Události, komentáře

31. července 2012
Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Jak hodně bude elektřina v Česku zdražovat, jak to bude s další těžbou uhlí a budou se tu stavět další atomové elektrárny? Nová energetická koncepce státu bude prvním tématem dnešních Událostí, komentářů. Dobrý večer. Takzvaná zelená energie domácnostem zdraží elektřinu. Ministerstvu průmyslu a obchodu se to nelíbí, že na solární a jiné energie musí domácnosti doplácet a tak chce podporu obnovitelných zdrojů omezit. Vyplývá to z dnešního návrhu státní energetické koncepce. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ve studiu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Dobrý večer. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Hezký večer. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A z Ostravy je s námi primátor a sociálnědemokratický stínový ministr průmyslu a obchodu Petr Kajnar. Dobrý večer i vám. 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
 

Dobrý večer. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane ministře, než se budeme věnovat koncepci samé, k tomu, co lidi hodně zajímá. Obnovitelné zdroje elektřinu příliš zdražují. Na jejich dotování domácnosti doplácejí. Stát proto chce podporu tzv. solárníků výrazně zredukovat. Ale zlevnění elektřiny nebo aspoň to, že její cena dál neporoste, to stejně znamenat nebude. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Ta cena elektrické energie a řekněme ta podpora, kterou dnes všichni musí platit, je dána tím zákonem o výkupu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, který byl podle mého velmi nešťastně nastaven. V této chvíli garantuje těm už stávajícím zdrojům patnáctiletou návratnost. To znamená, že my chceme tu dotaci zastavit od roku 2014, ale musíme dodržet tu legislativu tak, že nemůžeme tu dotaci úplně škrtnout, ale musíme ji nechat doběhnout na těch 15 let tak, jak byla tou legislativou určena. To znamená, zastavíme její nárůst, protože dnes to pro rodiny skutečně znamená tisícové zatížení a pro malé podniky v řádech milionů, ale neumíme ji úplně v této chvíli zrušit. Budeme ji umět zrušit po těch 15 letech. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Jak se do cen elektřiny pro domácnosti v příštích letech promítnou investice energetické a přenosové soustavy, tedy investice do vedení rozvodů, modernizace té infrastruktury energetické? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Každý z nás, když platí cenu elektrické energie, tak je v ní cena té elektriky, potom je v ní ta distribuce a bohužel dnes velká část ceny je ta podpora těch fotovoltaik. Ta distribuční cena se za poslední léta nijak zásadně neměnila. My se budeme snažit ve spolupráci s ČEPS, aby se tato řekněme obnova té struktury do ceny příliš nepromítla. Je ale důležité říct, že potřebujeme bezesporu ... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Co to je příliš nepromítla? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já teď úplně neumím odhadnout, jaký konkrétní dopad to bude mít na cenu megawatthodiny, ale nepředpokládám, že by to mělo mít nějaký zásadní dopad na cenu elektrické energie. Koncepce je stavěna tak, aby dlouhodobě přinášela stabilní elektriku za stabilní cenu, kterou teď na tom trhu máme. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane primátore Kajnare, sociálnědemokratická vláda by v tomto směru uměla s cenou elektřiny udělat něco jiného, něco víc pro domácnosti? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Nemyslím si, protože tak, jak to bylo nastaveno, jak byla nastavena podpora v minulých letech, tak skutečně musí doběhnout a moc s tím dělat nelze. Bohužel zaplatíme za to, že jsme byli pionýry v oblasti propagace zelené elektřiny, a to nás bude stát zhruba něco mezi 300 až 600 miliardami korun. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ano. Pane ministře, ta aktualizovaná energetická koncepce státu, kterou jste dnes představil, pro příští roky počítá s větším využitím jaderné energie a postupným uzavíráním uhelných elektráren, ale nejdeme tak trochu proti proudu za situace, kdy mnoho vyspělých zemí i v naší blízkosti pro potenciální nebezpečnost atomové energie od tohoto zdroje elektřiny nebo energie ustupuje? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Tak ono neříkejme mnoho těch zemí. Myslím si, že v této chvíli nejviditelnějším je Německo. Je pravdou, že už za velmi krátkou dobu po tom rozhodnutí v německém průmyslu a v německé politice zaznívají hlasy, že to není reálná cesta. Ono když se podíváte, ty obnovitelné zdroje budou v budoucnosti a my počítáme s jejich velkým nárůstem, ale budou tak, jak se budou komerčně vyvíjet, velmi výhodné, tak že si je každý dáme na svoji střechu a budeme šetřit tu elektrickou energii nebo řekněme šetřit ty peníze. Ale není to model pro průmyslovou výrobu. Česká republika má velký podíl toho průmyslu. Jenom to dořeknu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ano. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

My potřebujeme stabilní dodávku elektrické energie, a pokud chceme snižovat emise, mít čistší životní prostředí a stabilní elektrickou energii pro náš průmysl, tak v našich geologických parametrech je jaderná energetika v podstatě jedinou cestou. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Nechme stranou Rakousko. Vy jste zmínil Německo. Tam ty starší jaderné elektrárny ruší okamžitě, další do roku 2022, Belgie do roku 2025, Japonsko ponechalo v provozu jen jednu. Jsme chytřejší než tyto země? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já jenom, pane redaktore, musím říct. Ono je třeba se na toto dívat z delšího pohledu. Je třeba se podívat, jak za 5 let bude německý průmysl zvládat to, že se dnes zavírají tyto zdroje, jak bude schopen německý stát zásobovat svoji průmyslovou výrobu elektrickou energií z obnovitelných zdrojů. My musíme velmi konzervativně plánovat. Pokud bychom se tu bavili před 13... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Myslíte, že v Německu to nemají rozmyšlené? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

To máte tak. Kdybychom se tu před 13 lety bavili, když se spouštělo euro, tak bychom tu všichni říkali, že už nás čekají jenom světlé zítřky a Evropu už nečeká žádná změna. Dnes tu sedíme a velmi pravděpodobně budou eurozónu opouštět nějaké státy, protože se stalo něco, co se nepředpokládalo. Energetická koncepce nemůže být hurá plánem, už nás čekají jenom dobré zítřky. My musíme zajistit pro český průmysl a české domácnosti stabilní a cenově únosnou elektrickou energii a využívat zdroje, které máme k dispozici. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Tak s tím eurem nechme stranou, to je také z vaší strany zatím jenom spekulace. Ale, pane primátore Kajnare, jste téhož přesvědčení, že budoucnost české energetiky musí být postavená na jaderné energii, okolním zemím navzdory takříkajíc? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Je třeba si uvědomit, že když mluvíme o koncepci, tak je plánem na 30, 40 let. Na druhé straně je třeba říct, že dneska umíme odhadnout skutečně to, co bude zhruba na příštích 10 let. To, co je za dalších 10 let nebo za 20, to skutečně dnes jenom tápeme. A je správné, že vytváříme vizi na 40 let, ale musíme si říct, že v téhle chvíli chceme dostavět Temelín, lépe řečeno zdvojnásobit kapacitu Temelína a myslím si, že tohle má podporu napříč politickým spektrem a je to správné rozhodnutí. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Neuvažovali jste, že byste třeba se zeptali lidí v referendu, jestli si přejí jadernou energetiku v této zemi? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já musím říct, že jsme o tom neuvažovali, ale obecně když vnímáme diskuse ohledně jaderné energetiky, a já musím říct, že přímo jako Jihočech žiji v regionu, kde ten Temelín je a kde se má dostavovat, tak my jsme zemí, která vnímá jadernou energetiku poměrně příznivě a u nás jakékoliv zásadní odpory a musím říct, že i v tom regionu nejsou. Já jsem skutečně přesvědčen, že ten energetický mix musí být rozmístěn nebo řekněme rozložen mezi zdroje energie, které nám umožní nebýt závislí na dodávkách ze zahraničí, být soběstační a vyrábět co nejčistší a nejstabilnější elektrickou energii, která umožní i to, aby udržovala konkurenceschopné ceny, protože Evropa může mít do budoucnosti samozřejmě problémy s tím, že musí její podniky obstát v konkurenci s novými řekněme těmi ekonomickými tygry. To je pro Evropu i nová výzva, která možná před pár lety zdaleka nevypadala tak zajímavě. Energetika do budoucna může být klíčovou rolí pro konkurenceschopnost té či oné země. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ve hře je dostavba stávajících jaderných elektráren, dalších bloků, třetího a čtvrtého v Temelíně, pátého bloku v Dukovanech. Ale co víc. Mluvíte taky o tom, že stát bude vyhledávat lokality pro jaderné elektrárny další. Kolik by jich mělo být? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

My v tuto chvíli máme v podstatě v politice územního rozvoje, což je řekněme pro občany takový územní, velký územní plán České republiky, zatím vydefinovánu v Blahutovicích jednu lokalitu pro nějaký energetický zdroj. My teď říkáme, že by mělo být úkolem pro ministerstvo místního rozvoje najít na území České republiky ještě potencionální lokality, kde pokud by to bylo možné, jaderná energetika se rozvíjela a využívala, se vytipovaly lokality, kde by tyto zdroje mohly být. Je třeba říct, že dnes se bavíme o nějaké technologii a skutečně, a myslím, že to pan kolega Kajnar řekl velmi dobře, ta koncepce není konkrétními úplně jasnými kroky na 40 let. Ona dává určitý koridor s nějakými kroky na kratší dobu a s možností v tom koridoru se pohybovat a právě i toto bychom měli mít v České republice vytipováno. To znamená místo, pokud bychom dále chtěli rozvíjet, tak kde by se mohlo stavět. Jenom pro vaši představu, ono třeba od vyhledání toho místa do stavby se bavíme o nějakých 20 letech. To není tak, že přijdeme a řekneme si, tady se staví a za 2 roky se staví. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Čili rozvoj jaderné energetiky, snižování podílu elektřiny z uhelných elektráren. V té souvislosti dnes jste řekl, že Česko do roku 2035 s uhlím vystačí bez prolomení těžebních limitů a rozhodnout o nich, že bude nutné kolem roku 2020. Tedy vaše vláda k těžebním limitům už víc neřekne a rozhodnutí přenese na vlády, které přijdou po vás. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, že nám se podařilo v té energetické koncepci vydefinovat to, co bylo dlouho řekněme diskusí mezi těžebními společnostmi a zástupci tepláren a elektráren, jestli je třeba prolomit ty limity již příští rok. Ta diskuse vždycky byla velmi emotivní. My jsme skutečně obě ty skupiny dali dohromady a vydefinovali parametry, které dnes říkají, pokud začneme s tím uhlím významně šetřit, nebudeme ho spalovat s tak nízkou účinností, zavedeme spalování odpadu, napojíme třeba velké aglomerace na odpadní teplo z jaderných elektráren, můžeme tu těžbu výrazně snížit a vydržet s tím uhlím a šetřit si ho jako správní hospodáři na delší dobu a říkáme: do roku 2035 s ním vyjdeme. Přesto v této chvíli říkáme: neumíme nikdo říct, jestli v roce 2035 už budou technologie tak vyspělé, že někdo bude moci říct, uhlí už nepotřebujeme a umíme to bez něj. Tato koncepce otevírá možnost pro, ale další politiky rozhodnout ještě ho v mixu potřebujeme nebo ne. Já si myslím, že určitý podíl v této chvíli tam pořád patří. Může ale nastat situace, kdy ten vývoj v té energetice bude rychlý a může se objevit, že už to uhlí v mixu není potřeba. Říkám, ta koncepce je koridorem, v kterém je třeba se pohybovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ale víte, lidé, kteří na rozhraní těžebních limitů žijí, v Horním Jiřetíně a jinde, ti přeci potřebují vědět definitivu, jestli do svých domovů investovat. Nemohou žít ve věčné nejistotě, že kolem roku 2020 jim někdo zase řekne, jak to bude dál. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já tomu, pane redaktore, rozumím, přesto v této chvíli by to znamenalo, pokud vy byste se chtěl takto rozhodnout, že říkáte, já jsem si jako politik jist, že už nikdy toto uhlí nebudeme potřebovat a já ho škrtám ze zásob. V té chvíli ale je to podle mého velmi ekonomicky riskantní, protože předjímáte, že tato republika nikdy už uhlí potřebovat nebude. My jsme popsali, co je třeba dělat, aby to uhlí vydrželo co nejdéle, protože jsme přesvědčeni, že ten stav těch lidí je třeba co nejvíce ošetřit. Myslím, že hlavním úkolem je třeba dobře připravit horní zákon a udělat nový horní zákon, který změní podmínky té těžby v České republice. Já si neumím představit, že by se prolamovaly limity za současných podmínek vztahu soukromé společnosti a lidí žijících v severních Čechách. Myslím si, že v tom je jeden ze zásadních řekněme problémů. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane primátore, jak by se k územním limitům pro těžbu uhlí postavila vláda sociální demokracie? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Já mohu říct, že u nás ten názor není jednoznačný. Je část, řekl bych, že je to vyvážené, která je pro to, abychom pokračovali v těžbě hnědého uhlí. Je část, která se domnívá, že by těžba hnědého uhlí měla skončit. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Čili vy byste v této chvíli také žádnou definitivu neřekli? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Podívejte se, ono je to tak. Já jsem zažil jako primátor město, které bylo postiženo restrukturalizací nebo útlumem těžby, vlastně to, že přišlo nebo došlo ke ztrátě desetitisíců pracovních míst. A mohu to říct, že za těch 20 let stát nepostupoval v podpoře tohoto regionu, jak by měl. Já se domnívám, že těžit uhlí a vlastně jakýmsi způsobem živit část hospodářství České republiky tím, že ho spalujeme a vlastně z něho produkujeme energii, tak je to technologie 18. století a samozřejmě už nepatří do 21. století z řady důvodů. Na druhé straně je otázka, zdali budeme se vyvíjet jako stát a hospodářství tak, abychom si to mohli dovolit ukončit, tu těžbu a umět ji nahradit něčím jiným. A tam je třeba, aby vláda České republiky, pokud se k něčemu takovému odhodlá, tak aby jasně nastínila, co lidé budou v tomto regionu dělat, čím se nahradí výpadek těžby hnědého uhlí, aby vlastně připravila celý koncept restrukturalizace regionu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ano a vy byste, kdyby vaše strana přišla k vládě, tak vy byste těmto lidem jako alternativu nabídli co? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Já si dovedu představit, že bychom řekli dobře, dál nebudeme pokračovat v těžbě hnědého uhlí, definitivně to uzavíráme, ale ruku v ruce s tím musí jít, jak nahradit výpadek téhle těžby. Bez toho nemá cenu říkat, zastavíme těžbu nebo nezastavíme. Když ji zastavíme... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ano a to máte rozmyšlené? Pokud by se těžba zastavila, tak co byste nabídli, to víte? 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Samozřejmě já si to dovedu představit. Vím, jaké kroky se dělaly tady v tomhle kraji, když jsme přišli o těžbu černého uhlí z větší části a vyžaduje to samozřejmě také další investice do hospodářství a tam musí být souhlas řekněme celé vlády a parlamentu, aby takhle schválila rozpočet. A celkově jde o to, že k takové události může dojít, pokud řekněme hospodářství roste, pokud jsou rezervy. V případě stagnujícího nebo krizového hospodářství se k takovým krokům těžko přistupuje. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane ministře, vy to máte rozmyšlené trochu víc? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Já musím říct, že v této chvíli nemohu souhlasit snad s jedinou věcí, kterou pan kolega Kajnar říká, že v této chvíli nejde jenom o ta pracovní místa a co vlastně těm lidem nabídnout. Ono jde o tom, čím to uhlí nahradit. My na hnědém uhlí máme závislý celý teplárenský systém, na kterém je závislých prostě jeden a půl milionu rodin. To znamená obrovské množství lidí v České republice. A v této chvíli dát pryč to uhlí by znamenalo říct, čím budeme vytápět. Pak je třeba říct - budeme vytápět plynem, ale vystavujeme té rodiny velké závislosti na ceně toho plynu a také je vystavujeme tomu, že někdo z geopolitických, řekněme, důvodů se rozhodne ten kohoutek zavřít, jako jsme to zažili v roce 2009, a potom je to velmi problematická záležitost. Ono to vždycky s sebou nese nějaké alternativy. Ale jestli to v roce 2035 už bude jinak, to ta energetická koncepce vlastně otvírá a podle mého je velmi důležité, aby se stát postavil jinak k té těžbě v severních Čechách, aby narovnal ty vztahy, aby se tam choval jako stát, který dokáže regulovat své národní bohatství. To si myslím, že je velmi důležitý krok, který bychom teď rádi novelou horního zákona udělali. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pánové, dnes evidentně víc nevyřešíme. Já vám oběma děkuji. Hezký večer a na shledanou. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Hezký večer. Děkuji. 

Petr KAJNAR, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:

Děkuji. Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města