Ozvěny dne

30. října 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.


Jan BUMBA, moderátor:

Poslanci ODS nadále nemohou najít společnou řeč ohledně takzvaného stabilizačního balíčku, tedy série především daňových opatření, se kterým spojil premiér Petr Nečas hlasování o důvěře své vládě. Takzvaní rebelové v řadách ODS dnes dokonce dosáhli toho, že vedení strany požádalo o přerušení schůze Poslanecké sněmovny. Klíčová hlasování tak mají přijít na řadu až po víkendovém kongresu občanských demokratů. S přerušením sněmovní schůze ostře nesouhlasí opozice. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se tím prohlubuje nejistota občanů, ale i třeba firem. Ve studiu vítám místopředsedu ČSSD a také Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. Dobrý den. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:

Dobrý večer přeji. 

Jan BUMBA, moderátor:

A předsedu ústavněprávního výboru sněmovny, poslance ODS Marka Bendu. Vítejte, dobrý den. 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:

Dobrý večer přeji vám i posluchačům. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Bendo, není to obvyklé, je nutné takhle držet v šachu celou sněmovnu a odsouvat rozhodování o zákonech kvůli poměrům ve vašem klubu? 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:

Není to obvyklé, na druhou stranu to rozhodnutí přijala samozřejmě celá sněmovna. To rozhodnutí mělo 101 hlasů, byl to jenom návrh našeho poslaneckého klubu, který ostatní koaliční partneři akceptovali. Ukazuje se to, co jsme někteří z nás tušili, že před časem, že těm takzvaným rebelům, já bych spíš řekl skupině, skupině usilující o mocenskou změnu, uvnitř ODS vůbec nejde o daně, to není vůbec žádným, ale jde o to dosáhnout změny na postu předsedy ODS a předsedy vlády a tuto změnu může rozhodnout jenom víkendový kongres a pak doufáme, že by, pokud jí rozhodne nějakým způsobem, a teď je jedno, jestli vyhraje Petr Nečas, snad ustoupí, ustoupí tito rebelující poslanci, když vyhraje někdo jiný, pak ten jiný ať přijde a řekne, jaký si představuje další, další scénář, ale prostě pokládáme za férové, abychom kvůli sporu ODS rozbíjeli koalici, se nám zda jako nesmysl. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Zaorálku, názor vaší strany v tomto ohledu, myslím tím názor na přerušení schůze sněmovny, je dost jednoznačný, vy říkáte, že schůze sněmovny by se neměla přerušovat. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Ano, to je v zásadě pravda, ale řeknu vám, že když jsem viděl Vojtěcha Filipa a Miroslava Kalouska, jak křičeli, jaká je to hrůza skandál, tak jsem si uvědomil, že já mám asi trochu jiný názor. Já si nejsem jist, jestli vláda v takovém stavu, v jaké je vládní koalice, jestli má rozhodovat o takových věcech, jako byly na programu sněmovny, to byly třeba církevní restituce, penzijní reforma, nejen ten rozpočet, a mně tohle připadá takový jako ručník hozený do ringu, jakýsi oddechový čas, který ukazuje, v jakém rozkladu ta vláda je. A pro mě ten hlavní pocit je, že já si, rozumíte, sněmovna, když něco rozhodne, tak ony to můžou být taky poměrně docela hrozné věci. A mně připadá, že vláda v takovémto stavu skoro by neměla potlačovat sněmovnu jako zákony, takže já mám takový k tomu dvojaký pocit, na jedné straně vím, že s tím rozpočtem si už hrajeme s časem, ale na druhé mi připadá, že vláda v tomto stavu by neměla o zásadních věcech rozhodovat a ten kongres, pro mě největší problém je, jestli on skutečně přinese řešení, já si bohužel umím představit i situaci, že ten kongres nám vlastně nevyřeší tu situaci ve sněmovně a já si pořád myslím, že by bylo lepší řešení si říci ne, tahle sestava už je v takovém stavu, že by neměla zásadní věci rozhodovat, najděme prostě nějaké řešení kolem rozpočtu, my říkáme, vyhoďme z toho ty největší zločiny z našeho pohledu, najděme dohodu a domluvme se na předčasných volbách. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Bendo, vy už jste zažil v ODS ledacos, myslíte si, že tento kongres opravdu může tu situaci vyřešit, že to příští úterý, jestli dobře si vzpomínám, bude jinak, že ta situace bude vypadat jinak? 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Protože jsem hluboce přesvědčen, že opravdu těm revoltujícím poslancům nejde, nejde o daně, nejde o nic jiného, a bylo to jasné dnes, kdy vlastně k tomu rozhodnutí přerušit schůzi jsme dospěli za situace, kdy nám řekli, před tím, než se rozhodne o daních, nemůžeme hlasovat o důchodové reformě, což je technikálie, důchodová reforma je schválena, všichni vědí, že je schválena, všichni vědí, že prostě prezidentovo veto byl jakoby podivný tah, kterému nikdo nerozumí, protože teď nás to může stát jenom peníze, když se penzijní reforma nerozběhne. A ty fondy nás zažalují. A v okamžiku, kdy nám řekli, nehlasujeme pro tuhle technickou, technické /nesrozumitelné/ penzijní reformy. Tak je jasné, že jde opravdu o ten kongres, jde o to, jak se změní mocenské poměry uvnitř ODS. A já věřím tomu, že v okamžiku, kdy ho nevyhrají, takže je možná alespoň s některými z nich dohoda na tom, že tato vláda má pokračovat a že oni pro ní nadále budou hlasovat. Pokud se ukáže v úterý, že ta dohoda možná není, pak myslím, že je férové jít cestou, kterou tady naznačoval pan místopředseda Zaorálek a jít, říct, ano, jdeme do předčasných voleb, schválíme nějaký rozpočet, který mimochodem na téhle schůzi bychom stejně nemohli schvalovat, protože ho vláda, byl vrácen vládě k přepracování a má být předložen znovu, schválíme nějaký rozpočet, schválíme nějakou základní daňovou sazbu na příští rok a musíme uznat, že jdeme do voleb, ale to uvidíme po neděli. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Zaorálku, z vašeho pohledu, z pohledu opoziční ČSSD, je to situace, kterou vítáte, že se díváte s takovým uspokojením na to, jak se koalice a hlavně tedy ODS smaží teď ve vlastní šťávě. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Ne, teda už přišlo jakýkoliv pocit uspokojení, podívejte, vemte si metylalkoholová, ta aféra s metanolem, to je vlastně střetnutí s organizovaným zločinem, mně připadá, že vláda v tomhle stavu není schopna nebo vlastně nemá se k tomu, aby zavedla ty osvědčené věci v takové situaci, jako je, já nevím, registrační pokladny, majetková přiznání, zrušit anonymní akcie, opravdu přijmout sérii zásadních opatření, jako my to připadá, že jsme v příliš velkém maléru, aby se z toho kdokoliv radoval. Tady my potřebujeme akceschopnou... 

Jan BUMBA, moderátor:


Říkáte tedy, že vláda není vůbec akceschopná? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Asi bychom to velmi silně potřebovali, jednak z důvodu ekonomických, protože je vidět, že ta ekonomika je oproti našim sousedům ve stavu, který si klademe otázku, proč to nefunguje, takže je třeba, aby byla vláda, která má strategii, jako a je třeba, aby byla vláda, která má mandát, jako mít důvěru ve vládu, to je podle mě předpoklad konkurenceschopnosti státu, my potřebujeme konkurenceschopnou vládu, jako na to, abychom přežili ty problémy, které jsme narazili, jak říkám, s organizovaným zločinem, v nefungující ekonomice. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Bendo, dosáhli ti takzvaní rebelové tedy v zásadě paralýzy vlády toho, že vláda vůbec není akceschopná? 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Ne, já tohle pokládám za ... jako vláda přece vládne a zrovna, když už teda pan místopředseda zmínil metanolovou kauzu, tak jestli něco vláda, ale samozřejmě i další složky policejní, zdravotní, nakonec i občané za poslední půlrok opravdu zvládla brilantně, tak to byla podle mě kauza metanol, jo, kde se prostě nestalo, kde byl nějaký problém na začátku a ten problém se poměrně rychle řešil, poměrně razantně řešil. Dohledávají se příčiny a důsledky. Na tomhle ukazovat zrovna neakceschopnost vlády mně fakt připadá, připadá skoro úsměvné a možná, že na Ostravsku je to cítěno jinak než v Praze, ale já jsem naopak měl pocit, že tady to všechny složky státu zvládly na výbornou. 

Jan BUMBA, moderátor:


A vy si myslíte tedy, pane Bendo, že vláda ... 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Já teď nechci zpochybňovat, prosím vás, aby to vyznělo tak, že ... 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


A nikdo nebyl z toho činěn zodpovědný ... 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Jak to, že ne. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pánové, nezlobte se, nechci vám do toho skákat, ale abychom se, abychom se nedostali k úplně jinému tématu, sněmovna má před sebou v té či oné podobě schvalování státního rozpočtu na příští rok naprosto klíčová norma, a jak moc je schvalování této normy ovlivněno tou současnou situací, tím, že se prostě neví, jak to bude, pane Bendo? 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Já si myslím, že máme před sebou dvě možnosti, buď vláda příští úterý středu bude vědět, že ve sněmovně má většinu 101 hlasů, která s ní hlasuje, tak jak měla doposud, než vystoupilo 6 našich drahých největších zastánců pravicového programu, na kterých se do té doby nevzpomněli, a může pokračovat, nebo je férové říct, pojďme se dohodnout s největší opoziční stranou sociální demokracií právě o tomto státním rozpočtu. A pojďme vypsat předčasné volby, protože pak je to spravedlivé řešení, pojďme nechat občany, ať rozdají karty znova. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Zaorálku, jak sociální demokraté v současné chvíli přistupují k návrhu státního rozpočtu na příští rok, jaké možnosti vidíte? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Už dávno to není vážná věc projednávání rozpočtu ... 

Jan BUMBA, moderátor:


Není. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Samozřejmě, že ne, protože ten rozpočet je naprosto fiktivní, on slibuje příjmy, které nebudou a zatahují je výdaje, které budou, jako ten rozpočet totiž kalkuluje s tím, a chytrý mazaný ministr financí Kalousek kalkuluje s tím, že až se potom vytvoří schodek, tak ho bude řešit exekutivními škrty. Taková je ta praxe, to znamená, my se bavíme o /nesrozumitelné/, jako v tom, co projednáváme, takže mně připadá, že to, co se překládá, je prostě nesolidní, to už není, to není prostě vlastně hodné sněmovny, takže jako já si ani dokonce od přepracování rozpočtu pana Kalouska nic neslibuji, tohle je opravdu jenom fikce. 

Jan BUMBA, moderátor:


A jak to vidíte tedy, pokud nastane ve sněmovně nebo bude trvat tato složitá situace ve vládní koalici a v ODS, jaký přístup bude mít ČSSD k rozpočtu, myslíte si, že je variantou tedy rozpočtové provizorium? 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


My bychom rádi hledali nějakou kompromisní dohodu i v téhle situaci, kdy nedostáváme podle mě reálná čísla od pana Kalouska, právě proto, že rozpočtové provizorium, pokud by mělo přesáhnout víc než pár týdnů, tak v té situaci současné kolem ve světě je nepříjemná věc, normálně by to nebyla tragédie, teď je to věc, která zemi poškodí, takže chceme hledat dohodu i navzdory tomu, že si myslím, že je to nesolidní, to, co se nám předkládá a ta dohoda nebude jednoduchá. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pánové, děkuji oběma, že jste přišli, Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny. Marek Benda, předseda poslaneckého ústavněprávního výboru, poslanec ODS. Na shledanou. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:


Také děkuji. 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu ODS:


Na slyšenou. 

Marek Benda

člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
místopředseda poslaneckého klubu PČR