Událostí

27. září 2012
Událostí

Hostem v živém vstupu hlavní zpravodajské relace ČT Události byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

A hostem Událostí je teď ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dobrý večer, pane ministře. Částečná prohibice trvala skoro dva týdny a způsobila ztráty obchodníkům. Myslíte, že jim pomůže to dnešní podmínečné omezení zákazu a jak dlouho ještě potrvá tento, řekněme, provizorní stav? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Hezký večer. Já myslím, že pomůže určitě. Je důležité říct, že na tomto řešení se právě výrobci a prodejci s námi podíleli, včetně Potravinářské komory. A hledali jsme právě model, jak co nejrychleji uvést do prodeje buď ten nově vyráběný anebo ten alkohol, u kterého jsou schopni ti naši kvalitní výrobci prokázat původ lihu. Já jsem přesvědčen, že toto řešení, které vzniklo ve spolupráci s nimi v té pracovní skupině, je skutečně řešením, které v co nejkratším čase tu novou produkci a ten obchod obnovuje. 

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Vy jste se vrátil z Ruska, které jako jedna ze zemí zakázala tedy dovoz českého alkoholu. Řešil jste i tam obnovení exportu? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Musím říct, že při těch oficiálních jednáních jsme toto neřešili. Byli jsme na to dotazováni při tiskové konferenci jednou tiskovou kanceláří. My jsme potvrdili, že česká vláda má připraveno to řešení. Je třeba říct, že objem vývozu českého alkoholu se pohybuje někde kolem 100 milionů korun za jeden měsíc, čili 1,2 miliardy zhruba za rok. Ale co se týče Ruské federace, tam se bavíme skutečně v řádu jednotek milionů korun. Třeba v roce 2011 to bylo někde kolem 12 nebo 15 milionů korun za celý rok. Čili ten objem exportu do Ruské federace je opravdu v tom poměru relativně malý. 

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Řekněte, jak poškodila kauza obecně pověst našeho alkoholu v zahraničí? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, že to nebyla vůbec dobrá zpráva. My jsme neměli jako vláda v té chvíli jiné řešení, protože skutečně to ohrožení a počet obětí převyšoval třeba oběti při povodních. Je pravdou, že to nikdy není dobrá zpráva, ale jsem velmi rád, že se podařilo a právě společně s prodejci a výrobci najít řešení, které tu dobu, toho kdy nebylo možno ten alkohol prodávat, maximálně zkrátilo. Já jsem přesvědčen, že to bylo nejdůležitější a teď je důležitý druhý krok, na kterém chci, aby se podílelo ministerstvo průmyslu společně právě s prodejci, s Potravinářskou komorou a s výrobou alkoholu tak, abychom našli model, který omezí eventuálně vznik takovéto další události. To znamená, ta opatření například při nákupu kolku, vázat na to zaplacení části spotřební daně, řešit jaké kolky skutečně by tomu zabránily, vázat prodej lihovin jako vázanou živnost. Toto by měla být konkrétní opatření, která by do budoucna měla tento trh svým způsobem více ochránit. 

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Pane ministře, děkujeme že jste byl naším hostem, hezký večer. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města