Být s někým kamarád opravdu nestačí

18. listopadu 2011
Být s někým kamarád opravdu nestačí

Rozhovor s novým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou v Deníku.

Jste lékař a politik. Chápala bych, kdybyste se stal ministrem zdravotnictví, ale troufáte si i na obchod a průmysl?

Poslední tři roky jsem v Jihočeském kraji řídil resorty regionálního rozvoje a dopravy, tedy resorty s jasnou ekonomickou a hospodářskou agendou. Do mé kompetence spadala i jednání s ČEZ při plánované dostavbě Temelína, jednání s hospodářskou komorou, zaměstnavateli nebo koncepce výstavby dopravní infrastruktury. Moje zkušenost je navíc taková, že politik musí mít hlavně racionální uvažování, schopnost manažerského řízení a dokázat si kolem sebe vytvořit tým odborníků.

Jako o vážném kandidátovi se hovořilo hlavně o Jihočechovi Michalu Doktorovi. Přednost jste dostal vy a Doktor na protest proti vašemu jmenování odešel po 20 letech z ODS. Jde o osobní rozepři, nebo o zákulisní boje v rámci jihočeské organizace ODS?

Všechna jména byla v rovině mediálních spekulací, nepostřehl jsem, že by pan premiér kohokoli jmenoval. Reakce Michala Doktora je smutným příběhem zhrzeného dítěte. Ještě v pondělí jsme si osobně vyjádřili vzájemnou podporu. Do očí mi žádné výtky neřekl. Netušil jsem, že jeho ambice stát se ministrem byla až taková. Teatrální výstupy z uražené ješitnosti a napadání premiéra, který si jej nevybral, vypovídají o charakteru Michala Doktora více než cokoli jiného. Ukazuje se, že k výkonu ministerské funkce chybí Michalu Doktorovi nejen vysokoškolské vzdělání, které si tento "ekonomický expert" za více než 13 let ve sněmovně nezvládl dokončit, ale i některé osobnostní rysy.

Na minulém kongresu vás odmítl do vedení strany i předseda ODS Petr Nečas. Řekl, že by v něm měli být jen lidé s autentickými názory, ne loutky šedých eminencí. Čím jste ho přesvědčil, že po roce a půl zcela změnil názor?

Minulý kongres se nesl v určité mediální náladě a řada výroků tomu odpovídala.

My jsme se tehdy s Petrem Nečasem prakticky neznali. Chápu, že měl nějakou představu o vedení strany a já jsem mu do ní nezapadal. Nyní se více než rok potkáváme na poradách předsedů regionů, stál jsem u zrodu konceptu stínové asociace krajů a společně jsme konzultovali dopady vládní politiky do regionů. Náš vztah prošel určitým vývojem a dnes stojí na velmi korektní pracovní bázi, které si velmi vážím.

Souvisí jisté napětí kolem vaší osoby s tím, že jste blízký přítel Pavla Dlouhého, který má v jihočeské ODS největší vliv, nebo s tím, že jste šel do velké koalice s ČSSD a byl jste náměstkem soc. dem. hejtmana Jiřího Zimoly?

Vliv Pavla Dlouhého v jihočeské ODS se dlouhodobě neúměrně démonizuje a je víc mediálním klišé než realitou. V pondělí na regionálním sněmu jsem získal 72 hlasů od 79 delegátů ze všech okresů. Jestli má někdo pocit, že za touto podporou nestojí práce pro stranu a stačí být s někým kamarád, tak neví, o čem mluví. V otázce koalice s ČSSD na kraji jsem stále přesvědčen, že to bylo tehdy jediné racionální řešení, kdy ODS zabránila vydání kraje koalici ČSSD a KSČM. Na velkou koalici můžeme mít ve straně odlišné názory. Myslím ale, že klíčové je to, co v ní dokážete prosadit. A tvrdím, že ODS v ní prosadila drtivou většinu svého programu.

Podnikatelské kruhy, ale i prezident Václav Klaus dali jasně najevo, že od vás očekávají především podporu exportu. Máte v tomto směru už nějaký plán?

To je jedna z jasných priorit. Dnešní export směřuje z 80 procent do zemí EU, což nás při současném stavu evropské ekonomiky nemůže naplňovat přehnaným optimismem. Chci vytvořit fungující systém, který bude firmám poskytovat rychlé a plně přístupné informace o příležitostech na rozvíjejících se trzích.

Dále budu chtít rozšiřovat podporu financování exportních aktivit pomocí České exportní banky a EGAP. O všech postupech chci mluvit se zástupci hospodářské komory a svazu průmyslu tak, aby to byl pro české firmy skutečně funkční systém.

Jedním z vašich hlavních úkolů bude dovést do konce výběrové řízení na dostavbu Temelína. Jaká hlavní úskalí v této záležitosti vidíte?

Výběrové řízení na dostavbu Temelína nevede ministerstvo, ale ČEZ. Pro mě, zvláště jako pro Jihočecha, je důležité, aby tato investice s sebou přinesla nejen práci českým firmám a nová pracovní místa, ale i podporu dopravní infrastruktury v Jihočeském kraji. Skutečně není možné, aby po dostavbě jedna z největších jaderných elektráren v Evropě byla obsluhována silnicí II. třídy.

Podporujete Zimolovu tezi, že Jihočeský kraj dá souhlas ke stavbě dalších bloků jaderné elektrárny jen za předpokladu, že se dostaví dálnice do Českých Budějovic?

Já tvrdím, že dálnice D3 měla být již dávno dostavěna i bez ohledu na Temelín. Také jsme jako jihočeská ODS přišli první s kritikou, že vypadla z návrhu jádrové sítě dálnic, které mají být podporovány z nového evropského fondu na rozvoj infrastruktury. Vyjádření pana hejtmana vnímám spíše jako politické prohlášení, protože proces povolení výstavby je proces úřednický, a ne politický. Politici žádné svolení dávat nebudou.

Autor: Kateřina Perknerová

MUDr. Martin Kuba

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
ministr