Musíme se zachovat tak, aby dluhy v České republice dramaticky nenarůstaly

28. dubna 2012

Projev ministra průmyslu a obchodu a předsedy jihočeského regionálního sdružení Martina Kuby na 5. ideové konferenci ODS "Růst a pracovní místa".

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na ideové konferenci ODS v Českých Budějovicích obvinil ČSSD a tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku, že v době hospodářského růstu v letech 2003 až 2006 nezahájili potřebné reformy a splácení závazků. Předseda ODS a premiér ČR Petr Nečas už dříve tuto neaktivitu levice označil za ekonomický zločin páchaný na občanech republiky.
 
„Jedno procento růstu HDP znamená 12 miliard korun do státního rozpočtu více, aniž by ministr financí musel cokoli dělat. V letech 2003 až 2006 se růst HDP pohyboval mezi 4 až 7 %. Tehdy ministr financí Bohuslav Sobotka měl automaticky k dispozici v rozpočtu více peněz zhruba v objemu 40 až 90 miliard korun každý rok. To byla ta doba, kdy se měly začít dělat strukturální reformy a splácet závazky,“ poukázal na současné dluhy státu a na dluhovou službu, jež ČR musí obsluhovat. Ta činí 55 miliard korun ročně. 
 
„Tady je velmi dobře vidět ekonomický zločin ministra financí Bohuslava Sobotky v letech 2005 a 2006, kdy rostlo HDP, on měl k dispozici velmi významné finanční prostředky, a přesto jsme v těch letech měli deficit 100 miliard korun každý rok,“ vyčíslil ministr Kuba. 
 
Ministr Kuba nabídl několik kroků české společnosti a podnikatelům, které oživí hospodářský růst. 
 
„Uvažujeme například o využití finančních prostředků na účtech státních podniků. Jde nám o to, abychom peníze, které leží na účtech státních firem, dokázali přesunout do rozpočtu, dokázali je prosadit do investiční části rozpočtu,“ uvedl ministr Kuba na ideové konferenci. Rovněž poznamenal, že jednou z klíčových složek tvorby HDP je pro ČR export. „Jeho bolestí je, že 10 velkých firem dělá 50 % exportu. Potřebujeme vtáhnout malé a střední podniky do exportu, ukázat jim cestu na nová teritoria mimo Evropskou unii.“
MUDr. Martin Kuba

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
ministr průmyslu a obchodu