnou firmu ani s ním nejezdím na dovolenou do Toskánska.

Petr Nečas vás ještě loni odmítl jako místopředsedu strany, protože jste konstruktérem velké koalice v kraji. Jeho spolupracovník Martin Říman vás dokonce označil za člena skupiny, která se v ODS zákulisním způsobem snažila manipulovat výsledky.

Tenkrát jsme se s panem Nečasem téměř neznali. Kongres probíhal pod silným mediálním tlakem. Petr Nečas si mě prostě nevybral. Poté jsme spolu začali více komunikovat a on změnil názor.

Jste označován za člověka, který rozkládá jihočeskou ODS. Proč?

Je důležité říct, kdo tohle šíří. Jsou to lidé, kteří byli v nějaké pozici a měli pocit, že tam můžou být pořád. Kdyby se Michal Doktor stal ministrem, věřím, že by o mně mluvil hezky. Argumentace těchto lidí spočívá v tom, že jakmile je nezvolíme, jsme označeni za kmotry. Když podobnou kritiku přinese primátor, je to samozřejmě mediálně zajímavé. Jenže on zapomíná na to, že se primátorem nestal proto, že se jmenuje Thoma a je nejchytřejší v Budějovicích. Stal se jím proto, že ho vybrali zástupci strany.

Juraj Thoma ale ODS vzápětí ve volbách na hlavu porazil.

To je spojené s mediálním podáním celé věci. Byl tím ublíženým, takže bylo jasné, že ty hlasy dostane. Nikoho nezajímalo, co jsme udělali dobrého, ale že jsme ublížili Thomovi.

(Autor: Martin Beneš)

MUDr. Martin Kuba

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
zástupce hejtmana
ministr