Ozvěny dne

16. října 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jan BUMBA, moderátor:

Naším hostem je také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Vítejte. Dobrý den. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Dobrý den. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane ministře, do jaké míry myslíte, že se projeví neúspěch vládních stran v krajských volbách ve vládní politice? Myslíte, že musí dojít k nějaké významné změně kurzu, i byť by šlo třeba o ta opatření, jak jsme mluvili s Jaroslavem Zavadilem, opatření na podporu hospodářského růstu? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já si dovolím shrnout tu otázku trochu obšírněji. Dovolím si krátkou reakci na pana Zavadila. On jako jedno z opatření prorůstu diskutoval řekněme míru výběru daní. To je velmi legitimní diskuse, ale přeci není o růstu ekonomiky. Pokud ekonomika neroste, tak tím, že hodně poctivě vybíráte daně, jich vyberete málo, a když ekonomika roste, tak jich vyberete více. Opatření, která pomohou ekonomice, nejsou pouze o stylu výběru daní, byť na ně nesmíme rezignovat a tato diskuse je velmi legitimní a my ji velmi otevřeně vedeme. Co vlastně tvoří naši ekonomiku. Je třeba si říct, že je to export, protože naši ekonomiku, jeho podíl vlastně k HDP je zhruba 80 procent, my jsme velmi exportní ekonomika. V tomto naše ministerstvo dělá konkrétní opatření. Definovali jsme proexportní politiku, definovali jsme s podnikateli 12 prioritních zemí, ty společně objíždíme. A ukazuje se, že za první pololetí se nám ten export daří narůstat. Potřebujeme ho částečně odpojit od té svázanosti s Evropskou unií a definovat si teritoria třetích zemí, kam je třeba se dostat /nesrozumitelné/. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane ministře, děkuju za tu přednášku. Je to zajímavé, ale já jsem se ptal na to, jestli vláda podle vašeho soudu bude muset nějak zásadně změnit teď politiku poté, co koaliční strany utrpěly významnou porážku ve volbách. Myslíte, že to je nějaký impuls pro vás? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, že je to zásadní vzkaz, který tato vláda dostala, že v žádném případě by strany, které jsou ve vládní koalici, neměly rezignovat na svůj program. Já jsem přesvědčen, že sliby, které dostávají voliči od levicových stran, by se stejně v reálu nenaplnily. Skutečně stojíme v nové ekonomické situaci Evropy a České republiky a konsolidace veřejných prostředků je nutná. Přesto, a já to už delší dobu kritizuji, ta forma, kterou ta vláda někdy sděluje občanům, a některé reformy, které přináší, občanům nakonec více komplikují život, ať už je to třeba sKarta v sociální oblasti, která řadě důchodců skutečně ten jejich život komplikuje a zatěžuje a není natolik vyvážená těmi přínosy. To znamená všechny ty kroky... 

Jan BUMBA, moderátor:

Mimochodem ČSSD před polednem vyzvala k tomu, aby bylo vydávání sKaret pozastaveno. Takže vy byste se k tomu, k této výzvě připojil? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já se teď nechci připojovat k této výzvě. Já dlouhodobě jsem v ODS kritizoval některé tyto kroky a musím říct, že ODS má na ně jiný pohled a myslím, že toto je třeba impuls pro ODS v té vládní koalici mnohem více diskutovat o těch kompromisech a prosazovat i v těch rezortech, v kterých nejsme držiteli, řekněme, ministerské pozice, ty pohledy té konzervativní politiky, kterou ODS nese. V tom mám pocit, že dostala ODS jasný vzkaz od voličů, že nechtějí, aby se stala levicovou stranou, její voliči, ale chtějí, aby nesla pravicové ideje, kterým rozumí, které si dokáží obhájit. Že jsou někdy nepopulární, to pravicová politika s sebou nese, ale nesmí být nesrozumitelné. 


Jan BUMBA, moderátor:

A teď, prosím, k tomu, že dnes má jednat tripartita o prorůstových opatřeních pro českou ekonomiku. 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Ano. 

Jan BUMBA, moderátor:

Vy už jste něco zmínil na začátku. Co vy osobně, pane ministře, považujete za klíčové pro to, aby se obnovil hospodářský růst? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já nechci, abyste mě potom osočil, že je to dlouhá přednáška. Ono pan Zavadil má pravdu v tom, že je třeba udělat krátkodobá opatření, dlouhodobá. Ten růst HDP se dá vyrobit velmi jednoduše tím, že utratíte víc peněz ze státního rozpočtu a víc se zadlužíte. To je cesta, kterou vláda nechce jít. My jsme přesvědčeni, že musíme řekněme zintenzivnit procesy tak, aby se daly utrácet peníze, které máme, zrychlit přípravu stavebních investic, co se týče stavebního řádu, peníze z evropských fondů nasměrovat do té tvrdé infrastruktury a dokázat je efektivně utratit na věci, které ekonomice nesou efekt, věnovat je právě ne do těch měkkých projektů, ale do těch tvrdých projektů, na kterých pak rostou firmy, s produkty, které mohou uspět na trhu. To znamená tu přirozenost trhu, to, co vlastně ten trh postavilo, tak znova, znova aktivovat. 

Jan BUMBA, moderátor:

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Děkujeme. Na shledanou. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Díky. Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města