Cesta k růstu? Efektivnější čerpání eurofondů, podpora exportu, inovací a strategické infrastruktury

8. března 2012
Cesta k růstu? Efektivnější čerpání eurofondů, podpora exportu, inovací a strategické infrastruktury

S úpravami rozpočtu na roky 2012 až 2014 musí být spojena i jasně definovaná prorůstává strategie. Pro posílení růstu české ekonomiky považuje ODS za klíčové efektivněji využívat evropské fondy, razantně odstraňovat byrokracii z podnikání, podporovat a diverzifikovat export a posilovat inovace v českém průmyslu. To je v kostce také obsah návrhů, které představil ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kuba.

„Jako konzervativní strana jsme přesvědčeni, že vláda nemá řešit všechny situace, které vznikají na trhu, ale má vytvářet dobré prostředí, které je fungující pro české podniky, pro české podnikatele a i pro spotřebitele,“ konstatoval ministr Kuba. 
 
„Chceme se pokusit jednat s Evropskou komisí o využití financí z Evropského sociálního fondu do infrastrukturních projektů v České republice. Jde o zhruba 32 miliard v operačních programech MŠMT a MPSV, které v tuto chvíli ještě nejsou vázány a schváleny na konkrétní projekty,“ vysvětluje Martin Kuba. „Je dobré vědět, že 100 milionů investovaných do dopravní infrastruktury zvýší příjmy a sníží výdaje státu v hodnotě cca 65 milionů korun.“
 
Ministr Kuba dále plánuje podstatně urychlit spuštění tzv. seed fondu, který usnadňuje začínajícím podnikatelům přístup k financím. Seed fond má být z 30 %  financován soukromým sektorem a ze 70 % má využívat veřejné zdroje. Jakmile dojde ke zhodnocení podpořené firmy, získá stát investované prostředky zpět odprodejem svého podílu. „To je způsob podpory, o které ODS dlouhodobě mluví. Jsme přesvědčeni, že do podnikání mnohem více než prosté dotace právě patří využívání finančních nástrojů na podporu podnikání,“ vysvětluje ministr Kuba. 
 
Dalším krokem ministra Kuby bude podpora firem s inovačním potenciálem, kterou umožní rychlé spuštění program Inostart. Ten umožní firmám nejprve Moravskoslezském a Olomouckém kraji a následně i v dalších regionech nabídnout až 60% ručení za úvěry. Čeští exportéři se budou moci nadále spolehnout na asistenci České exportní banky a EGAP. „Chceme maximálně vtáhnout komerční banky do financování českého exportu. To umožní novela zákona o pojišťování a financování vývozu. Lépe také nastavíme systém dorovnávání úrokových rozdílů,“ dodává Martin Kuba. 
 
Za klíčové považuje ministr Kuba také legislativní kroky, které umožní urychlit přípravu a výstavbu strategické infrastruktury. „Potřebujeme významně zrychlit přípravu infrastrukturních staveb. Na MPO připravujeme kroky, které by měly zkrátit povolovací procesy až na 3 roky,“ vysvětluje ministr Kuba. 
 
Posledním krokem, který prosazuje ministr Kuba, je výrazné zlepšení celkového prostředí pro podnikatelský sektor. „Chceme přijmout novelu zákona o hospodářské soutěži a zákona o cenách. To je ten často diskutovaný zákon, který určuje vztahy mezi českými potravináři a českými zemědělci a velkými řetězci,“ popisuje své plány Martin Kuba. „Patří sem i další krok - uzákonit 30denní splatnost faktur v obchodním zákoníku, protože právě v této době je velmi důležité, aby se firmy nedostávaly do druhotné platební neschopnosti. A také zavedení povinnosti platit DPH pouze z uhrazených faktur.“ 
MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města